Pe final de decembrie, în Florești se deschide prima piață volantă

În satul Florești din județul Cluj a fost inaugurată prima piață volantă, sub cerul liber și în condițiile unor temperaturi tot mai reduse specifice lunii decembrie, cu produse românești. Cu acest prilej, primarul le-a mulțumit producătorilor locali „pentru efort și disponibilitate”. De altfel, în municipiul Cluj-Napoca autoritățile anunțau organizarea ultimelor piețe volante. După ce piețele au fost închise, iar producătorii locali au fost scoși cu tot cu tarabe afară, ori geamurile halelor au fost dezmembrate, iar agricultorii lăsați să-și vândă marfa în frig și în bătaia vântului, autoritățile PNL-iste clujene au recurs la măsuri extreme, pe post de „soluții”: agricultorii și producătorii locali au putut să-și vândă marfa în cadrul așa-numitelor piețe volante, organizate sub cerul liber, afară, în vreme ce marile lanțuri de magazine au rămas neafectate de deciziile guvernului PNL-ist. 

Într-o intervenție live, pe pagina sa de socializare, primarul satului Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat că astfel de piețe vor mai fi organizate în comună înainte de sărbători, în zilele de 23 și 30 decembrie. De asemenea, acesta îi invită pe cetățeni să cumpere produsul românesc și să încurajeze comercializarea sa.

„Producătorii din proximitate vă așteaptă cu produsele lor. Găsiţi de la brânzeturi, la carne, legume, fructe, şi alte produse sănătoase şi gustoase.

Le mulţumesc celor care au acceptat invitaţia noastră de a participa la această piaţă volantă”, a declarat Pivariu. 

În municipiul Cluj-Napoca, ultimele piețe volante din acest an au fost organizate joi, 17 decembrie 2020 și sâmbătă, 19 decembrie 2020.

CONTEXT

Recent, Generalul Ciuca, premier interimar din partea PNL, a cerut controale în piețe printr-o acțiune concertată a ANSVSA și a structurilor MAI, după anunțul de deschidere a piețelor:

„Piețele vor fi deschise, motiv pentru care, așa cum am discutat, o să rog ANSVSA și structurile Ministerului Afacerilor Interne să își coordoneze activitățile astfel încât să putem să avem o monitorizare a tot ceea ce înseamnă activitatea în piețe pentru a putea să evităm partea aceasta de răspândire a virusului", a spus Nicolae Ciucă.

Guvernul liberal-militar anunța astfel controale ample în piețe, pe fondul respectării regulilor obligatorii pentru evitarea răspândirii virusului COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Guvernul liberal-militar deschide piețele și anunță intensificarea controalelor. Ciuca: „Cred că trebuie să dăm un mesaj”

După închiderea piețelor din spațiile închise - de la începutul lunii noiembrie și până în preajma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020 - și blocarea activității producătorilor români, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, promova electoral „consumul produselor locale”:

„Consumați produse românești pentru a susține producătorii locali!”, nota în prag de 1 Decembrie, ministrul Agiculturii, clujeanul Adrian Oros, pe pagina sa de facebook.

În Cluj-Napoca, administrația locală a aplicat o serie de măsuri prin care a scos producătorii locali din piețe afară, în condițiile unei temperaturi tot mai reduse, ori a vandalizat halele prin demontarea geamurilor, lăsând producătorii locali în bătaia vântului. 

CITEȘTE ȘI: Piețele din spațiile închise au fost deschise în batjocură și în bătaia vântului

Închiderea piețelor din spații închise a dus la o scădere a PNL în sondaje și, ulterior, la un rezultat dezastruos la alegerile parlamentare din 6 decembrie, PNL-iștii înregistrând doar 25% din voturi. 

Producătorii și fermierii români au realizat acțiuni de protest chiar în fața Guvernului pentru redeschiderea piețelor. 

În Cluj-Napoca, de exemplu, producătorii locali de legume și fructe au fost scoși cu tot cu tarabe din halele agroalimentare închise și mutați afară.

În același timp, hypermarketurile și marile lanțuri de magazine, care funcționează tot în spații închise, sunt funcționale.

Odată cu apropierea alegerilor parlamentare, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oros, îndemna românii să consume produse românești, în contextul în care o bună parte din piețe au fost închise ori vandalizate prin scoaterea geamurilor, iar producătorii locali scoși afară „în proximitatea piețelor”. 

 

 

 

featured image: captură bogdan pivariu/facebook.com

Adauga comentariu