In vizor

Paul Cimpean, sef de serviciu la Asistenta Sociala, isi renoveaza apartamentul cu beneficiari de ajutor social

Paul Cimpean, seful Serviciului de Achizitii din cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Medicala (DASM) a Primariei este acuzat ca foloseste asistatii social, care trebuie sa lucreze in folosul orasului un anumit numar de ore pe luna, la lucrarile de renovare a apartamentului sau. Sursele Ziar de Cluj arata ca in aceasta dimineata mai multe persoane care trebuiau sa se prezinte la munca au absentat, motivand ca sunt la munca la apartamentul lui Cimpean.

Contactat telefonic de Ziar de Cluj, seful de serviciu din DASM nu a negat ca ar fi avut asistati social muncitori la apartament, dar numai in afara orelor in care acestia trebuie sa lucreze in beneficiul orasului.

“Nu i-am folosit niciodata in timpul programului. In afara programului 100% au fost, si au fost platiti. Practic nu i-am luat eu, am vorbit cu o firma care o sa faca renovarile si ei i-au adus pe baieti, pentru ca lucreaza cu ei, fiind in afara programului, cand nu au nicio treaba. Au venit dupa program de doua ori saptamana trecuta, sau acum doua saptamani, doua-trei persoane”, a declarat Cimpean.

Acesta spune ca serviciul al carui sef este in DASM nu se ocupa de asistatii social si ca nu i-a luat el, in mod direct, la munca la apartament.

“Nu am cum sa ii iau eu de acolo, nimeni nu ii ia cu forta, eu nu i-am luat. Ei mai muncesc ocazional si firma respectiva i-a cunoscut si i-a trimis. Eu nu-i cunosc ca nu am nicio legatura cu ei. Eu sunt la serviciul administrativ – achizitii, ei sunt in evidenta la servicii prestatii sociale, nu am nicio treaba cu ei. Sunt foarte surprins de unde reiese si cine ar putea sa zica ca eu i-am luat de acolo si ca i-am dus in timpul programului. Din cate stiu, au program de vreo patru ore, de la 8 jumate pana pe la 12 – 12 jumate si nu lucreaza in fiecare zi”, a mai spus Cimpean.

Paul Cimpean, sef de serviciu din 2011, este fratele lui Ovidiu Cimpean, seful Serviciului de Relatii Comunitare si Turism in cadrul Primariei.

Seful Directiei, Aurel Mocan, spune ca cei care beneficiaza de venitul minim garantat, adica de ajutor social, in limbaj popular,  si de cantina sociala au obligatia conform legii sa presteze lucrari solicitate de primar in interes local.

“Avem in jur de 140 de persoane apte de munca. Numarul de ore se calculeaza in functie de cuantumul venitului minim garantat, conform legii. Munca in folosul comunitatii este o obligatie a celor care primesc aceasta sentinta in instanta, asistatii social efectueaza lucrari la solicitarea primarului in interes local: igienizari, indepartarea afisajului ilegal. In afara orelor au voie sa munceasca, dar trebuie sa isi declare veniturile. Daca au venituri care ii indreptatesc sa primeasca ajutor social, vor primi in continuare. Recent s-a dat o lege ca munca de zilier nu se mai cuantifica la ajutor social”, a explicat Mocan.

Unde lucreaza asistatii social

In fiecare an se intocmeste un plan de actiuni pentru lucrarile de interes local, lucrari care urmeaza sa fie efectuate de persoanele apte de munca beneficiare de ajutor social sau cantina sociala.

Planul pentru acest an s-a votat in martie in Consiliul Local si s-a estimat un numar mediu lunar de 7.610 de ore de munca.

Astfel 10 persoane lucreaza 1.000 de ore pe luna la Directia de Administrare la “mentinerea curateniei si a efectuarii lucrarilor de intretinere in subsolul cladirilor primariei, a curtilor, a spatiilor verzi adiacente si la mutarea unor piese de mobilier”, cate doua persoane ajuta la arhiva la Directia de Taxe si Impozite cate 105 ore si 15 persoane curata parcurile, zonele de agrement si terenurile virane de gunoaie timp de 1.575 de ore pe luna. Tot cate 10 persoane ajuta la incarcarea si descarcarea ajutoarelor alimentare de la UE si patru fac curatenie in cluburile de pensionari. Pe timp de iarna 30 de asistati social sunt desemnat sa curete manual zapada si gheata pe suprafete care nu fac obiectul contractelor de salubrizare – 1.200 de ore pe luna, cam 40 de ore de persoana.

Cinci beneficiari de ajutor social trebuie sa razuiasca manual afisele amplasate ilegal in oras cate 105 ore pe luna si tot atatia sunt desemnati pentru curatenie in hale si piete sau pentru “igienizarea spatiilor si evacuarea bunurilor inutile”. La Casa Municipala de Cultura tot un asistat social face curatenie 50 de ore pe luna, iar un altul se ocupa de salubrizare si igienizarea obiectivelor culturale si sportive. Un alt asistat social face arhivare de dosare 110 ore pe luna la Serviciul Autoritate Tutelara.

Foto: facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *