Din oras

Patronul Interservisan, ACHITAT definitiv pentru ucidere din culpă EXCLUSIV

Judecătorii Mihaiță Lucian Marian și Claudia Ilieș, de la Curtea de Apel Cluj, au definitivat sentința de achitare primită de Teofil Pop, patronul de la Interservisan, în dosarul în care era acuzat de ucidere din culpă.

Magistrații au respins apelul Parchetului, menținând soluția de achitare dată de Judecătoria Cluj-Napoca.

„ În baza art. 421 pct. 1 lit. b din C.p.p. respinge ca nefondate apelurile formulate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca şi părţile civile Bizo Costea Marinela şi Costea Ramolica. împotriva sentinţei penale nr. 1949/9 noiembrie 2017 pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca pronunţată în cauza 513/211/2014/A1*/a1.În baza art. 275 al. 2 şi 3 din C.p.p. obligă părţile civile, fiecare, la plata sumei de 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare în apel, iar restul cheltuielilor judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24 octombrie 2018”, se arată în soluția dată de Curtea de Apel Cluj.

În toamna anului trecut, Judecătoria Cluj-Napoca, în calitate de instanță de fond, a decis că Teofil Pop nu se face vinovat de moartea lui Constantin Costea, pacientul operat de polipi care a decedat în condiții suspecte.

Operaţia de polipi a fost efectuată de către medicul ORL-ist Teofil Pop, la Clinica Interservisan din Cluj-Napoca. Constantin Costea a fost operat pe 8 februarie 2007 şi a intrat în comă patru zile mai târziu, la o lună după ce a fost externat. Pacientul a fost internat din nou la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, cu diagnosticul “şoc septic şi meningo-encefalită”. Costea a fost apoi reoperat de alţi doi medici, Silviu Albu şi Tiberiu Maior, care au constatat ca osul etmoid, situat la baza craniului, fusese rupt în timpul operaţiei efectuate de medicul Teofil Pop, fapt ce a permis intrarea aerului în cutia craniană.

După deces, familia lui Costea a cerut autorităților să facă lumină în dosar, iar în  2014, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus trimiterea în judecată a lui Teofil Pop pentru sâvrșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

În 9 noiembrie 2017, Judecătoria Cluj-Napoca a pronunțat sentința de fond: „ În baza art. 396 al 5 C.p.p. rap. la art. 16 lit. b C.p.p. achită pe inculpatul POP TEOFIL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”.

 

Iată un fragment din motivarea dată sentinței de achitare.

 

La o analiză suficient de atentă, rezultă că expertiza medico-legală din 29.08.2011 nu este în măsură să dovedească vinovăţia inculpatului, ci tocmai nevinovăţia acestuia în privinţa conduitei pre- şi intraoperatorii. Este adevărat că la pct. 4 şi 6 ale acesteia se concluzionează că postoperator, cu ocazia detamponării nazale la externare, ar fi fost utilă efectuarea unei investigaţii endoscopice de control respectiv că între intervenţia chirurgicală din 08.02.2007 şi complicaţiile infecţioase care au determinat decesul există legătură de cauzalitate. Însă prezumtiva vinovăţie a inculpatului se limitează la conduita postoperatorie, când o investigaţie endoscopică ar fi atras atenţia asupra fistulei LCR”, arată în motivare, judecătorul Lucian Buta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *