In vizor

Patronul firmei MONDO MARKET insista sa faca blocuri intre case

La Cluj, „Urbanismul salbatic” este la ordinea zilei. In fond, ce frumos para-ndarat se poate face din exploatarea Planului Urbanistic General, din “grade de ocupare”, “regimuri de inaltime” samd, ne-o pot spune toti rechinasii imobiliari care au nenorocit Cluj-Napoca cu complicitatea administratiei publice locale. La Cluj inca se mai autorizeaza blocuri intre case, iar Primaria ii calca in picioare pe cetateni in favoarea dezvoltatorilor imobiliari. Am scris pe acest subiect, il dezvolta azi, intr-un material si colegii de la Ziua de Cluj.

Blocurile intre case sunt un fel de marca inregistrata a orasului inca de pe vremea primului mandat al lui Emil Boc, cand director tehnic in primarie era Sorin Apostu. Fara a tine seama de contestatiile proprietarilor de locuinte unifamiliale, zeci de blocuri au fost aprobate si zeci de rechinasi imobiliari s-au imbogatit peste noapte. Nicio casa fara bloc in curte, pare a fi deviza administratiei Boc care, desi a promis deseori in cei 12 ani de manadat ca va stopa acest fenomen, nu se tine de cuvant nici in anul de gratie 2016, an in care Primaria inca mai permite construirea de blocuri in zone de case.

Un proiect amanat de consiliul local si intors in Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism da saptamana aceasta ultimul asalt. Proiectul blocurilor intre casele de pe strada Aiudului ar putea reveni in consiliul local. Joi este ultima sedinta din actualul mandat al deliberativului, precedata, miercuri, de o sedinta a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism. Cel mai probabil se va discuta si despre imobilele din Someseni.

Controversatul proiect a fost si pe ordinea de zi a sedintei din 17 mai a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. In pofida obiectiilor locatarilor de pe strada Aiudului, Comisia de urbanism din cadrul primariei si-a dat avizul pentru ridicarea unui bloc de trei etaje in zona de case. La fel a procedat si Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism.

“Se aproba planul Urbanistic de Detaliu – Ansamblu locuinte colective si servicii S+P+3E. Avad in vedere  necesitatea stabilirii reglementarilor in vederea amplasarii ansamblului cu functii mixte, pentru detalierea modalitatii de conformare la reglementarile urbanistice, sustinem aprobarea documentatiei”, semneaza referatul Corina Ciuban si Ligia Subtirica.

Vecinii parcelei in cauza si riveranii strazii Aiudului, afectati de viitoarea constructie, au avut mai multe obiectii in timpul perioadei de consultari publice insa cu toate acestea CTATU i-a ignorat pe cetateni. 

“Obturarea luminii si luminzitatii gradinii private si a privelistii din curte. Inrautatirea aspectului existent ( construirea de ocuinte in cartier de case), invadarea spatiului privat de catre locatarii de la etaj precum poluare si poluare fonica”, au fost obiectiile lui Mircea Badiu.

Cetatenii demonstreaza cu opinii de specialisti si fotografii ca strada lor este deja foarte aglomerata, ca iesirea in Traian Vuia este dificila, la orele diminetii, si ca aparitia catorva zeci de masini noi ar reprezenta un dezastru. In plus, argumenteaza sa retelele edilitare nu fac fata nici in prezent, iar fara modernizarea acestora nu este posibil sa apara pe strada alte locuinte. La dosar exista trei petitii semnate de peste 80 de persoane, prin care se solicita blocarea proiectului.

Interesant este faptul ca Electria Distributie Transilvania Nord Sucursala Cluj Napoca nu si-a dat avizul pentru construirea acestui imobil, potrivit unei adrese depuse la dosarul de autorizare.

“Pentru amplasamentul de pe strada Aiudului numarul 20 a fost emis un aviz de amplasament nefavorabil cu nr. 60101517425/07.05 2015, pentru Simsons Impex SRL, obiectivul Demolare constructii existente, elaborare PUD si construire ansamblu cu functii mixte, comert, servicii locuinte, amenajari, imprejmuiri, bransamente racorduri utilitati”, se arata in adresa de la dosar a reprezentantilor Electrica.

Cu toate acestea Boc insista. La prima aparitie pe ordinea de zi, proiectul a fost amanat, iar primarul Emil Boc a propus o vizita in teren a deliberativului. Dar doar doi consilieri au avut bunul simt sa se deplaseze sa vada situatia din teren. La a doua confruntare cu proiectul, primarul a propus ca documentatia sa se intoarca la CTATU. Numai ca presedintele CTATU este chiar Emil Boc! Cum s-ar zice Emil Boc degajeaza, Emil Boc preia pe piept si tot Emil Boc inscrie la poarta pe care o apara Emil Boc. Iar jucam in filme pentru prosti!

Cert este ca miercuri proiectul din Someseni revine in atentia sa si a specialistilor din comisie. De acolo, actele ar putea fi promovate rapid pe ordinea de zi a sedintei de CL de joi, mai ales ca alegerile s-au incheiat. Peste patru ani este timp pentru alte promisiuni.

Dar care-i graba, motivul harniciei lui Emil Boc? Pai, in cateva zile, nu se mai pot da avize decat pe noul Plan Urbanistic General. Ori acest PUG este mult mai putin permisiv.

Conform Ziua de Cluj, Asociatia pentru Protectia Urbanistica a Clujului s-a alaturat locuitorilor de pe strada Aiudului.

„Sunt mai multe nereguli cu acest proiect. In primul rand, nu exista un studiu de circulatie (prevazut in norme metodologice GM 009-2000). Apoi, nu este legal sa se intocmeasca plan urbanistic de detaliu (PUD); trebuia sa se intocmeasca plan urbanistic zonal, pentru ca se reglementeaza strazi. Iar cel mai important lucru este ca nu exista o motivare corecta (coerenta) pentru ca sa se construiasca blocuri intre case”, a declarat Elek Levente, presedintele asociatiei, care a identificat si un viciu de procedura. Cica Cristian Morar, proiectantul blocurilor de pe strada Aiudului, nu ar avea dreptul legal sa semneze planse de urbanism, deoarece nu este arhitect, ci inginer. Cel putin nu figureaza in Registrul Urbanistilor si Romania consultat de colegii de la Ziua de Cluj.

Documentatia pentru ansamblul de blocuri a fost intocmita de catre S.C. Attitude Plus SRL la comanda proprietarului terenului S.C. Domus Urban Construct SRL. Acesta este patronul firmei Mondo Market.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *