In vizor

Patriciu Achimaș Cadariu, directorul Institutului Oncologic din Cluj și candidat PSD la Camera Deputaților, nu știe câți bolnavi de cancer au suferit din cauza crizei COVID-19: Nu o să știm niciodată

Candidatul PSD Cluj pentru Camera Deputaților, Patriciu Achimaș Cadariu, directorul Institutului Oncologic ”Prof Dr Ion Chiricuță” și fost ministru al Sănătății în Guvernul tehnocrat, după „Colectiv”, recunoaște că nu știe câți pacienți cu afecțiuni oncologice au avut de suferit din cauza crizei Covid-19: Probabil nu o să știm niciodată, afirmă Cadariu. 

De la declanșarea pandemiei de coronavirus, Institutul Oncologic din Cluj, coordonat de Patriciu Achimaș, a fost bântuit de trei (3) focare de coronavirus.

CITEȘTE ȘIUn nou FOCAR DE COVID-19 la Institutul Oncologic. Domnule Achimaș, se aude, sau sunteți în campanie?

În mod cert, în lunga perioadă în care instituțiile sanitare erau transformate în spitale „suport covid”, iar restricțiile impuse de Guvernul lui Klaus Iohannis au țintuit românii în case vreme de 2 luni de zile în stare de urgență, iar în starea de alertă pacienții covid au fost prioritari, perioadă în care o serie de pacienți cu afecțiuni grave, precum pacienții suferinzi de cancer ori cei cu insuficiență renală su devenit victimele fără voie ale unui sistem politic corupt și a unui sistem sanitar le fel de nefuncțional. 

Câți pacienți cu afecțiuni oncologice, într-un stadiu avansat de boală, nu au avut acces la tratamente vitale, chimioterapie sau parte de îngrijire medicală specializată?

Invitat în cadrul unei emisiuni pentru a-și prezenta programul electoral, în calitate de candidat PSD Cluj pe listele pentru alegerile parlamentare, Achimaș-Cadariu a strâns din umeri:

„Nu știm exact ce s-a întâmplat cu totalitatea pacienților de cancer și probabil nu o să știm niciodată. 

Cu siguranță amânarea tratamentelor face rău, cu siguranță că un stadiu incipient amânat un an de zile poate să ajungă în stadii avansate”, a declarat Achimaș într-un interviu electoral pentru europafm.ro

Din nefericire, Patriciu Achimaș, directorul Institutului Oncologic din Cluj – o instituție premiată de președintele Klaus Iohannis în ciuda neregulilor de aici făcute publice de-a lungul timpului de deputatul USR Emanuel Ungureanu – nu se poate pronunța nici în privința pacienților cu afecțiuni oncologice care nu au avut acces la proceduri, tratament și îngrijiri medicale în cadrul instituției medicale pe care o coordonează, fără a intra în discuție o evaluare la nivel național. 

CITEȘTE ȘI: Emanuel Ungureanu: „Institutul Oncologic din Cluj-Napoca este „pe butuci” cu banii. Spitalul are o groază de lipsuri și datorii” VIDEO

„Cu siguranță nu mi-aș neglija pacienții atâta vreme cât m-aș ocupa de ei și nici invers.

Evident, știu ce înseamnă o responsabilitate în Parlament”, a fost declarația electorală a lui Patriciu Achimaș, candidatul PSD Cluj pentru Camera Deputaților și fost ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș, atunci când după incendiul de la Colectiv problema infecțiilor nosocomiale a devenit una acută, în urma dezvăluirilor privind neconformitatea dezinfectanților furnizați de firma Hexipharma. 

Întrebat de moderator ce a lăsat „concret” la ministerul Sănătății după mandatul său, Achimaș-Cadariu a amintit „trei programe” la nivel de dosare și acte, mai puțin în privința efectului direct a deciziilor luate asupra pacienților: 

Ați avut reușite concrete?

„Eu cred că da. 

Reușită concretă: am lucrat 6 luni de zile și am finalizat trei programe pe care le-am pus pe masa Guvernului.

În plus, ele sunt… cine dorește, își aduce aminte de ele.

A fost programul de educație pentru sănătate, solicitat de președinție la momentul respectiv, a fost proiectul planului de control al cancerului și a fost acest proiect de program de control a infecțiilor nosocomiale, după evaluări făcute, nu făcute pe genunchi și, în paralel, am demonstrat că se poate face evaluarea situației la zi a sistemului de sănătate”, a adăugat Achimaș Cadariu. 

Recent, la 5 ani de la Colectiv, ziarul Libertatea nota:

„Ca ministru al sănătății adus pe valul Colectiv în Guvernul Cioloș, Cadariu a fost nevoit să demisioneze după ce a fost unul dintre cei care au minimizat infecțiile nosocomiale de după incendiul din club și a încercat să acopere cazul Hexi Pharma.

Ministrul Cadariu a spus că, în urma unui control comandat de el, doar în 5% dintre cazuri dezinfectanții nu și-au făcut treaba.

Românii au ieșit în stradă să apere jurnaliștii, iar rezultatele ulterioare ale analizelor, făcute în țară și în străinătate, au demonstrat că, din cele 39 de branduri de biocide ale Hexi Pharma, 39 au fost neconforme și nu omorau germenii!”

CITEȘTE ȘI: Achimas-Cadariu, pupilul Grupului de la Cluj, ia o mumu de senzatie de la ziarul Libertatea

În plin debut al stării de urgență, pacienții cu afecțiuni oncologice erau umiliți, pe o vreme de iarnă târzie, așteptând în rânduri nesfârșite pe scările și împrejurimile Institutului Oncologic din Cluj, coordonat de Achimaș Cadariu și premiat de Klaus Iohannis. 

CITEȘTE ȘIÎNGROZITOR! Pacienți umiliți la Institutul Oncologic din Cluj, în plină pandemie: „Ce face statul român acum cu acești bolnavi se numește crimă colectivă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *