Diete

Pastele fainoase

Simple, din grau integral, cu spanac sau alte arome, de casa (cu oua sau fara oua) sau din magazine, in combinatie cu tot felul de alte alimente si sosuri, pastele fainoase se bucura de aprecierea unanima a oamenilor de pretutindeni.

 

PASTELE FAINOASE sunt gustoase si satioase, sarace in grasimi, dar cu un continut bogat in fibra.
Ce contin? Majoritatea pastelor fainoase sunt preparate cu faina de grau imbunatatita, asadar contin cantitati insemnate de acid folic, vitamina B1, riboflavina, acid nicotinic, fier si seleniu.

 

Recomandare. Deseori, pastele au un gust mai bun daca sunt fierte in apa cu sare, desi in acest mod vor absorbi si sare. O cana de paste gatite in apa sarata contine140 mg de sodiu, si numai 1,4 mg, cand sunt preparate in apa fara sare. Te ingrijoreaza sodiul? Le poti da un plus de gust daca le stropesti cu suc de lamaie. Patele in sine sunt sarace in grasimi si colesterol. Cele care ingrasa sunt sosurile groase cu care se servesc de obicei.

 

Ce este indicat? Pastele din grau integral. O cana de paste gatite contine peste 2 g de fibra. Aceasi cantitate de grau integral are peste 6 g. Sosurile vegetale sau din verdeturi. Se recomanda sosul marinara, pesto sau salsa cruda. De asemenea, poti presara felii de rosii proaspete peste pastele foarte fierbinti.

 

Ce nu este indicat? Amestecul intre macaroanele la cutie si conservele de spaghete pentru copii. Acestea pot contine25 % din ratia zilnica recomandata de sodiu si grasimi. Pastele cu arome. Nu fac rau, dar n-o sa te alegi cu un surplus de vitamine daca mananci paste cu aroma de spanac sau rosii. De fapt, ele contin foarte putine substante hranitoare.

 

TAITEII. Majoritatea sunt foarte saraci in grasimi, iar unii nu contin gluten. Daca pastele sunt de obicei obtinute din bobul greu de grau, taiteii (cu ou, soba, somen, din faina de fasole sau de orez, chow mein etc.) pot fi preparati din faina unei largi game de cereale si legume.

 

Ce contin? Substantele hranitoare variaza in functie de cerealele sau legumele din care este obtinuta faina folosita. Ca regula generala insa, majoritatea taieteilor se aseamnana cu restul pastelor fainoase si alimentelor bogate in carbohidrati.

 

Recomandari. Asigura-te ca ai citit cu atentie instructiunile de pe ambalaj. Taiteii asiatici nu trebuie preparati dupa aceeasi reteta ca pastele fainoase. De exemplu, taiteii din faina de fasole trebuie inmuiati, nu fierti. Inmoaie-i in apa fierbinte, nu fiarta. S-ar putea sa trebuiasca sa-i tii in apa mai mult decat scrie pe ambalaj. Taiteii sunt adesea considerati un aliment sanatos, dar fii atent: unii pot fi bogati in sodiu.

 

Ce este indicat? Taiteii preparati din boabe de fasole sau orez sunt lipsiti de faina sau gluten. Saba, preparata cu hrisca contine deseori faina, asa ca daca esti sensibil la proteinele din faina, foloseste-i pe acestia drept inlocuitori. Taiteii de orez sau ou, folositi in mancarurile asiatice. Cei din orez sunt inofensivi, fiind lipsiti de colesterol si avand foarte putina grasime.

 

Ce nu este indicat? Taiteii Ramen. Se livreaza ambalati in celofan si trebuie evitati de cei care doresc sa manance sanatos. Devin uscati in urma unei prajiri profunde si contin o cantitate mare de sodiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *