Pasajele subterane din Manastur, transformate in toalete publice de oamenii strazii

Cele trei pasaje pietonale din cartierul Manastur sunt intr-o stare avansata de degradare. Curatenia lipseste cu desavarsire, iar grafferii de ocazie au ironizat deja mirosul insuportabil din aceste locuri. Pentru ca sunt adevarate focare de infectie, traversarea lor este, de cele mai multe ori, o dovada de curaj.

Cel mai degradat si insalubru pasaj pietonal este, fara discutie, cel de pe Calea Floresti, din dreptul magazinului Billa. Scarile sunt degradate, baltile de urina sunt la tot pasul, iar spatiul comercial din pasaj, in care a functionat in trecut un local, are geamurile sparte si este depozit de gunoaie. Problemele pasajului sunt, de altfel, sesizate si pe site-ul domnuleprimar.ro.

„Vreau sa sesizez situatia pasajului subteran aflat pe strada Calea Floresti langa magazinul Billa. Acesta nu poate fi traversat din cauza mirosului de urina. Va rog sa luati masurile necesare impotriva celor responsabili”, a scris Dan Cremene.

Pe langa scarile degradate si mirosul insuportabil, in pasaj lipsesc bucati din pereti, iar mormane de moloz troneaza pe marginea culoarului. In ciuda starii avansate de degradare, multi clujeni sunt nevoiti sa-l foloseasca. Traficul intens de pe Calea Floresti si numarul scazut de treceri de pietoni sunt doar doua dintre motivele pentru care pietonii se imbarbateaza sa foloseasca pasajul. In schimb, nu acelasi lucru l-am putea spune despre oamenii legii. Poti petrece ore in sir in pasaj si niciun politist local nu isi face simtita prezenta in zona.

Respiratia in pasaj, interzisa

Cel de-al doilea pasaj pietonal de pe Calea Floresti este intr-o stare ceva mai buna, dar asta nu inseamna ca este mai placut de traversat. Singura diferenta este ca nu sunt mormane de moloz, in rest totul e la fel. Aici, cativa grafferi au vrut sa ii avertizeze pe curajosi ca este indicat sa-si tina respiratia din cauza mirosului din pasaj.

Ravasul mirositor

Pasajul subteran din zona Minerva, mai precis in dreptul statiei de autobuz „Ravasului” este unul al contrastelor. Daca pe sensul de mers catre parkingul Primaverii intrarea in pasaj este inundata, pe sens invers functioneaza inca un „cafe-bar” cu terasa.

Desi temperaturile sunt deja negative, proprietarii sunt decisi sa pastreze mocheta verde care imita iarba in pasaj, precum si „gardul” din stuf. Si mai interesant este faptul ca deasupra pasajului exista o trecere de pietoni, ceea ce pe de-o parte le ofera clujenilor posibilitatea sa traverseze in conditii civilizate, dar pe de alta parte ii indeamna pe oamenii strazii sa-si stabileasca resedinta in pasaj.

Din pacate, desi situatia este cunoscuta de reprezentantii primariei, nu s-a gasit inca nicio solutie „salvatoare”.

„Noi am facut licitatii pentru pasaje ani de zile si nu s-a prezentat nimeni”, spune Iulia Persa, reprezentant al Primariei Cluj-Napoca.

Pentru ca situatia in zona este scapata de sub control, in 2013 oficialii municipalitatii au declarat ca au in vedere inchiderea lor. Pana acum insa nu s-a luat nicio decizie in acest sens, iar pietonii se vad nevoiti fie sa le foloseasca, fie sa treaca ilegal un bulevard cu patru benzi, extrem de circulat.

Adauga comentariu