Editorial

Pârtie, Președintele guvernează!

Președintele Klaus Iohannis a solicitat miercuri Guvernului să elaboreze un proiect de lege pentru asigurarea dreptului la vot, care să poată fi adoptat de Parlament până la finalul acestei sesiuni parlamentare și a cerut partidelor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte standardele și exigențele necesare. De asemenea, șeful statului a precizat că, dacă situația o va impune, va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgență a proiectului. Ce am mai reținut din ce a spus Președintele? Că:

“(…) Zeci de mii de oameni au fost nevoiți să stea ore întregi la cozi infernale pentru a vota. (…) Foarte mulți nici măcar nu au apucat să voteze. A fost o situație des întâlnită în străinătate. (…) Dreptul de vot garantat de Constituție e fundamnetal, câștigat prin multe sacrificii și avem obligația să asigurăm toate condițiile ca să fie exercitat (…) Indiferent de contextul politic, toate instituțiile abilitate, și mai ales Parlamentul, Guvernul, ministerele de Interne și Externe și AEP au obligația să ia toate măsurile pentur a elimina factorii care au dus la împiedicarea votului. Măsurile trebuie să vizeze toate tipurile de alegeri (…)”  Așa că cere, imperativ: “un Cod electoral care să unifice și omogenizeze prevederile legale”. Și, dă-i și luptă “neicusorule”, pe ultima sută de mandat!

În 2014, când a fost ales președinte Ficusul, Întâiul Voiajor al Patriei, cozile în Diaspora au fost la fel de mari, iar umilința la care au fost supuși românii a fost și mai mare. Că unii au luat și gaze în față și pulane peste spate de la “milițiile” vecine și prietene. Timp de cinci ani l-a urmărit această “mare umilință” pe Mutul Planetar, dar nu a reușit să-l ajungă din urmă din concediile și vacanțele fără de sfârșit. De ce n-a prelungit el nici o vocală în sensul cererii “de urgență” a unei legi, similare cu ceea ce cere acum, timp de cinci ani? A fost prea preocupat să piardă, “pas cu pas”, toate prerogativele Instituției Prezidențiale? A fost prea preocupat cu amenajarea pe gustul său a Vilei Prezidențiale? A fost prea preocupat să mai dea PSD o șansă? Nu știu, dar o flegmă în ghiveciul în care a zăcut cinci ani, până acum o lună, înainte de campania pentru Europarlamentare, tot merită. Să aibă sevă.

De ce, în cinci ani, PNL, partidul care l-a susținut la alegerile din 2014 și care susține că este aliniat în spatele său pentru încă un mandat în 2019, nu a avut nici o inițiativă legislativă în acest sens? Klaun iar a scos pe interval “voință” de vodevil politic într-o declarație plină de bla-bla-bla. Vrem vot prin corespondență. Dar avem deja o Lege a votului prin corespondență pentru alegerile parlamentare… Atâta tot că, din păcate, în 2016, s-au înscris doar 8.889 de români din toate colțurile lumii, iar dintre ei au trimis votul în țară doar 4.561. Deci? Pentru cine facem lege? Poate pentru cei maximum 600.000 de români care mai au “abțibildul” în pașaport. Dar, peste hotare, cică am fi vreo 5 milioane. Din care, cu drept de vot cred că măcar 3 milioane. Deci?

Ce cere “de îndată” Klaunul, cu “urgența” celor cinci ani ani irosiți până acum în vacanțe, concedii și lansări de carte umplute cu platitudini de către negrișori?

“(…) debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate; dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare; modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor; mărirea numărului de secții de votare din străinătate; introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României; extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență, care există deja pentru parlamentare, la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri. (…)”

A mai inventat un “Registru electoral”, în loc să ceară ca cel care există să fie scos din dezordinea în care există. Există deja legi care doar ce trebuie aplicate corect pentru a avea toate chestiile cerute mai sus. Mă așteptam să ceară să fie aplicate prevederile legale din domeniul alegerilor în litera și spiritul în care acestea deja există. Să fie preocupat de modificarea legii 370 privind alegerea președintelui în concordanță cu celelalte legi ce guverneaza alte alegeri, nu să ceară un COD ELECTORAL.

În rezumat, Marele Absent prezidențial a zis ceva de genul: rog guvernul să facă un proiect de lege, fiindcă „pe ai mei” i-aș ruga degeaba, ei nefiind în stare să facă ceva nici măcar când eram în alianță cu actuala “ciumă roșie” și călcam în picioare instituțiile fundamentale ale statului de drept. În esență, am făcut un “acord” cu unii, numiți generic “Opoziția” și apoi le cer celorlalți, numiți generic “Odioasa Guvernare”, care nu au semnat “acordul” și nici măcar nu au participat la discuții, să îl pună în aplicare.

Logic, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *