Sanatate

Partenerul este bolnav. Cum il ajutam ?

Boala constituie un factor de stres major in casnicie, indiferent daca este vorba despre ceva trecator, o gripa de pilda, sau o afectiune mai grava, de durata, precum cancerul. Toate cuplurile se confrunta cu situatii de boala la un moment dat, dar nu toate stiu sa se descurce onorabil in mentinerea relatiilor in aceste momente critice ale vietii.

In fata bolii, cuplul trebuie sa accepte situatia si sa se adapteze. Bolile cronice impun adesea reanalizarea bugetului familiei. Comunicare cu partenerul-pacient este esentiala. Sprijinul rudelor si prietenilor este binevenit.

Acceptarea situatiei ivite

Cand unul dintre partenerii cuplului este bolnav sau nu poate participa cu intregul sau potential la viata familiei, relatia de cuplu se schimba. Daca boala este de scurta durata si schimbarea va fi pe termen scurt; daca afectiunea este mai indelungata, viata de cuplu se va modifica pe termen nedefinit. Intr-o casnicie de succes, ambii parteneri accepta aceasta schimbare si coopereaza pentru a depasi situatia dificila ivita.

In fata unei situatii de boala, de pilda fracturarea unui picior la unul din parteneri sau descoperirea unei afectiuni grave, amandoi trebuie sa o accepte calm si sa ieie in comun masurile ce se impun: gasirea unor resurse financiare pentru tratament, asumarea unor responsabilitati in gospodarie in plus, gasirea unor activitati sociale pentru evitarea plictiselii sau singuratatii celui bolnav, angajarea temporara a unui ajutor in treburile casei etc.

In fata afectiunii ivite, ambii parteneri ar trebui sa accepte limitarile aparute si sa se adapteze la noua situatie, tinand seama si de tratamentul necesar, de treburile gospodaresti dar si de starea emotionala a partenerului bolnav. Constientizarea acestor probleme constituie primul pas in alcatuirea unui plan functional de supravietuire.

Partenerul bolnav este dificil

Cand partenerul dvs. de viata este bolnav trebuie sa stiti ca viata lui e mai limitata, dar si a dvs. Iata cateva aspecte de retinut:

–    In general, persoana bolnava nu-si mai poate indeplini toate obligatiile domestice. Asa ca fiti mai putin exigent si treceti cu vederea neideplinirea sarcinilor gospodaresti mai putin importante.
–    Persoana-partener sanatoasa nu-si poate asuma toate responsabilitatile si risca sa oboseasca sau sa se imbolnaveasca si ea.
–    Este foarte posibil ca bolnavul sa se simta singur daca este lipsit de companie zile intregi.
–    Cei cu dureri mari pot sa devina irascibili, necooperanti si prost dispusi.
–    Partenerul bolnav ar putea sa se ocupe de activitati mai usoare, ca de pilda sa se ocupe de corespondenta sau de apelurile telefonice.
–    Este bine sa obtineti ajutorul unei rude apropiate sau a unui prieten de nadejde in derularea unor activitati mai dificile sau mai indelungate.

Planul financiar

Pe langa acceptarea limitarilor fizice, unele afectiuni de durata impun deopotriva si acceptarea unor limitari de ordin financiar, mai ales daca nu aveti economii facute anterior. In plus, in functie de gravitatea si durata bolii, este posibil sa fiti nevoiti a angaja pe cineva spre a va ajuta in treburile casei sau la ingrijirea partenerului bolnav. In acest caz, ar trebui sa tineti seama de urmatoarele aspecte:

–    Cheltuielile medicale. Discutati din vreme cu medicul de familie pentru a sti ce anume plateste Casa de Asigurari de Sanatate si in ce procent, astfel sa stiti cat veti completa dvs.
–    Costul ajutorului in casa. Poate fi util sa angajati pe cineva pentru a va ajuta la spalat, la curatenie, la cumparaturi sau la gatit.
–    Costul asistentei la domiciliu. Puteti angaja pe cineva care sa va ajute cateva ore pe zi sau cu program intreg la ingrijirea si supravegherea partenerului bolnav.
–    Scaderea veniturilor. Poate surveni din cauza ca partenerul-pacient nu lucreaza dupa efectuarea concediului de odihna sau de boala. Asa ca limitati-va la un buget de cheltuieli mai mic.

Ingrijirea reciproca

Cand unul dintre parteneri este bolnav pentru mai mult sau mai scurt timp, este necesar sa aveti grija unul de altul ca si in timpul cand erati sanatosi. Intr-adevar relatia cu el se va schimba datorita conditiilor de boala, dar aceasta nu inseamna sa il neglijati. Iata cateva recomandari ale terapeutilor de cuplu pentru a mentine relatia stransa si pe durata bolii unui partener:

–    Comunicati in continuare mai mult si mai deschis. Discutati impreuna problemele ivite si luati decizii in comun.
–    Nu il lasati prea mult singur pe partenerul bolnav.
–    Acordati-va unul altuia atentie deplina.
–    Imbrasitati-va des. Contactul este tamaduitor si faciliteaza apropierea sufleteasca.
–    Continuati sa-i spuneti: “te iubesc!”. Spunand des acest lucru va mentineti relatia puternica si va reafirmati devotamentul unul fata de altul.
–    Continuati sa va distrati impreuna: cititi, ascultati muzica, vizionati un film, jucati carti etc.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *