Politica

Parlamentarii clujeni mai aveau puțin și cereau bani de la bugetul pe 2019 pentru siliconarea Babelor și tunelul pe sub Bucegi. Niciun cuvânt despre Pata Rât, autostrăzi sau centuri ocolitoare

La amendamentele pentru buget s-a văzut cine sunt parlamentarii care nu scot nasul din birou, nu stau de vorbă cu cetățenii și habar nu au ce probleme și nevoi are județul. În afară de câteva nume, puține la număr, aproape niciun deputat nu a venit cu o propunere concretă de finanțare din bugetul statului a unor proiecte locale. Niciunul nu a spus nimic despre Pata Rât, despre centurile ocolitoare, despre autostrada care nu se mai termină niciodată. Au cerut finanțare pentru parkinguri în Cluj-Napoca, reabilitare școli, eternul Spital Regional, nemuritorul Spital Monobloc Pediatric despre care râdeau toți când l-a propus Seplecan, dar acum e o idee genială. Mai lipsea puțin să solicite bani și tunelul de sub Bucegi și siliconarea Babelor. Social-democrații nu au avut nimic de propus, totul merge lin ca zborul cormoranilor lui Daea. 

Deputații și senatorii clujeni s-au băgat în seamă cu amendamente care mai de care la Bugetul 2019.

Florin Stamatian (PNL), campion la somn în Parlament, știe una și bună: Spitalul Regional de Urgență. Anul trecut, când a fost întrebat de reporterul Ziar de Cluj ce a făcut pentru județul pe care îl reprezintă, a spus aceeași dumă cu Spitalul Regional. Deputatul declara atunci că s-a zdrobit și a făcut tot ce a putut pentru acest proiect. Stamatian face doar furtună într-un pahar cu apă cu amendamentele lui pentru spitale regionale. De parcă nu ar ști că oricum Guvernul face cum vrea și nu depinde nici de el, nici de Tișe construirea Spitalului Regional Cluj.

Stamatian s-a mai zdrobit zilele acestea și pentru Spitalul Monobloc Pediatrie, despre care spune că vrea să îl facă Tișe. Ei bine, domnule deputat, ce să vedeți, proiectul a fost inițiat de Mihai Seplecan, cel pe care domnul Tișe l-a zburat din partid pentru că nu a dansat cum a dorit șeful de partid de la Cluj. Când Seplecan era președinte de Consiliu Județean, nu a fost bună ideea lui de Spital Monobloc de Pediatrie, acum însă dacă vine din gura lui Tișe este o idee extraordinară.

Poate nu ar strica ca (sic!) Florin Stamatian să arunce o privire prin spitalele care există deja și să lase poveștile nemuritoare ale colegului de partid Alin Tișe. Mai lipsea să ceară finanțare și pentru Centrul Integrat de Transplant, altă idee genială a președintelui județului.

Citește și:

Tișe, făuritorul de spitale, va construi Centrul Integrat de Transplant, unic în România și în galaxie. Spitalul Regional și Spitalul Monobloc Pediatric merg strună și au sute de mii de pacienți

Sorin Moldovan (PNL) a venit cu 2 propuneri mărunte: finanțarea parkingului Hasdeu din Cluj-Napoca și reabilitarea Școlii Avram Iancu din Câmpia Turzii. S-a supărat când Guvernul i-a respins amendamentele și și-a vărsat oful pe Facebook.  

Senatorul Mihai Goțiu (USR) a cerut bani pentru podul peste Arieș din Turda. Noroc cu presa că a semnalat această problemă. A vrut bani și pentru salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei. De ce nu a inclus și o solicitare de bani pentru tunelul de sub Bucegi, siliconarea Babelor, construirea unui templu pentru Zamolxe și invocarea spiritului lui Decebal? 

„Am solicitat suplimentarea bugetului Institutului Național al Patrimoniului (INP), cu suma de 5 milioane de lei, necesară pentru intervenții de urgență pentru protecția cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse în Patrimoniul UNESCO. Vara trecută am documentat situația pe teren și am prezentat Ministerului Culturii probe despre modul în care cetățile au suferit distrugeri iremediabile, care afectează grav valoarea siturilor, punând în pericol chiar dispariția lor în integralitate”, a afirmat Mihai Goțiu. 

Marius Nicoară (ALDE) dat-o pe spiritualitate. A solicitat bani pentru catedrala greco-catolică din Piața Cipariu. 

Deputatul Csoma Botond și senatorul Laszlo Attila au venit cu o propunere concretă și importantă atât pentru Cluj cât și pentru Transilvania: devierea Someșului pentru prelungirea pistei Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj. Solicitarea a fost respinsă. 

Emanuel Ungureanu (USR) a venit cu 6 amendamente în valoare de 2,5 milioane euro pentru dotarea spitalelor din Cluj, dar și alte județe cu aparatură medicală. Este poate singurul deputat care merge frecvent în spitale, filmează condițiile din unitățile sanitare și ulterior, solicită modificări legislative și finanțare. Ungureanu este cel care a solicitat modificarea Legii Transplantului. 

Deputatul independent Adrian Dohotaru a propus, printre altele, triplarea bugetului cercetării, cu o alocare suplimentară de 2,5 miliarde lei, pentru a ajunge măcar la jumătatea nivelului promis în programul de Guvernare, adică 1% din PIB; suplimentarea bugetului ajutoarelor sociale cu un miliard de lei, pentru a permite creșterea semnificativă a cuantumului alocației pentru susținerea familiei, până la un nivel ce poate aduce beneficiarii deasupra limitei sărăciei; suplimentarea bugetului pentru întreținerea infrastructurii feroviare cu 500 de milioane lei, sumă necesară pentru a transforma căile ferate într-un sistem de transport public mai eficient și suplimentarea bugetului alocat pentru Programul pentru construcție de locuințe sociale cu 700 de milioane de lei.

„Locuințele publice reprezintă sub 2% din fondul imobiliar, cele sociale sunt doar 0.5%. Sunt insuficiente și nu satisfac cererea, așa cum reiese din listele de așteptare pentru închirierea de locuințe sociale”, consideră Dohotaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *