Parkingul subteran din Piața Cipariu presupune costuri de 40 milioane €. Autoritățile au suspendat proiectul: „Ne-ar fi înghițit tot bugetul de modernizare din acest an”

Se va face. Dar nu în acest an. Proiectul Parkingului subteran din Piața Timotei Cipariu, parte a unui plan mai amplu de reamenajare a zonei, a intrat la apă. Potrivit soluțiilor tehnice oferite, costurile de realizare sunt exorbitante chiar și pentru un buget precum cel al Clujului: amenajarea parcării la nivel subteran ar presupune fonduri în valoare de 40 de milioane de euro. În plus, potrivit autorităților, proiectul a fost blocat și de reprezentanții sindicatelor. 

Totuși, Primăria susține că proiectul parkingului din Piața Cipariu nu este abandonat 

„Nu am abandonat complet proiectul parkingului din Piața Cipariu.

Nu este închis, însă astăzi este lipsa finanțării”, a explicat primarul Emil Boc în ședința de prezentare a bugetului general al municipiului Cluj-Napoca 2022. 

„Subteran nu merge. 

N-am reușit să ne-mpăcăm cu sindicatele, ne-au dat în judecată, ne-au blocat proiectul. 

Proiectul nu e închis. 

Dar sunt niște costuri exorbitante la soluțiile tehnice propuse – 40 de milioane de euro. Proiectul e în așteptare, dar n-am putut să-i dau drumul datorită costurilor exorbitante. Ne-ar fi înghițit tot bugetul de modernizare din acest an. 

Am venit cu expertiză, în condițiile date de specialiști, dar ei se tem că se va dărâma Casa Învățătorului. Nu se va dărâma nimic.

Bine, au dreptul legal, dacă spun nu, e nu. 

Am crezut că vom putea rezolva amiabil, la început (proiectul -n.r.) a trecut, după aia s-au răzgândit. Consiliul de Administrație ne-a trimis decizia lor, că nu sunt de acord”, a explicat primarul Emil Boc. 

În februarie 2021, consilierii locali aprobau Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru modernizarea Pieței Timotei Cipariu din Cluj-Napoca și realizarea unui nou parking subteran în zonă.

Autoritățile propuneau reabilitarea și modernizarea spațiului public din vecinătatea Catedralei Greco-Catolice, în vederea ameliorării imaginii urbane, dezvoltarea deplasărilor pietonale, velo și a spațiilor destinate acestora, reglementarea circulației autovehiculelor și a parcării (construire parking subteran), organizarea mobilierului urban și a vegetației.

CITEȘTE ȘI: Parkingul subteran din Piața Cipariu a trecut de Consiliul local. Cum va fi reamenajată zona

Reamenajarea zonei

Documentația pentru reconfigurarea zonei a fost realizată de SC Spiri Com SRL și viza o suprafață de 14.000 mp, din care suprafața pe care urma să se realizeze parkingul fiind de 3.300 mp.

Accesul auto - de pe latura estică, din Piața Timotei Cipariu, iar ieșirea de pe latura vestică, prin Calea Turzii. Aleile carosabile urmau să fie prevăzute cu două benzi de circulație cu lățime de 7 metri pentru circulațiile cu o lungime mai mare de 10 metri. Pista pentru biciclete urma să fie dispusă perimetral amplasamentului.

Proiectul inițial propunea amenajarea unei piațete urbane, la sud de strada Posada, realizate pe o dală urbană pe care se va rezolva accesul pietonal la parcajul subteran, accesul pietonal la esplanada din fața catedralei și a scării monumentale, accesul cu bicicleta și montarea unor stații bike-sharing și a accesului carosabil la parcarea subterană publică.

Potrivit proiectului de buget prezentat de autorități, valoarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2022 este de 434 milioane euro.

 

Adauga comentariu