Parkingul Negoiu stă nefolosit din cauza lipsei unui aviz. De două luni, constructorul nu e în stare să remedieze neconformitățile descoperite de pompieri

Parkingul Negoiu nici acum nu poate fi folosit din cauză că nu are aviz de la Pompieri. Problema nu este de ieri de azi, ci de câteva luni bune. În noiembrie anul trecut, lucrările au fost, în sfârșit, finalizate după patru ani de la deschiderea șantierului. Pe când credeam că telenovela cu firme falimentare, lucrări oprite și lucrări derulate cu încetinitorul s-a încheiat, ceva s-a întâmplat și s-a mai prelungit finalul. Mai corect spus, nu s-a întâmplat. Constructorul i-a mai tras o “țeapă”primarului Emil Boc și nu s-a ocupat de aspectele legate de prevenirea incendiilor, așa că la recepția parkingului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu și-a dat ok-ul. Lucrul acesta se întâmpla în 4 decembrie 2017. Au trecut de atunci mai bine de două luni, dar constructorul (Construdava – Icco Energ) nu a fost în stare să remedieze neconformitățile.

În decembrie, city managerul Gheorghe Șurubaru se declara optimist și spunea că în ianuarie clujenii vor primi abonamente pentru parking. Este adevărat că Șurubaru nu a spus în ianuarie care an.

Eu sper ca până la sfârşitul anului să centralizăm şi să remediem ceea ce este de remediat, astfel încât din ianuarie, dacă totul decurge bine, să îl putem da clujenilor să poată obţină abonamentele. Siguranţa este pe primul plan şi în ceea ce priveşte un parking. ISU se uită mult mai atent. În mod normal, în luna ianuarie va începe alocarea de locuri de parcare”, spunea Gheorghe Șurubaru, la începutul lunii decembrie a anului trecut.

În ședința de Consiliu Local de luni, 12 ianuarie, primarul Emil Boc a precizat sec că în cazul parkingului Negoiu lipsește avizul de la ISU, fără să menționeze însă vreun termen de deschidere a acestui obiectiv.

La ISU Cluj nu a ajuns până acum nicio înștiințare de la Primărie cum că ar fi remediat neconformitățile. Potrivit reprezentanților ISU, toate neregulile au fost constatate în timpul recepției la parking, din data de 4 decembrie 2017.

“Ca urmare a invitației primite pentru participarea unui reprezentant a ISU Cluj la recepția efectuată la finalizarea lucrărilor obiectivului amintit, în data de 4 decembrie 2017, un specialist din serviciul de resort al ISU s-a deplasat în vederea participării la recepție. În timpul vizitei de lucru au fost aduse la cunoștința constructorilor, beneficiarilor și a reprezentanților instituțiilor prezente neîndeplinirea măsurilor necesare privind autorizarea de securitate la incendiu a obiectivului amintit. Aceste aspecte au fost comunicate și în scris beneficiarului, în data de 6.12.2017”, se arată într-un răspuns ISU, la solicitare Ziar de Cluj.

Pompierii au constatat mai  multe neconformități după vizita la parkingul Negoiu.

“Aspectele constatate au cuprins neconformități cu privire la căile de evacuare, instalațiile speciale de detecție, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor, instalațiile de iluminat de siguranță, a măsurilor necesare în vederea limitării extinderii incendiilor prin realizarea încăperilor tampon protejate cu uși rezistente la foc, cu posibilitatea de evacuare a fumului și dotate cu dispozitive de autoînchidere, a sasurilor la accesul înspre căile de evacuare, utilizarea materialelor rezistente la foc și dotarea cu stingătoare și lăzi de nisip, conform normativelor în vigoare”, au mai transmis reprezentanții ISU Cluj.

Parkingul Negoiu are 372 de locuri. Este singurul parking care a fost construit în ultimii cinci ani în Cluj-Napoca. Cel mai recent parking dat în folosință în municipiu a fost cel de pe strada Fabricii, în 2013.

Conducerea Primăriei a anunțat pentru anul acesta începerea demersurilor pentru cel puțin 10 parkinguri de cartier.

Adauga comentariu