Parintii dau din nou Bacul. Emotii si tutun, sperante si rugaciuni

Prima proba scrisa a examenului de Bacalaureat din aceasta sesiune ii gaseste pe elevi ceva mai pregatiti decat anii tecuti (speram) si pe parinti la fel de emotionati.

Desi nu mai stau ciorchine la usa pentru ca stiu ca nu au ce face pana la 10.30, cand au voie sa iasa primii elevi, multi dintre parinti si-au luat liber, cu sau fara plata, pentru a le fi alaturi copiilor care au astazi prima proba adevarata. Limba si literatura romana, examenul scris.

"Foarte bine ca sunt obligati sa stea o ora si jumatate in sala. Poate, dupa ce le trece spaima, le vine inspiratia", glumeste un tata al carui fiu sustine astazi prima proba scrisa.

Dimineata, la ora 8, in fata tuturor centrelor de examinare erau mai multe tigari aprinse pe metru patrat decat in orice club de fite.  Parinti, copii, prieteni, sustinatori, toti trageau cu naduf, fara a mai tine cont de “poate ma vede cutarescu si ma paraste”.

Victor, tatal unui tanar absolvent aflat in focurile examenelor, e la birou, cufundat in munca. Stie ca nu are cum sa-si ajute copilul si asteapta, cuminte, telefonul.

Pe trotuarele din fata centrelor de examinare, imbratisari si urari de "Bafta!", "concntreaza-te!", "citeste cu atentie!"

Mihai si-a condus iubita pana in fata liceului, iar acum sta cu poseta ei pe brat, cu fundul pe bordura, si asteapta.

"Anul trecut am avut eu Bacu' si am invatat impreuna. Ea e mai buna la romana, eu la mate. Ne-am ajutat reciproc, pentru ca si anul acesta am recapitulat materia, cu ea. Chiar stie, dar o iubesc si tot am si eu emotii", marturiseste tanarul, tragand cu naduf din tigara.

Putin mai incolo, o mama care inca nu are curajul sa se desprinda, desi nu mai are ce face.

"Eu ma rog de cand a inceput liceul. Nu e nici foarte studioasa, dar nici nu am lasat-o de capul ei. Si am dus-o si pe ea la Biserica, ca Dumnezeu e mare si poate ii mai lumineaza mintea. Nu e tare bisericoasa, nici nu am obligat-o, dar si-a dat seama ca si rugaciunile ajuta", spune si mama unei eleve de la Pora, din Manastur, care da examenul la Liceul Teologic Baptist "Emanuel"

In centru, parintii s-au grupat in "bisericute" si au mers la cafele. Unii glumesc, altii sunt atat de incruntati, incat abia scot cate o vorba.

Dupa doua ore, timp in care parintii si-au ros unghiile, unii chiar la propriu, se reintorc in fata scolilor.

In centru, in fata la Apaczai, la ora 10.45 au incep sa se adune parintii. O mama incearca sa citeasca, insa fiecare scartait ii distrage atentia. Parintii lui Dan asteapta cu sufletul la gura sa se deschida usa. “Nu am avut stare, nu am putut face nimic”, recunoaste femeia, care isi tot aranjeaza esarfa.

La 11.05 se deschide usa si iese prima persoana. O tanara care isi cauta telefonul in geanta. Nu suna pe nimeni, ci cauta informatii. Cei prezenti se aduna ciorchine si incep intrebarile. “Particularitati ale personajului intr-un roman psihologic, la uman. Sper ca l-am ales bine pe Stefan Gheorghidiun, din Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”. Dupa ce se mai relaxeaza si isi aprinde o tigara incepe sa raspunda intrebarilor curiosilor. Astfel, aflam ca toti elevii si-au lasat lucrurile intr-o incapere special amenajata si au semnat o declaratie cu o fisa de “inventar”, cu tot ce au prin posete si borsete. Apoi, ca au fost doua camere in clasa si ca nimeni nu a putut sa mistenimic.

 "Daca stii si ai invatat, nu te mai intereseaza daca au pus camere sau nu", se aude o voce din fundal.

Se mai uita la telefon si il inchide. “Daca o sun acum pe mama, sigur izbucnesc in plans. Mai stau putin, sa ma calmez”.

Incet, incep sa iasa si altii.

Parintii mai au inca doua probe, apoi urmeaza rezultatele. Copiii si-au rezervat deja vacantele la mare.

Adauga comentariu