Părinții clujeni: de ce creșele au rămas deschise și grădinițele s-au închis?

Părinții clujeni care au copii la grădiniță sunt revoltați de decizia autorităților de a le închide, în condițiile în care creșele au rămas deschise. Explicația autorităților pentru această decizie este că spre deosebire de școli și grădinițe, creșele nu se află sub incidența Legii Educației, acestea fiind servicii sociale. Decizia privind funcționarea creșelor aparține autorităților locale care au decis să le mențină deschise. 

Această situație creează mari nemulțumiri în rândul părinților care au copii la grădiniță, acestea considerând că nu există nicio diferență între creșe și grădiniță, drept urmare închiderea celor din urmă nu se justifică. 

Eu nu inteleg cum pt crese e ok si pt gradi nu!!! Efectiv nu inteleg care e logica... (nu conteaza ca una tine de primarie si una de minister)

Eu am doi copii unul merge la cresa si unul sta cu buni acasa.Sincer mi se pare un lucru negandit de autoritati.Se intampla ceva ,orice,se inchide scoala si gradinita.

Nu prea inteleg de ce se inchid scolile, gradinite si cresele, iar mallurile sunt deschise si sunt arhipline, nu se respecta distantarea, unii isi dau jos inauntru mastile ca mananca plimbandu-se, sau isi ling inghetata cu masca trasa sub barbie.

Părinții care au copii la creșă confirmă că toate măsurile pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19 sunt respectate și nu au apărut situații în care creșele să fie închise din cauza apariției unor cazuri de coronavirus. 

La cresa pe noi nu ne lasa nici macar sa bagam nasul pe hol, masca obligatoriu in cladire si langa cladire.....

Creșa Vrăjitorul din Oz deschisa fără cazuri de Covid. Copiii merg normal, sunt scoși afară, zilnic totul e minunat/

Am doi copii la aceeasi cresa/gradinita particulara. Cresa functioneaza normal si o frecventam, gradinita inchisa. Din iulie au fost doua cazuri de covid de care stim, ambele in sept: o fetita pozitiva la cresa si parintii la un baietel la gradi. S-au luat masurile necesare si nu au fost alte cazuri. Avand in vedere ca ambii copiii sunt in acelasi loc si acasa stau impreuna, nu inteleg dece numai unul poate merge.

Al meu merge de 1 iulie la cresa privata in Floresti...nici un caz, fara probleme...cresa funcționează normal, gradinita inchisa. Exista insa restricții în ceea ce priveste parintii...triaj pt copii la poarta, masca obligatorie de cateva luni, predare/preluare de la întrarea în curte.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP-IP) a lansat un chestionar pentru părinți unde aceștia pot să își exprime părerea cu privire la decizia autorităților privind închiderea școlilor și grădinițelor în localitățile aflate în scenariul roșu. Federația consideră că decizia închiderii/redeschiderii școlilor trebuie să ia în calcul mai multe aspecte:

  • - factorul epidemiologic – de sănătate publică
  • - capacitatea de adaptare a instituțiilor de învățământ la condițiile de siguranță impuse
  • - impactul pierderilor de tip educațional și emoțional asupra sănătății și bunăstării copiilor etc.

De asemenea, în acest sens părinții sunt invitați să semneze și o petiție pentru redeschiderea grădinițelor și școlilor primare acolo unde nu se înregistrează cazuri de COVID-19. 

”Activitatea educationala online nu este eficienta pentru copii de cresa, gradinita si scoala primara. Structurile educationale asigura normele de igiena si preventie necesare in contextul pandemic. In cazul aparitiei unui focar acesta poate fi izolat prin inchiderea unei clase, eventual al unei scoli/gradinite/crese, dar nu este necesara inchiderea tuturor structurilor de invatamant din localitate. Copii atat de mici au nevoie de ajutorul unui adult pentru participarea la activitatea online. Parintii isi risca locurile de munca pentru a ramane alaturi de copii pe perioada predarii online, ori cauta alternative care contribuie la raspandirea virusului (bunici, bone, after-school etc). Prin lasarea creselor/gradinitelor/scolilor primare fara nici un caz de Covid-19 deschise, se motiveaza familiile copiilor in sensul unui comportament responsabil in vederea respectarii masurilor de preventie a raspandirii virusului. Majoritatea tarilor europene pastreaza deschise cresele, gradinitele si scolile primare caci nu sunt surse de raspandire a virusului iar copii atat de mici nu sunt in pericol”, motivează inițiatorul petiției.

Primarul Emil Boc nu susține redeschiderea grădinițelor și școlilor considerând că orice paz spre liberalizare ar duce orașul spre carantină.

”La nivel local nu am închis creşele, pe baza analizei făcute cu factorii decizionali şi cu consultarea părinţilor. În privinţa şcolilor, a fost luată decizia de închidere pentru 14 zile, săptămâna asta urmează să fie reanalizată. Din datele şi comunicările pe care le am, nu se are în vedere redeschiderea. Orice pas spre iberalizare ne-ar duce la carantintă. Sunt solidar cu decizia Comitetului Judeţean de a menţine situaţia într-un regim controlabil”, susține primarul Emil Boc.

Adauga comentariu