Parinti, grija unde puneti bifa! E in joc viitorul copiilor

Parintii proaspetilor absolventi de clasa a VIII-a au o responsabilitate uriasa, incepand de azi si pana in 12 iulie. Aceasta e perioada in care le pot decide soarta copiilor, avand in vedere ca, teoretic, ei sunt cei care bifeaza optiunile pentru liceu, pentru admiterea elevilor la clasa a IX-a.


Deja se cunoaste ierarhia la nivel judetean a absolventilor clasei a VIII-a. Conform metodologiei, in perioada imediat urmatoare, 8-12 iulie 2016 este prevazuta completarea fiselor de inscriere de catre parintii elevilor.


Inspectoratul Scolar Judetean Cluj recomanda parintilor sa consulte cu maxima atentie Brosura de Admitere 2016 pentru judetul Cluj si sa completeze pe fisa de inscriere un numar cat mai mare de optiuni, tinand cont, desigur, de ordinea inversa a preferintelor. Practic, este recomandat ca numarul de optiuni completate sa fie cu atat mai mare, cu cat media de admitere este mai mica.


Este foarte important ca elevul sa aiba pe fisa de optiuni cat mai multe specializari completate, in asa fel incat repartizarea computerizata sa ii aloce un loc in concordanta cu media sa de admitere. Ultima medie de intrare de anul trecut la unitatea si specializarea dorita trebuie coroborata obligatoriu cu pozitia in ierarhia judeteana de anul acesta. De aceea, ISJ Cluj atentioneaza parintii ca procesul de admitere se face tinand cont de mai multi factori pe care nu ii pot controla (numarul de elevi care au optat pentru o specializare, media de admitere a acestora, pozitia pe fisa de optiuni a fiecarui elev a unitatii si a specializarii respective) si, pentru a evita situatiile neplacute in care un elev cu media de admitere mare nu este repartizat intr-o clasa corespunzatoare, singura solutie este sa fie completate in mod realist cat mai multe optiuni.

Anul trecut, 6 elevi, desi cu media de admitere peste 9, nu au fost repartizati in prima etapa a admiterii deoarece nu avusesera suficiente optiuni completate. Tocmai, pentru a evita aceasta situatie, trebuie sa adaugati cat mai multe optiuni.


Reiteram, asadar, importanta stabilirii realiste a listei de optiuni, tinand cont de dorinta de cariera si de competentele elevului, de media de admitere obtinuta, de raportul ierarhic cu alti absolventi din acest an, dar si de realitatile pietei muncii.


Pentru informatii privind completarea fisei de inscriere, parintii se pot informa accesand aici.


Pentru cazurile de absolventi din alte judete care doresc sa urmeze invatamantul liceal la Cluj, ISJ Cluj pune la dispozitia parintilor un centru special de inscriere, organizat la Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica ,,Octavian Stroia” Cluj-Napoca, strada Calea Turzii, nr.2, cu program in fiecare dintre cele 3 zile (8-12 iulie 2016) de la ora 9 la ora 16. 


Repartizarea computerizata se face conform calendarului, concomitent, la nivel national, in data de 19 iulie 2016.

"Dupa ce se apasa butonul, la nivel national, noi nu mai avem ce face", a precizat inspectorul scolar general Valentin Cuibus, atentionandu-i pe parinti ca nu se mai fac transferuri.

Repartitia trebuie sa fie cat mai apropiata de dorintele copilului, de inclinatiile sale, avand in vedere ca Inspectoratul Scolar Judetean Cluj nu admite cererile de transfer, oricare ar fi motivele invocate.

Adauga comentariu