Din oras

Parcul Feroviarilor: de la targ de vite, la parc pentru copii. De la baza pentru antrenamente, la paragina

Deja suntem obisnuiti ca, in criza de idei, Municipalitatea sa readuca in discutie proiecte vechi, prafuite, ce par sa nu se mai solutioneze niciodata. In aceeasi situatie e si Parcul Feroviarilor. In sedinta de maine a Consiliului Local, la punctul 11 de pe oridinea de zi, se va aduce in discutie situatia acestui domeniu printr-un Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 382/2015 (aprobarea solicitării de trecere a terenului în suprafață de 53.457 mp, aferent ”Parcului Feroviarilor”, situat în municipiul Cluj-Napoca, din domeniul public al Statutului Român, în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca).

Cel mai probabil maine vom fi anuntati ca Parcul va trece, in sfarsit, in patrimoniul municipalitatii, asta in conditiile in care Primaria se bate de ani de zile sa puna mana pe suprafata de 53.457 de mp. Istoria e lunga, a inceput frumos si la fel de frumos s-a si terminat.

In secolul al XIX-lea au aparut primele atestari documentare de pe suprafata actuala a parcului. Pe atunci, in zona se organizau targuri de vite. Ulterior, din 1960, Parcul a primit denumirea de Parcul Feroviarilor si, implicit, s-a schimbat si destinatia acestuia, el devenind parc pentru copii. Nostalgicii vremurilor apuse isi aduc aminte si acum cat de frumos arata parcul in perioada iernii. De la trenulet pe sine, la activitati pentru copii, tarabe cu turta dulce, patinoar, jocuri de societate, circ si piese de teatru, Parcul Feroviarilor le-a vazut pe toate. Generatii intregi de copii s-au plimbat cu masinutele sau au stat pe genunchii lui Mos Craciun in al doilea cel mai mare parc din tara. Era un adevarat carnaval, distractie si socializare cat incape, lucruri de care copiii din ziua de azi nu se mai pot bucura. Asta pentru ca, in anul 1991, parcul a intrat in subordinea Cailor Ferate care a considerat ca nu e necesar sa investeasca in zona. Ulterior, in 2010, mirosind rost de investitii, Clubul de football CFR 1907 Cluj, pe atunci CFR Ecomax, prin Arpad Paskany, a cumparat terenul cu promisiunea ca va investi in el si il va transforma intr-o baza de agrement moderna. Pe langa terenurile de fotbal, Paskany urma sa modernizeze parcul prin implementarea unui parc pentru copii si prin amenajarea restului de parc, acesta urmand sa aiba acces public. Din pacate, insa, lucrurile au fost mai complicate decat se astepta Paskany, pentru ca, la un an de la inceperea lucrarilor, activistii de mediu au inceput sa boicoteze proiectul pe motiv ca erau distrusi copacii batrani din Parc. Astfel, in 2012 Paskany a renuntat la investitie, iar soarta Parcului a ramas in mainile nimanui.

Implicarea Primariei, delasarea si dezinteresul

Doi ani mai tarziu, in octombrie 2014, Primaria a declarat ca e pregatita sa preia Parcul Feroviarilor. 4 luni le-a luat sa trimita solicitarea catre Ministrul Transporturilor, dar e scuzabil. Se stie ca ardelenii se mobilizeaza un pic mai greu. Ciudat e termenul de raspuns venit de la Minister care s-a miscat cu viteza melcului. La 8 luni de la solicitare a venit si raspunsul, pe principiul, daca mai stateam o luna, cel mai probabil solicitarea aia facea pui. Ulterior, Primariei i-a mai luat inca o luna sa formuleze o Hotarare de Consiliu Local prin care se arata dispusa sa primeasca terenul. Astfel, in 4 noiembrie 2015 s-a adoptat, in unanimitate, HCL nr. 382/2015.

In cadrul sedintei de Consiliu Local in care a fost aprobata hotararea, s-au ridicat si doua semne de intrebare din partea vechilor consilieri locali. Prima a venit din partea consilierului Bildea Ioan care se intreba retoric daca nu ar fi mai bine sa se si inceapa demararea concursului de idei pentru amenajarea parcului, pentru a nu se pierde timp, avand in vedere ca oricum parcul va ajunge in posesia Primariei cu certitudine. Meticulos si plictisit din fire, primarul Emil Boc a declarat pe atunci, sec si dezinteresat, ca din punct de vedere legal acest lucru nu se poate face. Noi stiam ca solicitarea opiniei societatii civile se poate face oricand, in fond, nu e ilegal sa intrebi cetatenii.

Ulterior, consilierul local Claudia Anastase a mai adresat o intrebare cu privire la proiectele de care va beneficia acest parc. Nici intrebarea asta nu l-a miscat pe domnul primar care a raspuns, la fel de sec, ca exista cateva propuneri venite din partea societatii civile si ca oricum parcul va fi redat clujenilor, in colaborare cu societatea civila.

De la acea data au mai trecut alte 4 luni, dar demersurile pentru donatia spatiului nu au fost facute. Acum doua luni colegii din media se intrebau retoric ce se mai aude de Parcul Feroviarilor. Tot atunci a fost luat la puricat si edilul Emil Boc prin intermediul platformei de socializare Facebook. Intr-o emisiune live, acesta a declarat ca inca se asteapta ultimele demersuri de la Ministerul Transporturilor pentru predarea terenului. Mai mult, acesta a sustinut ca mai e un pas de facut pentru preluarea Parcului, si anume, achizitionarea unui imobil situat la intrarea in parc. Edilul a declarat ca:

„S-au facut expertizele de specialitate. Imobilul va fi cumparat de catre Primaria Cluj, iar Parcul Feroviarilor va putea fi predat cu acte in regula.”

De atunci au trecut aproape 3 luni iar imobilul nu a fost achizitionat. Cel mai probabil vor mai dura luni bune pana la predare, dar asta ramane de vazut in sedinta de maine.

Societatea civila si implicarea activistilor in resuscitarea proiectului

Intr-un interviu acordat in martie 2015, Szakats Istvan, Presedintele Fundatiei AltArt si unul dintre liderii cei mai implicati ai societatii civile clujene, a declarat ca se doreste implicarea societatii civile in reamenajarea Parcului Feroviarilor.

“Primăria tocmai a cerut Parcul de la CFR. Și noi (Federația Parcul Feroviarilor) am cerut Parcul. Credem că avem un atu față de Primărie. Și anume, că avem acea viziune pe care ei nu au de unde să o aibă. Noi vrem nu doar alei și coșuri de gunoi (sub egida “să fie frumos”) ci să transformăm parcul întru-n fel de Hyde Park al Clujului. Noi ne concentrăm pe reabilitarea socială a Parcului. Pentru asta Primăria nu are gloanțe. Da, ei pot să externalizeze acest proces de gândire / execuție, dar cui s-o externalizeze? Tot la societatea civilă ajung. ”

Ulterior, Primaria a declarat ca isi doreste ca aceasta reamenajare sa fie facuta in colaborare cu societatea civila. In ceea ce priveste viitorul parcului si implicarea sSocietatii civile pe viitor, l-am contactat pe Szakats Istvan. Redam mai jos un scurt interviu acordat in exclusivitate pentru Ziar de Cluj:

Rep. In Martie 2015 ati declarat in Presa Locala ca va doriti ca parcul sa fie redat cetatenilor si implicit Federatiei Parcului Feroviarilor. Ati facut chiar si demersuri in acest sens iar ulterior Primaria a declarat ca isi doreste ca acest parc sa fie reamenajat in colaborare cu societatea civila. In ce stadiu sunteti cu discutiile cu Primaria? Sperati la o colaborare? Credeti ca de data aceasta veti fi ascultati?

István Szakáts: In toamna anului trecut am avut o serie de discutii la Primarie despre Parc. Am propus sa abordam reintegrarea sociala a Parcului Feroviarilor in circuitul urban prin metoda “cultural planning”. Asta inseamna o rasturnare a modului de lucru in care prima data vine un arhitect, traseaza alee, defineste zone cu anumite functiuni culturale si apoi oamenii vin si incep sa faca ceea ce e deja predefinit prin structurarea spatiala. In “cultural planning” se incepe dinspre oameni, de la nevoile lor, de la initiativele lor si se ajunge cum ar veni la betonarea cararilor batute de cetateni – la definirea structurii spatiale.

Rep.: Cum vedeti o posibila colaborare cu Primaria?

István Szakáts: Foarte bine. Chiar vom avea o serie de evenimente in august, exact pe tema asta. O sa fie dezbateri, performance-uri, evenimente de reactivare a spatiului social prin activitati culturale.

Rep.: Mai exista interes din partea societatii civile pentru modernizarea parcului?

István Szakáts: Da, dar nu e un interes general si uniform. Activistii, hipsterimea, mediul academic si cetatenii din zona Lupsa (din jurul parcului) au fiecare interese diferite.

Rep.: Veti participa maine la sedinta de Consiliu Local unde se va discuta din nou soarta Parcului (dumneavoastra sau prin delegati)? La punctul 11 de pe ordinea de zi se doreste adoptarea unui proiect de hotarare privind modificarea si completarea hotararii nr. 382/2015.

István Szakáts: Nu, ca nu voi fi la Cluj. Daca as fi, m-as duce. Parcul este pentru mine un spatiu strategic care trebuie recuperat de, prin si pentru cetateni.

Ramane de vazut pe maine ce se va decide si cum va reusi societatea civila sa se implice in acest proiect. Faptul ca se doreste consultarea opiniei publice cu privire la viitoarea functiune a Parcului Feroviarilor, e de laudat. Cu toate astea, in conditiile in care cetatenii nu au o pregatire si nici expertiza in amenajarea spatiilor, exista riscul sa ne trezim cu tergiversari si termene prelungite la infinit. Asta pentru ca vorbimd de un spatiu atat de mare, fiecare isi va urmarii propriile interese. Preconizam ca toata modernizarea asta a Parcului se va transforma intr-o imparteala frateasca ce va duce la multe discutii inutile care vor afecta in primul rand populatia. Dar ramane de vazut. Ce e cel mai important e ca exista vointa. Si chiar daca administratia se misca lent si extrem de lent, macar avem certitudinea ca societatea civila e cu ochii si urechile atintite spre parc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *