Reportaj

Parcul din Iris, uitat de mult de harnicul nostru primar

În an electoral, clujenilor li se promit „fără număr” noi parcuri și spații verzi, în cartierele gri ale Clujului unde, până acum, nu s-a făcut nimic concret în acest sens. Irisul, veche zonă industrială, a devenit în ultimul deceniu un cartier rezidențial, fără a beneficia însă de investiții publice de natură a crește calitatea vieții locuitorilor. Vechiul parc de aici este un muzeu al urbanizării comuniste, fiindcă după Revoluție nu a mai avut parte de niciun fel de lucrări de modernizare.

În parcul din Iris, aleile sunt nicicum – simple poteci bătătorite de cei care se perindă prin acest parc, în lipsa altuia amenajat corespunzător, la nivelul declarațiilor edililor, conform cărora la Cluj am avea o calitate a vieții la cele mai înalte standarde.

Calitatea vieții locuitorilor unui oraș este dată și de calitatea spațiilor verzi, însă Clujului acestea îi lipsesc cu desăvârșire. Avem noi parcuri, în promisiuni, proiecte și hârtii, însă, pe teren, doar parcurile comuniste îi umbresc pe clujeni, cu vechile amenajări, poleite cu patina de paragină a trecerii zecilor de ani de când Primăria nu a mai investit în ele.

În Iris, dacă vrei să te plimbi în natură, te urci în mașină și pleci în pădure. Pentru că singurul parc al cartierului arată deplorabil:

Colțurile așa-zisului parc sunt pline de deșeuri, iar parcul în sine e, la propriu, o ruină:

După toaletările care s-au făcut totuși, la un moment dat, resturile vegetale au rămas aruncate care încotro:

În ultimii ani, singurele amenajări noi care au apărut în acest parc sunt aceste schele precare și nesigure din lemn, care încep deja să putrezească:

În spațiul amenajat pentru amatorii de baschet, panoul a devenit doar unul ar rușinii:

Copaci noi nu au mai fost plantați din Epoca de Aur, însă, în Epoca de Lemn, copacii vechi, dar sănătoși, au început să fie tăiați:

În cadrul Someș Delivery, inițiativă care se definește drept „un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca”, a fost implementat, în anul 2018, un ”workshop design & build” numit „Traseul sălciilor arse”, pe malul Someșului din dreptul parcului Iris.

„Accesul la râu în zona Parcului Armătura este aproape imposibilă, astfel, prin intermediul unei serii de intervenții minimale și reversibile am făcut posibil accesul la apă și plimbarea pe malul Someșului. Am ales o porțiune de râu din oraș surprinzător de sălbatică, cu vegetație luxuriantă, cu sălcii bătrâne și arse”, explică inițiatorii proiectului.

Sălciile, însă, se pare că sunt arse la propriu, de focuri care au fost aprinse în dreptul lor. Pe traseu, pământul este plin de resturi carbonizate și de funingine:

Este, desigur, o plăcere, să te plimbi prin parcul Iris, din Clujul cel fain, pe poteci arse, să admiri Someșul plin de gunoaie de pe platforme improvizate, din lemne șubrede:

Călătorul, ostenit de plăcuta plimbare, se poate odihni în acest parc doar pe bănci fără spătar:

Iar la ieșirea din parc, o toaletă publică insalubră îi așteaptă pe clujeni cu porțile deschise:

În anul 2013, tinerii liberali îl invitau pe primarul Emil Boc să modernizeze acest parc despre care titrau pe site-ul lor oficial că „a fost uitat de mult”, ironizând „hărnicia” celui care, între timp, le-a devenit coleg de partid.

Parcul a rămas uitat până în prezent, atât de municipalitate, cât și de tinerii liberali de odinioară, care s-au perindat și prin Consiliul Local, amnezici în privința vechilor deziderate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *