Din oras

Parcul Caragiale se modifică total: Canalul Morii va fi redescoperit, se desființează locuri de parcare și se plantează arbori. Lucrările costă 3,8 milioane euro – FOTO

Parcul I.L. Caragiale, cunoscut și sub numele de Skate Park, va fi complet schimbat, în urma lucrărilor de modernizare. Astăzi a fost lansată licitația pentru proiectare și execuție lucrări. Valoarea investiției este de aproximativ 18 milioane lei (aproape 3,8 milioane euro).

Potrivit documentației, se propune reamenajarea integrală a suprafeței Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există acum. Totodată se propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță din oraș, acesta devine parte integrantă a parcului. În consecință se propun amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă.

Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului, se asigură un acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului, pentru a asigura o trecere către sinagoga existentă pe strada George Barițiu, respectiv pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste râul Someș, într-un viitor apropiat.

Se propune și realizarea unor cercetări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de a doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului. Prin documentarea arheologică a acestui areal se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice, pentru a crește atât atractivitatea turistică a parcului, cât și pentru a releva evoluția istorico-urbanistică a orașului.

În Parcul Caragiale se vor demonta toate amenajările existente acum pentru skate, se vor desface toate piesele de mobilier urban existente, se vor demonta toate piesele de iluminat public și împrejmuirile existente.

Se propune mutarea statuii lui I.L. Caragiale din poziția actuală la intersecția străzii O. Petrovici cu strada Victor Deleu, pentru o vizibilitate mai avantajoasă și o mai bună punere în valoare.

Se va desființa și parcarea de fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului.

Majoritatea arborilor vor fi păstrați, dar arbuștii și gardul viu nu sunt potrivite pentru noul aspect al parcului. Din totalul celor 94 de arbori inventariați, au fost recomandate pentru păstrare 60 de exemplare, atât de foioase cât și de conifere, iar restul de 34 de arbori, arbuști și garduri vii vor fi eliminate. Vor fi plantați 44 de arbori noi, peste 1500 de arbuști, subarbuști, plante perene și ierburi ornamentale.

Conform caietului de sarcini, strada Octavian Petrovici are carosabilul degradat, este necorespunzătoare pentru deplasarea pietonilor, a bicicliștilor și a mamelor cu cărucioare. Ca atare se propune regândirea în întregime a străzii. Vor fi eliminate toate locurile de parcare existente, se va înlocui iluminatul public, strada va fi dotată cu mobilier urban și vor fi plantați arbori.

Potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, „cu populația municipiului Cluj-Napoca de 323.484 locuitori, la 1 ianuarie 2018 și o suprafață de 814 hectare de spațiu verde rezultă un 25,16 mp spațiu verde per locuitor la nivelul municipiului, sub norma Uniunii Europene de 26 mp/locuitor și mult sub norma Organizației Mondiale a Sănătății care este de 50 mp/locuitor pentru spațiul verde. Restrângerea spațiilor verzi accentuează puternic riscurile ecologice urbane și are un impact negativ imediat asupra calității vieții și stării de sănătate a populației. Deja, de mai multe decenii, creșterea densității locuitorilor din zonele urbane produce o „foame” crescândă de spațiu”.

Amenajarea spațiilor aferente proiectului face parte dintr-un program mai amplu de reabilitare a spațiului urban public din zona centrală a orașului, început în 2006, prin care administrația locală dorește să consilideze atractivitatea profilului specific municipiului Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *