În Parcul Alverna din cartierul Gheorgheni, toboganele sunt pline cu fecale umane

Boschetarii și clujenii fără simț civic au pus stăpânire pe un parc de cartier și l-au transformat într-o toaletă publică. În Parcul Alverna din Gheorgheni sănătatea copiilor, care se joacă printre mizerii și resturi de fecale umane, e pusă în pericol. Clujenii care locuiesc în zonă spun că în parc se face curățenie din an în Paști. 

Într-un oraș cu pretenții de cinci stele precum Cluj-Napoca, mai există parcuri de cartier care arată în ultimul hal și în care se fac activități ca în junglă. O plimbare în Parcul Alverna din Gheorgheni îți arată cât de departe a ajuns lipsa de bun simț a unor cetățeni, dar și nepăsarea autorităților locale. La prima vedere, parcul arată ca orice alt parc din oraș.

Are bănci, aparate de joacă și aparate de sport, dale noi și spațiu verde. Încă de la intrarea în parc, ești întâmpinat de râsetele micuților care se joacă la tobogane și hinte, supravegheați de mame sau bunici. Locul de agrement e destul de plin, la primele ore ale zilei. Pe măsură ce te apropii de zona centrală a parcului Alverna, observi urmele vandalizării și mizeriile care fac casă bună cu dotările.

Aleea centrală e plină de dale sparte, pe care copiii se pot împiedica cu ușurință, coșul de gunoi de lângă toboganele mari e mâzgălit și spart. Lângă două hinte cineva a uitat o doză de bere. Lângă un tub de tobogan zac mormane de frunze, printre care se ascund și alte mizerii: bețe de înghețată, hârtii sau mucuri de țigară.

parc alverna

Parcul pare a fi mai degrabă locul de joacă al unor adulți iresponsabili. Mamele care se află în parc ne spun că atât animalele de companie, cât și oamenii murdăresc aparatele de joacă ale copiilor, iar curățenia nu se face zile întregi. 

“Vreau să vă spun că ieri băiatul meu s-a urcat ieri pe tobogan și era caca de cățel. Ieri am fost prima zi în parc”, a afirmat o mamă care se afla cu băiețelul în parc. 

O altă femeie, care lucrează la un cămin din cartier și vine aici din când în când cu un grup de copii, e revoltată de faptul că boschetarii și locuitorii de la blocurile din vecinătate s-au făcut stăpâni pe parc. Aceștia lasă mereu în urmă mizerii și se distrează pe bănci și la masa din parc fără a da dovadă de respect față de natură sau semeni.  

“Noaptea vin aici tot felul de alcooliști și oameni ai străzii și stau pe bănci. De după-masa încep să vină aici. Noi suntem de la un cămin, dar foarte rar venim în parcul acesta pentru că e mizerie, pentru că stau tot timpul alcooliștii și beau acolo, aruncă pe jos tot felul de mizerii. De obicei nu intră între copii sau să se lege de copii, dar fac mizerie. Pe tobogane e posibil să fie mizerii. Mie nu îmi place parcul. Ne-ar mai trebui puțină civilizație. Să știți că mizeria nu o fac doar oamenii străzii. După-masa se adună de la blocuri, joacă cărți, beau și fumează. E foarte bine că e dotat parcul, dar trebuie păstrată curățenia”, a declarat Crucisa Pasc. 

Cea mai mare problemă a parcului e sursa de infecție care se află chiar în văzul tuturor, în tubul toboganului mare, unde se cațără micuții curioși și dornici să exploreze. Fecale uscate și întărite umplu un loc care ar trebui să fie numai al copiilor. Mamele spun că excrementele au zăcut în tubul toboganului de cel puțin o săptămână, iar femeile care vin să mai golească coșurile de gunoi și să măture în parc nici măcar nu le-au văzut. Atunci când li s-a atras atenția că există jeg necurățat, angajatele Primăriei au spus că îl vor îndepărta când vor avea o lopată.

“Cam de o săptămână e așa. Mai vin și golesc coșurile, dar numai atât”, a explicat o clujeancă.

În timp ce reporterul Cluj 100% se afla în parc, femeile care se ocupă de curățenie și-au început rondul  de dimineață, înarmate numai cu mături și saci menajeri. Au măturat pe lângă bănci și au golit coșurile de gunoi, dar aparatele centrale de joacă transformate frecvent în WC public, au fost ocolite.

Mamele au așteptat în zadar minute în șir să se facă curățenie și la tobogane. Abia după ce reporterul Cluj 100% le-a spus că într-un tobogan se află excremente, femeile și-au făcut curaj să urce și să dea cu mătura. 
Așteptăm cu interes ziua când parcul va arăta ca un adevărat loc de relaxare și nu ca un WC public. 

Comentarii

Gabi

22.08.2017 13:39

Nu e singurul parc plin de materii fecale. In parcul de copii de pe strada Dambovitei am gasit zilele trecute materii fecale pline cu viermi in interiorul unui tobogan. Pe jos e plin de rahat de caine desi nu e permis accesul cu animale . Si ca sa fie totul dezastru pe laterala parcului dinspre str dambovitei e plin de betivi care mai tot timpul se iau la bataie. Un loc minunat nu?

Adauga comentariu