Din oras

Parazitii sistemului de asistenta sociala din Cluj

Despre beneficiarii sistemului de asistenta sociala se vorbeste de obicei cu mila. Sunt compatimite persoanele care au nesansa sa traiasca din cateva zeci de lei pe luna din mila statului si a societatii. Contrar asteptarilor, nu toti dintre ei sunt nerabdatori sa iasa din sistem, sa aiba un loc de munca si sa se integreze. Specialistii din domeniu vorbesc despre profitori ai sistemului, care perpetueaza acest obicei din generatie in generatie, ajungand sa fie toti beneficiari ai sistemului de la bunici pana la nepoti.

Aurel Mocan, seful Directiei de Asistenta Sociala si Medicala din cadrul Primariei, cu o experienta de 20 de ani in domeniu spune ca a cunoscut familii care sunt la a treia generatie de beneficiari ai sistemului de ajutorare. Acesta  arata ca numarul “prizonierilor sistemului” nu este mare, dar ca profitarea este incurajata si de legislatie.

“Aceasta problema este specifica nu doar Clujului, ci a tuturor oraselor mari si zonelor monoindustriale, care au sucombat dupa Revolutie. Ce se intampla? Copilul are model patern acasa, vede ca e functional comportamentul si actioneaza la fel. Pe de alta parte romii nu pot accesa locuri de munca, asa ca venitul minim garantat este, de multe ori, singura solutie”, subliniaza acesta.

Crede ca anumite schimbari legislative ar putea preveni parazitarea sistemului de ajutorare si i-ar impulsiona pe beneficiari sa se integreze activ in societate.

“Pentru persoanele de varsta activa ajutorul social pentru venitul minim garantat ar trebui sa se acorde pe o perioada determinata, nu pe perioada cat indeplinesc conditiile. Unii se straduiesc sa indeplinesca conditiile pe termen lung, fara sa faca eforturi de a iesi din situatie. E un anumit segment, nu foarte mare, de persoane pe care cine greu le-ar angaja.De regula persoanele care sunt la noi in evidenta sunt fara calificare, cele cu calificare nu stau mult dependente de sistem”, arata el.

Copiii cu copii, prinsi in cercul vicios

Pe modelul ajutorului de somaj, acordarea ajutorului social, care este de 142 de lei pe luna, doar pe o anumita perioada, in functie de categoria de varsta ar putea  descuraja blocarea in sistem pe o perioada mult prea mare.

“Trebuie sa avem doua masuri, una riguroasa a legalitatii si o abordare emotionala in care te gandesti de fiecare data la copii. Ai speranta ca acei copii o sa aiba o calificare si vor iesi la un moment dat din circuitul asta. Dar se intampla fenomenul copiilor cu copii si practic acea persoana nu mai are cand sa isi faca o calificare – devine parinte fiind inca minor. In felul acesta explicam acest fenomen si lant al generatiilor care raman beneficiare si prizoniere ale sistemului”, arata Mocan un alt motiv pentru care generatii intregi sunt blocate in sistem.

Problema de cultura

Psihologul Adela Popovici considera ca radacina problemei trebuie cautata in cultura si in societate.

“Nu cred ca parintii transmit “valorile” astea de neajutorat, ca si cultura suntem victimele unei astfel de mentalitati: de la ajutoare de incalzire, ajutoare de somaj pana la ajutoare sociale. Cred ca este o problema a culturii a noastre, care se propaga in anumite paturi sociale”, spune aceasta.

Pe de alta parte psihologul Daniel David crede ca aceste comportamente de dependenta in sistemul de ajutor se datoreaza unui cumul de factori.

“Valorile se transmit in familie, acesta poate fi unul din factorii care declanseaza un astfel de comportament. Are la baza trei factori – mediul economic neperformant, societatea, care nu are valori care sa descurajeze apelarea la sistem si familia care perpetueaza aceste valori din generatie in generatie”, a subliniat acesta.

Proiect pentru integrare in societate

“Experienta noastra cu acesti oameni ne-a determinat sa gandim un proiect tocmai cu componenta asta – sa nu le mai dam oamenilor peste, sa le dam undita”, arata Aurel Mocan.

DASM are un proiect cu finantare europeana in implementare – Impreuna pentru un inceput sigur – destinat persoanelor de etnie roma si persoanelor cu dizabilitati. In cadrul acestuia s-a propus angajarea a 500 de persoane, formarea profesionala a altor 500 de persoane si certificarea competentelor dobandite in mod nonformal pentru alte 400 de persoane.

“La ora actuala avem peste 500 de persoane angajate, 523 erau la finalul lunii decembrie. Proiectul se intinde pe regiunea Nord Vest si de Vest. In municipiul Cluj-Napoca au fost angajate 113 persoane”, a subliniat Mocan.

De asemenea, pana acum, in trei ani de proiect au absolvit 120 de persoane in meserii cotate pe piata muncii, iar restul urmeaza pana la finele lunii martie sa termine cursurile. Pe perioada scolarizarii beneficiarii primesc o subventie, iar angajatorii din program la randul lor sunt stimulati material.

“Ca sa stimulam angajatorii, pentru ca greu angajezi persoane de etnie roma si persoane cu dizabilitati – ca asa mentalitate avem – le dam subventii de 515 lei pentru fiecare persoana angajata, timp de sase luni de zile”, a explicat Aurel Mocan.

Foto: arhiva evz.ro

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *