Sanatate

Parazitii intestinali

Parazitii intestinali traiesc in intestinele omului si ale animalelor, hranindu-se cu produsele digestive ale gazdei respective sau cu sange pe care-l obtin provocand rani pe peretele tubului digestiv. Ranile faciliteaza accesul microbilor intestinali in tesuturile organismului. Parazitii elimina in intestine substante toxice ce pot distruge o parte din globulele rosii sau pot provoca anemii si tulburari neurologice grave.

 

 

Parazitii produc fenomene de duodenita cu inapetenta sau apetit capricios, greturi, varsaturi. Diareele si durerile abdominale sunt determinate de prezenta parazitiilor in ileon si in colon. Reactiile alergice se manifesta cu prurit (mancarimi), dermatoze. In oxiuraza mancarimea perianala este mai accentuata noaptea sau spre dimineata in momentul depunerii oualor. In urma gratajului (scarpinarii) apar eczeme, dermatite perianale si scrotale.

 

 

Parazitii intestinali se raspandesc in natura prin oua sau chisturi, care rezista conditiilor grele ale mediului inconjurator si sunt eliminate din organismul omului bolnav, odata cu materiile fecale. In unele cazuri chiar aceste forme ale parazitilor sunt direct infestante pentru om. Asa este cazul cu chisturile de lamblii, cu ouale de oxiuri sau de himenolepis.

 

 

Alteori infestarea omului se face prin intermediul unei unei “gazde intermediare”. De exemplu, ouale de “tenia solium”, raspandite in natura, pot fi inghitite de porc, in organismul caruia ele dau nastere la forme larvare, cunoscute sub numele de cisticerci, niste bobite pline cu un lichid care impaneaza carnea porcului. In popor se numesc “mazariche”. Fiecare bob de mazariche se poate transforma in intestinul omului intr-o tenie noua.

 

 

Gravitatea imbolnavirii si simtomele bolii sunt in functie de intensitatea parazitarii. Cand numarul parazitilor este mare, bolnavul prezinta tulburari, uneori foarte mari, cum ar fi anemie, stare de slabire accentuata, dureri abdominale, tendinta de varsaturi, diaree, tulburari nervoase, spasme, convulsii, cefalee. Semne ca cele de mai sus trebuie sa atraga atentia asupra posibilitatii existentei viermilor intestinali.

 

 

O primejdie mare o prezinta tenia solium. In cazurile in care segmente ale teniei ajung in stomac, ouale continute in aceste segmente vor lasa sa iasa din ele embrionii; acesti embrioni vor ajunge si se vor fixa in musculatura omului, in creierul sau ochiul lui, transformandu-se acolo in cisticerc. Rezulta de aici o complicatie foarte grava a teniei, cisticercoza oculara sau cisticercoza cerebrala.

 

 

De indata ce se constata semnele parazitilor intestinali trebuie consultata medicul, care va cere analiza microscopica a materiilor fecale din doua in doua zile consecutive si va recomanda tratamentul adecvat. Daca, dupa tratament, nu se gasesc oua de paraziti este bine sa repetam examenul inca de doua ori la intervale de 2 zile. In oxiuraze se obtin obtin rezultate bune din examenul produsului de raclare a regiunii anale; in ascaridoze examenul radiologic poate demonstra prezenta parazitilor in intestin; in teniaza este descoperita prezenta proglotelor in materiile fecale sau pe rufarie.

 

 

Bolile favorizate de parazitii intestinali sunt vindecabile, dar este bine ca tratamentul sa fie facut de catre medic, pentru ca medicamentele contra parazitilor intestinali sunt substante toxice care trebuie manuite cu grija si cu competenta, administrate in anumite doze, calculate in raport cu varsta si cu starea de rezistenta a fiecarui bolnav. Este necesar ca in timpul tratamentului intestinul sa fie cat mai gol. Dupa ce s-a administrat o medicatie antiparazitara se vor da bolnavului purgative care vor provoca eliminarea viermilor.

 

 

Pentru prevenirea infectiilor se recomanda:

–    spalarea atenta si insistenta a fructelor si zarzavaturilor care se consuma crude;
–    sa nu se bea apa din locuri neautorizate sanitar (fantani, balti, izvoare, rauri); in cazuri extreme apa de baut trebuie fiarta si racita;
–    sa se consume numai carnea careia i s-a facut controlul veterinar. Carnea de porc sau de vanat va fi bine fiarta sau fripta (se evita trichinoza); conservarea prin sare sau afumare nu ofera nici o siguranta;
–    spalarea mainilor inainte de fiecare masa. Unghiile vor fi taiate scurt;
–    lenjeria de corp si de pat trebuie fiarta si schimbata des;
–    in caz de epidemii este necesara deratizarea locuintelor si a localurilor institutiilor.

 

 

De indata ce se constata semnele parazitilor intestinali, apelati imediat la medic, singurul in masura sa indice tratamentul potrivit pentru fiecare parazitoza.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *