Din oras

Pârâul Nadăș, acoperit cu o mâzgă unsuroară și presărat cu deșeuri de toate felurile. Primăria ignoră cursurile de apă din oraș – FOTO și VIDEO

Amenajarea cursurilor de apă din oraș nu este o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca. De ani buni, primarul Emil Boc visază la Someșul navigabil, în timp ce pâraiele din oraș sunt poluate într-un hal de nedescris. Albiile și malurile cursurilor de apă sunt pline de gunoaie și aluviuni. Astăzi vă dăm un singur exemplu: pârâul Nadăș, în vecinătatea străzii Tudor Vladimirescu. Nici măcar un centimetru pătrat din zonă nu este curat, la suprafața apei este o peliculă albăstruie și unsuroasă de jeg, deșeuri de toate felurile plutesc pe apă sau zac pe fundul albiei și pe malurile pârâului. Nadășul are de toate – de la PET-uri, ambalaje și haine până la anvelope. 

Clujenii care locuiesc sau lucrează în zonă spun că mai demult Nadășul era plin de pești. Acum este doar plin de gunoaie. 

gunoaie nadas

„Mai demult se putea pescui în Nadăș, acum nu mai e nici urmă de pește. E plin de gunoaie, demult e tot așa situația. Să vedeți în amonte cum e”, a spus un muncitor care lucrează la o societate comercială cu sediul pe malul Nadășului. 

gunoaie nadas

Situația pârâului Nadăș este la fel și în zona autogării. Este suficient ca trecătorii să arunce o privire de pe podul de la autogară să vadă dezastrul: vegetație, arbori, gunoaie. Imaginea este dezolantă pentru miile de turiști care traversează podul cu autocarele care vin și pleacă din autogară. 

Canalul Morii și Someșul sunt la fel. Toată lumea știe despre Canalul Morii că a fost curățat doar în zona centrală, în timp ce în cartiere și la periferie arată îngrozitor. Pe Someș, gunoaiele plutesc într-o veselie, stăvilarul lui Șurubaru se pare că nu a avut niciun efect.

gunoaie nadas

Despre Someșul navigabil primarul Emil Boc a vorbit prima dată în 2012, când anunța că va începe să prindă contur după anul 2014. Atunci se avea în vedere o colaborare cu specialiști olandezi care au dezvoltat un proiect similar în orașul Utrecht. Proiectul tehnic urma să fie gata în 2016.

gunoaie nadas

„Acum trecem în faza concretă de redactare a proiectelor, de identificare a resurselor de finanţare pe cele două paliere. Palierul local şi palierul fondurilor europene”, spunea Boc, în 2012.

Primăria intenţiona să facă un canal navigabil pe Someş, unde clujenii şi turiştii să se plimbe cu bărci, vaporaşe şi să practice activităţi ca rafting sau alte sporturi nautice. Ideile lui Boc s-au dus pe apă ca bărcile de hârtie. Deocamdată, pe Someș și pe pâraiele din oraș plutesc doar gunoaie și păsări (vii sau moarte). 

Cel puțin malurile Someșului urmează să fie amenajate. Spaniolii de la firma Practica au câștigat, în primăvară, un concurs de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca. 

gunoaie nadas

“Este un proiect care vizează naturalizarea malurilor, să le aducă la o formă ceva mai apropiată de natură. Am identificat activități care au loc pe malurile Someșului și plecând de la exemple ca acesta, proiectul propune soluții ca aceste activități să se desfășoare organizat. Se dorește ca malurile să fie amenajate astfel încât accesul la apă să fie mai lin. Modelarea malurilor se va face cu trepte și gradene. Se propun spații publice cu caracter de piațetă. Este necesară reconfigurarea profilelor stradale, pe malul nordic, pe porțiunea de străzi 1 Decembrie, Muzicescu, Dragalina, Nădășel. Ca să asigurăm continuitatea pistelor pentru biciclete și pietoni se vor consolida traseele din zona ștrandului Sun, la intrarea în oraș din Grigorescu și în zona Parcului Armătura”, declara, în primăvară, José Mayoral Moratilla, reprezentantul firmei Practica. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *