Din oras

Paramedicii ISU Cluj vor acorda primul ajutor pe două roți

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Avram Iancu Cluj a primit, prin donație, două motociclete SMURD, cu care paramedicii vor putea ajunge foarte repede la cazurile grave, în condiții de trafic aglomerat. Cluj-Napoca este acum al treilea oraș din țară, după București și Constanța, care se poate lăuda cu faptul că timpul de sosire la o urgență medicală se va reduce la 2 minute datorită motocicletelor SMURD.

Miercuri, ISU Cluj a primit două motociclete pentru intervenții. Noile unități de intervenție vor ușura munca medicilor și vor scurta timpul de sosire la un bolnav, de la 8 minute la 2-3 minute. Motocicletele sunt dotate cu oxigen, balon de resuscitare, defibrilator semi-automat, aspirator de secreții, trusă cu laringoscop, geantă medicală de urgență și alte echipamente specifice.

Cel mai important aparat din dotarea motocicletelor este defibrilatorul, cu care paramedicii vor stabiliza persoanele aflate în stop cardiorespirator, până la sosirea unei ambulanțe. 

Cele două motociclete SMURD au costat fiecare 25.000 de euro. În această sumă sunt incluse și dotările medicale și echipamentul motociclistului. Banii au venit din impozitul de 2% pe venit redirecționat de cetățeni către Fundația SMURD și din donațiile sponsorului Lidl. 

Vehiculele pe două roți au fost testate, miercuri, de paramedicii ISU, în Piața Unirii. La eveniment a participat și Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. 

„Noi am început acest proiect acum câţiva ani printr-un proiect experimental la Bucureşti. Şi acolo am început cu două motociclete, care au fost lansate acum cinci ani, care şi-au dovedit rolul, după care, împreună cu Lidl România am mers pe un proiect de încă cinci motociclete la Bucureşti, cu rezultate foarte, foarte bune. Adică, putem să vorbim de rezultate de salvare de viaţă, uneori chiar spectaculoase, unde motocicleta a ajuns în locuri în care nu putea să ajungă nici ambulanţa şi unde motociclistul a aplicat primele defibrilări ale bolnavului.

Ne aşteptăm ca aceste motociclete să ajungă mai repede, nu prin viteză, ci prin faptul că pot să circule mai uşor în zonele aglomerate şi greu accesibile, să înceapă să acorde primul ajutor până sosesc colegii de la Ambulanţă sau SMURD. Un alt aspect e că ele nu vor sta în subunităţi, ci vor sta în stradă, vor fi amplasate în două zone ale Clujului” , a declarat Raed Arafat.

Proiectul a început anul trecut, în București, unde a avut mult succes. Inițiatorii se așteaptă la aceleași rezultate și la Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *