Sanatate

Paralizia

Paralizia este o tulburare nervoasa sau fizica provocata de extenuarea sau de lezarea nervilor. Consumul  de ceai, cafea sau de bauturi alcoolice precum si de alimente excitante, faina alba si trestie de zahar, sunt factori agravanti deoarece lipsesc organismul de elementele care sustin si fortifica sistemul nervos. Colapsul, intr-o forma sau alta, este frecvent consecinta unui regim  alimentar compus in special din astfel de alimente. Simptomele generale sunt: scuturarea si tremuratul membrelor, bratelor si, uneori, a capului, un fel special de a merge.

 

Deoarece termenul general de “paralizie” se refera la orice tip de paralizie, stare debilitanta sau miscare necontrolata, existand multe forme diferite ale bolii, sunt necesare niste precizari suplimentare despre aceasta afectiune. Formele cele mai intalnite de paralizie sunt paralizia lui Bell si paralizia cerebrala.

 

Paralizia lui Bell

Apare brusc si produce paralizia muschilor la nivelul unei hemifete. Rezultatele sunt gura cu aspect cazut si incapacitatea de a inchide ochiul sau de a increti fruntea pe toata partea afectata. Sensibilitatea nu este diminuata iar durerea este usoara.

 

 

Cauza bolii nu este cunoscuta desi accidental, poate sa apara la persoane cu zona zoster. Majoritatea cazurilor se recupereaza complet in 4-8 saptamani dar aproximativ 10-20 % dintre bolnavi raman paralizati partial sau total.

 

Ochiul de pe partea afectata trebuie protejat pana se poate inchide singur; caldura si masajul bland al muschilor de pe partea paralizata ajuta la mentinerea pozitiei si tonusului acestora.

 

Uneori paralizia lui Bell este confundata cu un atac cerebral dar, in cazul atacului, paralizia atinge muschii de la nivelul inferior al fetei si numai in cazuri rare afecteaza ochii sau fruntea.

 

Paralizia cerebrala

O forma cu mult mai frecventa si mai tragica este paralizia care se dezvolta la copii la nastere sau la scurt timp dupa aceea. Acest tip de paralizie se numeste paralizie cerebrala.

 

Exista mai multe cauze ale paraliziei cerebrale care pot actiona inainte, in timpul si dupa nastere. In multe cazuri, cuza exacta nu poate fi determinata niciodata; cu toate acestea, toate au in comun un anumit grad de lezare a creierului. Uneori leziunile sunt minore si simptomele sunt abia perceptibile; alteori, insa, sunt grave si copilul este obligat sa-si petreaca intreaga viata intr-o stare teribila de invaliditate.

 

Unele dintre cauzele posibile ale paraliziei cerebrale sunt: o nastere dificila care a provocat lipsa de oxigen sau efectiv lezarea creierului; o boala grava de copilarie, cum ar fi de exemplu, encefalita, febra mare, pneumonia, meningita sau un traumatism cranian. Inainte de nastere, lezarea creierului poate fi determinata de o boala contractata de mama la inceputul sarcinii, in special rubeola (pojarul german), de o dieta nesanatoasa sau de consumul de droguri sau alcool.

 

Simptomele acestei boli cumplite pot sa nu fie depistate la nastere dar, pe masura ce copilul creste, absenta tonusului muscular si a coordonarii miscarilor devine evidenta. In multe cazuri, diagnosticul nu este pus inainte de implinirea varstei de 1-2 ani.

 

Manifestarile pornesc de la spasme musculare usoare, abia perceptibile si ajung pana la forme grave de spasticitate si slabiciune. Pot aparea sau nu modificari la nivel mental, care nu sunt direct legate de deteriorare musculara. Bolnavul isi pierde echilibrul; merge cu dificultate; mersul este greoi si nesigur; are miscari ciudate si sacadate ale muschilor, in special la brate si picioare; apar spasme musculare, mai ales, la picioare cand incearca sa le incruciseze, cu talpa orientata spre interior; uneori manifestarile includ convulsii, tulburari de vorbire si retardul mental.

 

Tratamentul este dificil, de lunga durata, si necesita o rabdare considerabila. Se concentreaza asupra terapiei logopedice, a terapiei fizice si reeducationale si a indrumarii profesionale pentru persoane cu nevoi speciale. Pe masura ce bolnavul inainteaza in varsta simptomele nu se agraveaza; in realitatre, multi dintre cei care sufera de paralizie cerebrala pot duce o viata aproape normala.

 

Remedii naturiste

Ceaiul, cafeaua, bauturile alcoolice si toate alimentele excitante trebuie eliminate daca pacientul vrea intr-adevar sa fie ajutat. Adoptati dieta de eliminare a acestora. In cazul in care nervii au fost lezati definitiv, tratamentul de durata nu mai este posibil.

 

Aplicatiile fierbinti si reci pe partile afectate, urmate de un masaj energic, au o influenta extrem de benefica deoarece stimuleaza circulatia. Baile calde si masajul cu sare pot fi folosite cu bune rezultate. Porii pielii trebuie mentinuti deschisi si trebuie reinstaurata o circulatie normala. Intestinele trebuie sa fie bine evacuate cu ajutorul laxativelor din plante sau al clismelor.

 

Urmatorul remediu medicinal este, de asemenea, bun: intr-o jumatate de litru de apa clocotita infuzati o lingura de scoarta  sau fructe de Zanthoxylum americanum, un varf de ardei iute si o lingurita de lobelia. Se ia cate o lingurita o data la 2 ore.

 

Oricare dintre plante mentionate in continuare este recomandata pentru uz intern. Cautati descrierile lor si folositi-o pe aceea (sau acelea) care se potriveste cel mai bine cazului Dvs.: Heracleum lanatum, gura-lupului, verbina, papucul doamnei si Cumicifuga racemosa.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *