Editorial

PARADOXURI ROMÂNEȘTI

Băi, ce ghinion are țara asta! Noi tot sperăm că necazurile din lume nu vor da și peste noi, da’ nu știu cum se face că de fiecare dată o luăm peste bot mai rău decât alții. Cum a fost și criza economică din 2009, care trebuia să ne ocolească, da’ nenorocita a poposit și pe aici și ne-a dat peste cap. Cum e și cu blestematul ăsta de coronavirus, care n-a avut bunul simț să sară peste grădina Maicii Domnului.

Și dacă tot a venit, autoritățile s-au reunit. Nu de alta, da’ era nasol să fie luate prin surprindere, ca de obicei, având în vedere că criza e de la începutul anului. Și au ieșit ca potârnichile de prin găurile în care frecau menta, s-au adunat prin birouri și au luat măsuri, că ce să și faci dacă virusul ăsta nesimțit a venit să-ți strice socotelile.

Măsuri de bun simț, într-o situație de criză, dar nu în țara paradoxurilor.

Autoritățile ne spun că cea mai bună metodă de prevenire a infecției este să ne spălăm cât mai des pe mâini. Corect, chiar insist să ascultați de autorități, doar că în țara asta există niște oameni care nu au acces la apă curentă. 1 din 3 români, mai exact. În mediul rural, puțin peste 35% beneficiază de luxul apei în casă, în secolul 21.

„Pentru mulţi oameni, apa vine de la un râu din apropiere, în găleţi, sau din fântâna de undeva din gospodărie sau, mai rău, din centrul satului. Pentru ei, „spălaţi-vă des pe mâini” este un sfat ce nu poate fi urmat cu ușurință. Până acum, România nu a avut un focar de infecţie în mediul rural, însă, având în vedere cum evoluează lucrurile, posibilitatea nu poate fi ignorată. Iar mediul rural pare nepregătit pentru a gestiona situaţia.”, scrie libertatea.ro.

Nu-i problemă, se spală ei cum pot, că-s oameni mari.

Autoritățile ne spun să curățăm suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. Excelent sfat! Doar că în țara asta există niște oameni care nu au toaleta în casă. Un sfert din populația României, mai exact. Cam ce măsuri de prevenire credeți că iau oamenii ăia? În plus, cum te poți izola la domiciliu, dacă ai wc-ul în curte? Doar întreb, nu dau cu colacul de budă.

Dar se vor descurca ei cumva, dacă vor să trăiască.

Autoritățile ne spun să nu luăm medicamente antivirale și antibiotice, fără prescripția medicului. Minunată recomandare! Dar vreau să vă reamintesc că trăim în țara în care cei mai apreciați medici de familie sunt Google și Olivia Steer. Cine sunt, domne’, autoritățile să ne interzică dreptul nostru, garantat prin Constituție, de a băga medicamente în noi? Să ne lase în pace, că știm noi mai bine cum să ne tratăm!

Autoritățile ne obligă să semnăm pe proprie răspundere că ne izolăm la domiciliu, dacă ne întoarcem dintr-o zonă de risc. Mi se pare corect. Problema e că trăim în țara în care fenta e în ADN. Zilnic apare o știre cu un român care și-a băgat picioarele în izolarea la domiciliu și a ieșit din casă, că doar ce se poate întâmpla? Sigur nu are el virusul, doar se știe că românii sunt nemuritori.

Autoritățile ne spun că sunt interzise adunările de 1000 de oameni, în țara în care oamenii își petrec weekend-urile la mall. Sau ăia de la mall nu se pun? Da’ ăia de la metrou? Da’ dacă vin 1000 de oameni la o înmormântare? Ni se mai spune că ce e sub 1000 de persoane rămâne la latitudinea autorităților locale. Abia aștept să văd cum vor gestiona situațiile autoritățile locale, recunoscute pentru competența stelară. Cum vor stabili care adunare e ok și care nu? Doamne, ce ne vom distra!

Autoritățile ne spun că toate spitalele sunt în carantină, ergo niciun aparținător nu mai poate vizita bolnavii. În țara spitalelor fără dotări, de unde vor face rost bolnavii de tifon, dacă nu mai pot primi vizite?

Cel mai important: cum se va lua șpagă de acum în România, având în vedere că banii cash sunt cei mai dați naibii purtători de viruși? Că nu toți din instituțiile statului sunt suficient de inteligenți să aibă conturi offshore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *