Editorial

Parada falimentară

Aștept cu emoție momentul în care vom renunța la penibilitatea de paradă militară, de 1 Decembrie.

„Vai, Răzvane, cum poți să spui așa ceva? Păi ăla e cel mai important moment al zilei: TAB-uri, tancuri, avioane, bravii noștri soldați! Nu ți-e rușine să te atingi de acest simbol național?”

Ei, uite că nu mi-e. Scuzați-mă că nu mă simt pătruns de fiorul național când văd trei blindate obosite și două MIG-uri care încă nu s-au prăbușit.

„Să ți se retragă cetățenia de român, Răzvane! Noi mergem în fiecare an cu familia și ni se umple sufletul de mândrie!”

Vă garantez că, dacă se renunță la parada militară, nu va suferi nimeni. E doar un motiv de a ieși din casă de 1 decembrie: „Hai să scoatem copiii la paradă, că e zi liberă și o să ni se urce în cap!”

Îmi cer scuze că nu vibrez patriotic pentru un eveniment care îmi aduce aminte de paradele din comunism.

Ăsta e cel mai bun mod în care putem sărbători ziua națională? Păi, dacă da, păstrați-vă buletinul!

Serios, decât să se facă de râs, ca jandarmii din Cluj-Napoca, cu defilarea lor nesincronizată, mai bine agățăm bastonul în cui.

Jandarmeria română și-a cerut scuze pentru gluma aia de defilare, precizând că astfel de momente sunt de neacceptat și că se fac verificări. Sunt curios ce și cum vor verifica. Îi vor căuta la cadență?

Dar distracția adevărată e la declarațiile jandarmilor clujeni.

Un colonel de la Jandarmeria Cluj a declarat următoarele pentru foaiatransilvana.ro:

„La defilări, noi sutenm antrenați să ne ținem după tobă. Cadența este dată de toboșar, și așa toată lumea păstrează cadența. Militarii nu sunt obișnuiți să asculte muzica de la fanfara militară și să păstreze cadența. Ei se ghidează după tobă. Iar în gălăgia de la defilare, militarii ne-au spus că nu au auzit toba”.

Ce, mă? N-au auzit toba? Bă, sunteți nebuni? N-AU AUZIT TOBA? Scuza asta e la fel de penibilă ca defilarea însăși. În caz de război, ăștia sunt chemați la arme. Păi, bă, ăștia se împușcă între ei, că e zgomotul prea mare și nu mai știu care e inamicul.

Dar stați, că există o explicație și mai haioasă! Unul dintre jandarmii care au participat la paradă a declarat pentru foaiatransilvana.ro:

„Vă spun eu cum au fost. Vreau să știe lumea. Au fost aduși oameni de acasă, din libere, care de pe unde era. Dintre cei care au defilat, nu toți sunt colegi. Sunt de la diferite plutoane, de la Justiție, de la paza clădirilor administrative sau de pe la birouri. Trebuie să vă dați seama că au fost adunați 19 oameni care au fost puși să defileze, dar care nu au mai defilat niciodată împreună. La Jandarmeria Cluj este o gravă criză de personal, dar șefii preferă să vorbească despre cât de bine este și cât de profesionist ne executăm misiunile”.

Deci, a fost un pluton de austeritate, făcut pe genunchi. Îți și imaginezi cum erau unii cu ciolanul în gură și au primit un telefon că trebuie să meargă la defilare. Te doare mintea. Astea sunt paradele militare atât de apreciate?

Ca să nu mai zic de jandarmul ăla din București, care n-a reușit, săracul, să se urce pe un cal. Ți se și rupe sufletul când îi vezi cum se zbat în chinurile mediocrității. Cel mai milă mi-e de cal, că el n-a avut nicio vină și a ajuns vedetă pe internet.

Cea mai tare chestie e următoarea, citez din comunicatul Jandarmeriei române: „Bărbatul în cauză este angajat al unității noastre. La intrarea în serviciu, acesta, împreună cu toți ceilalți colegi, au fost verificați de șeful nemijlocit, nefiind constatate situații care să împiedice executarea serviciului. Pentru evitarea unor astfel de situații viitoare, a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară prealabilă, în vederea aplicării măsurilor legale ce se impun”.

Se va constitui o comisie de cercetare, bă, nebunilor, care va cerceta dacă jandarmii se pot urca pe cal! Beciul gândirii.

În fine, cea mai românească paradă s-a desfășurat în comuna Optași-Măgura, județul Olt.

Citez de pe gandul.ro: „Paradă inedită, de 1 Decembrie, într-o localitate din judeţul Olt. Sătenii din Optași au improvizat un tun din ţeava unui cazan de ţuică, l-au pus pe o dubiţă pe care au vopsit-o în verde şi au defilat prin comună. În spate au stat călăreţii și căruţele, iar în faţă ATV-urile. Localnicii şi-au făcut cruce. Unii au aplaudat. Nu au mai văzut aşa ceva niciodată.

Am tot văzut pe la Bucureşti cum sunt paradele astea şi am zis ia să fac şi eu aici, ce, numai la Capitală se poate aşa ceva? Nu am eu elicopter şi altă tehnică militară, dar am improvizat ceva şi uite ce a ieşit”, spune Marin Scurtu, primarul din Optaşi-Măgura.

Aici n-a căzut nimeni de pe cal. Felicitări, domnule primar! Ăsta e genul de paradă 100% autentică.

Prefer oricând așa ceva, decât niște jandarmi care nu sunt în stare să bată un pas sau să se urce pe un cal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *