Papa Francisc a decis beatificarea lui Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic de Cluj, cel care a rostit, la 1 Decembrie 1918, Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României

Papa Francisc a promulgat marți decretul de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici ”uciși din ură față de credință” între 1950 și 1970, anunță biroul de presă al Vaticanului. Cei șapte episcopi ar putea fi beatificați cu ocazia vizitei Papei Francisc în România de la începutul lunii iunie.

Cei șapte sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Anunțul de astăzi al Vaticanului este punctul final al unui lung proces de cercetare a vieții lor și a persecuției Bisericii Române Unite cu Roma, cauza de beatificare fiind deschisă în urmă cu 25 de ani, la 23 februarie 1994. Biserica Greco-Catolică își dorește beatificarea lor la Blaj, în 2 iunie 2019, cu ocazia unei liturghii solemne pontificată de Papa Francisc în cadrul vizitei sale în România.

Iuliu Hossu este episcopul greco-catolic de Cluj care a rostit, la 1 Decembrie 1918, Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Acesta a fost închis în mănăstirea Căldărușani. A fost făcut în secret Cardinal de către Papa Paul VI, dar Iuliu Hossu a refuzat să părăsească România pentru a deveni cardinal fiind conștient că autoritățile nu i-ar fi permis să revină în țară. Iuliu Hossu a murit la 85 ani, la 28 mai 1970, fiind îngropat în fugă, a doua zi, la ordinul autorităților comuniste.

 

Adauga comentariu