Pânza Penelopei, sculptura cu miros este vedeta expoziției absolvenților de Artă și Design din Cluj

Expo Transilvania s-a transformat pentru o săptămână într-o veritabilă galerie de artă. Absolvenții Universității de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca și-au expus lucrările de licență sub forma unor tablouri, sculpturi, creații textile, ceramică. Evenimentul este deja o tradiție pentru UAD și clujeni. Anul acesta a ajuns la cea de-a XVII a ediție și a depășit toate așteptările vizitatorilor. Ce elemente inedite putem vedea în acest an?

Pânza Penelopei, o sculptură care fascinează atât vizual cât și olfactiv, haine de colecție, tablouri cu scene din Cluj-Napoca, picturi abstracte, plăci de ceramică decorate, artefacte, două scaune “gemene” și totuși diferite în anumite detalii, o sculptură gigantică cu siluete umane îmbrățișate, tablouri și căluți sculptați pentru copii, vestimentație de podium de modă, cadrane solare – toate acestea pot fi văzute până în 6 iulie la Expo Transilvania. Sunt obiecte de artă aparte, pe care nu le puteți admira oricând și oriunde și aparțin celor mai tineri artiști din Cluj, absolvenții UAD, care își expun în fiecare an creațiile din cadrul lucrării de diplomă.

expozitie absolventi uad

În total, sunt expuse 3.000 de lucrări de artă. Chiar dacă unele lucrări sunt mai greu de înțeles pentru publicul neavizat, cel puțin sunt interesante și realiste. De exemplu, la o secțiune numită After Party sunt expuse tablouri cu efectele unei nopți de petrecere sau beție. O altă secțiune arată diverse elemente care țin de somn: tablouri cu lenjerie de pat, perne. Nici fanii portretelor în creion nu au fost uitați de către absolvenți. Există un perete întreg cu schițe și caricaturi în care se poate vedea omul în mai multe ipostaze.

Vizitatorii sunt absolut încântați de ceea ce văd.  

“Mi se par foarte multe interesante. Foarte multe au rădăcini în realitate. Multe sunt plăcute și multe de neînțeles dar fiecare se exprimă în felul și fiecare a avut ocazia să aducă în lume ceva ce nu a fost înainte”, se pronunță Flaviu, un tânăr arhitect, cu privire la tablourile din galerie.

expozitie absolventi uad

Unii sunt vizitatori constanți și în fiecare an trec pragul spațiului expozițional.

“În fiecare an vin cu plăcere să văd ce se mai crează”, ne spune o clujeancă în vârstă care a venit să admire lucrarea unei vecine.

Studenții la alte specializări sunt uimiți de talentul celor de la Arte care au reușit să transmită ceva prin fiecare lucrare de licență.

„Chiar mi-a depășit niște așteptări. Nu aveam idee că e așa de mare comunitatea artistică. Toate au ceva, unele mai mult, altele mai puțin, dar îmi place”, afirmă și Alex, un student la Medicină.

expozitie absolventi uad

Pânza Penelopei, o sculptură așezată la intrarea în Expo Transilvania, atrage toate privirile. E ceva inedit faptul că absolvenții UAD au expus în acest an o sculptură care are miros. În edițiile anterioare, absolvenții au fost mai conservatori, după cum ne spune un fost student UAD, care a terminat facultatea de câțiva ani și a avut lucrarea de licență expusă, la rândul lui. Daniel crede că li s-a dat mai multă libertate de exprimare studenților; aceștia au profitat de ea și au venit cu lucrări moderne și bune. Are însă și o mică observație de făcut colegilor săi mai tineri.

expozitie absolventi uad

“E mai bună decât în alți ani. Am observat că nu mai merg așa de strict pe partea de disciplină, li s-a dat mai multă libertate studenților. Adică, au folosit și alte medii. Am văzut instalații cu sculpturi care erau făcute de elevi de la grafică și asta cred că e bine. Partea de imagine și tematică e mai proaspătă. Deși apreciez că au devenit mai contemporani, pe de altă parte cred că lipsește povestea, textul. La studenți li se cere să scrie o lucrare de licență și asta lipsește din atenția publicului. Cred că ar merita să fie măcar un rezumat pe ici pe colo. Mi-a atras atenția Pânza Penelopei. S-au mai făcut sculpturi care miros, dar aici mai puțin”, spune Daniel, absolvent UAD.

Adauga comentariu