„Pantelică” de la RADP și-a luat o căciulă prea mare devenind operatorul CMID

Trei stații de osmoză inversă pentru tratarea levigatului au fost montate, în ultimii patru ani: la rampa temporară de deșeuri de la Pata Rât, la vechea rampă de gunoi de la Pata Rât și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID). Atât CMID cât și rampa temporară sunt administrate de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, condusă de Ioan Pantelimon. Se pare însă că „Pantelică” și-a luat o căciulă prea mare devenind operatorul CMID. Problemele de la CMID și rampa temporară au fost semnalate de activistul de mediu Szakats Istvan care a semnalat, pe Facebook, faptul că stația de osmoză inversă de la CMID nu a fost pornită niciodată, iar bazinul de colectare a levigatului este aproape gol. Ce s-a întâmplat cu levigatul produs? Unde a fost dus?

Ziar de Cluj a trimis solicitări la instituțiile abilitate, dar până la primirea unui răspuns, vă redăm integral postarea activistului de mediu. Vom reveni cu punctul de vedere al Primăriei, Consiliului Județean, Gărzii de Mediu și Agenției de Protecția Mediului.

Cu ocazia unor filmări efectuate cu drona în 27 august 2021, am constatat:

1. Stația de osmoză inversă a CMID nu a fost pornită niciodată (confirmat de 2 surse)

2. Bazinul de 400mc de colectare a levigatului e aproape gol.

3. La suprafața de 2.5ha a Celulei 1 și precipitația medie de 577mm pe an a Clujului, între 08.2020 și 08.2021 s-a produs cca. 13.925mc de levigat în Celula 1 a CMID. Ce s-a întâmplat cu levigatul produs?

4. Transportul a 13.925 mc de levigat într-un an ar înseamna 2 cisterne de 24mc pe zi. Totuși, nu se văd urme de tasare pe pietrișul din jurul stației - specific transporturilor regulate de mare tonaj.

5. Surse confirmă că ocazional se extrage levigat din bazinul de captare.

Cât și unde a dus din levigatul produs în ultimul an în Celula 1, RADP Cluj - operator al CMID?

6. Conform Autorizației Integrate de Mediu 22/12/08.2020, lista deșeurilor acceptate la depozitare în cadrul CMID este: 19.12.12, 19.05.01, 19.05.02, 19.12.09.

7. Pe filmări și în fotografiile atașate se observă că la Celula 1 a CMID au fost acceptate cantități de deșeuri care nu se încadrează în codurile listate mai sus: saltele, saci de 70l pline, oale de fier, bidoane de 40l, obiecte de plastic de peste 3m lungime. În fapt, majoritatea deșeurilor acceptate la depozitate în CMID nici măcar nu se apropie de ce ar putea fi acceptat legal într-un Centru de Management Integrat al Deșeurilor.

Având în vedere că

8. Pe rampa RADP, fiind închisă din 2020, nu se mai pot depune deșeuri

9. Componenta de tratare mecano-biologică a CMID este în continuare total disfuncțională și nu există nicio șansă de a o pune în funcțiune în următorii 2 ani

10. În cursul anului 2020 și 2021 s-a dovedit în repetate rânduri că capacitatea RADP de tratare mecano-biologică a deșeurilor este alarmant de insuficientă

11. în octombrie 2020, pe baza unor filmări similare am mai semnalat aceleași fapte acelorași autorități - fără orice rezultat, din păcate este extrem de plauzibil ca fără intervenția fermă a tuturor autorităților abilitate și fără un plan asumat de redresare, aceste crime ecologice care otrăvesc mediul și îmbolnăvesc populația din zonă, vor mai continua ani întregi.

Adauga comentariu