Pana unde ajunge cinismul "recuperatorilor" de daune morale, pe spatele victimelor din accidentele rutiere

Cat costa viata unui om omorat intr-un accident rutier? Dar o mana sau un picior amputat? O stiu foarte bine societatile de consultanta sau cabinetele de avocatura specializate in obtinerea de daune morale pentru familiile victimelor. In goana dupa un comision gras, au aparut si intermediarii, personaje suspecte care bat la usa familiei mortului la numai cateva ore de la producerea tragediei, pentru a le propune castiguri materiale substantiale.

Un astfel de caz s-a petrecut si zilele trecute, fiind vorba de moartea a doi tineri minori, intr-un accident rutier. Tinerii se intorceau de la Cluj acasa, iar masina in care se aflau a fost spulberata de un TIR. Pentru a proteja familia victimelor, Ziar de Cluj a decis sa nu publice numele persoanelor implicate.

In acel accident si-au pierdut viata doi tineri, iar la doua zile de la producerea tragediei, un barbat a batut la usa familiei indoliate, pentru a le propune sa ceara in instanta daune morale, in contul pierderii suferite.

In acest caz, barbatul s-a adresat unei persoane apropiate familiei victimelor, careia i-a solicitat atat personal cat si printr-un email sa intermedieze “tranzactia”.

Ziar de Cluj reda emailul trimis, exceptand datele cu caracter personal:

“Buna ziua, numele meu este D.A. si ieri am vazut la televizor ce tragedie a avut loc la …. M-a miscat profund acest caz si de aceea m-am gandit ca poate pot fi de folos prin intermediul dumneavoastra (cunoscand foarte bine familiile celor doi copii) pentru a le alina cat de cat suferinta. Cunosc foarte bine o persoana din Bucuresti, expert in asemenea accidente nefericite, care poate ajuta familiile celor care au suferit aceaste grele pierderi sa beneficieze de compensatii materiale si morale importante. Poate ca nu este momentul acum, insa m-am gandit ca ar trebui sa stiti aceste lucruri, pentru ca am vazut cat de mult sunteti implicat in Asociatia… si cate fapte bune faceti pentru acesti copii. Am discutat in prealabil si cu cunostinta mea - daca ar fi de acord sa se implice in aceasta problema  - si acesta a fost de acord. Daca considerati ca este o idee buna sa va pun in legatura cu aceasta persoana, va rog sa ma contactati pe adresa de mail sau pe numarul meu de telefon personal 0741 (…).

PS: Sa stiti ca am avut emotii mari cand v-am transmis acest mail, pentru ca nu am vrut sa-l considerati nepotrivit, insa nu m-am gandit decat la faptul ca as putea sa ajut in vreun fel”.

Cel care a primit emailul si a fost, ulterior, cautat de expediant s-a aratat socat de cele intamplate.

“Este inadmisibil ca, la numai o zi dupa o asemenea tragedie, sa vina astfel de indivizi acasa la familia victimelor si sa iti faca astfel de propuneri”, spune barbatul.

Cu siguranta, acest caz nu este unul singular, mai ales ca, in ultimii ani, au aparut pe piata tot mai multe societati specializate in recuperarea unor daune morale in instanta pentru victimele accidentelor.

Spre exemplu, Despagubiri Accidente Vatamari SRL, o societate din Bucuresti, a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 milioane de lei si profit de peste un milion de lei.

Un alt exemplu este cabinetul de avocatura Jercan, Gheorghe Vlad si Asociatii (JGV si Asociatii), care are sediu si la Cluj-Napoca. Reprezentantii ei sustin ca este cea mai activa societate de avocatura romaneasca, specializata in obtinerea daunelor civile din accidente rutiere grave.

Echipa de avocati gestioneaza anual cateva sute de dosare in care reprezinta familiile victimelor ce si-au pierdut viata ori au fost grav ranite in accidente de circulatie. JGV si Asociatii are unul dintre cele mai consistente palmaresuri de solutii juridice si financiare favorabile obtinute in beneficiul familiilor afectate de tragedia pierderii unei rude apropiate intr-un accident rutier grav.

 “Dosarele sunt abordate profesionist, metodic, procedurizat, de catre echipe mixte formate din avocati si asistenti dedicati clientilor; echipa urmareste minutios fiecare etapa a procedurilor judiciare: de la expertizele medico-legale, la termenele din instanta”, arata reprezentantii societatii de avocatura.

Printre dosarele cele mai complexe gestionate de JGV si Asociatii se numara obtinerea despagubirilor pentru familiile victimelor din mai multe cazuri celebre, cum ar fi accidentul rutier de la Szeged, soldat cu 14 decedati si un ranit grav, accidentul aviatic de la Tuzla, Constanta, unde 12 militari parasutisti si-au pierdut viata, iar alti doi au fost grav raniti sau accidentul rutier de la Scanteia, Iasi  cu 12 persoane decedate si doua ranite grav in urma impactului dintre un microbuz si un tren.

Cum se cuantifica viata unui om

In general, in astfel de procese, lupta se duce cu reprezentantii companiilor de asigurari. In alte cazuri, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale este obligata de instante sa plateasca despagubiri consistente familiilor victimelor.

Un astfel de caz s-a petrecut in urma cu o saptamana, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a acordat despagubiri de un milion de euro pentru o tanara mutilata intr-un accident rutier. Suma reprezinta daune morale pe care Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania le va plati tinerei care si-a pierdut mana dreapta in urma accidentului rutier.

Ulterior, anchetatorii au stabilit ca administratorul drumului este de vina pentru producerea accidentului, deoarece nu a reparat elementele de siguranta a traficului rutier de pe acel drum.

Un alt caz, de data aceasta din Cluj, in care instanta a acordat despagubiri substantiale este cel al familiilor handbalistilor de la clubul sportiv Unirea, ucisi in 2006 intr-un cumplit accident de circulatie. Curtea de Apel a acordat despagubiri de 600.000 de euro familiilor sportivilor. In momentul producerii accidentului, handbalistii se intorceau spre casa, impreuna cu colegii lor de echipa, dintr-un cantonament de pe litoral. Microbuzul in care se aflau a fost spulberat de un autocamion pe podul de pe peste Dunare de la Giurgeni - Vadu Oii.

Comentarii

Roshul

24.03.2015 12:58

anul 1999-2001 ocneanu adrian omora oamenii pe calea vacaresti pe trecerea de pietoni cu un cielo alb daewoo executive b -- sxy , nu mai conteaza daca fuma ori nu canabis , cert e ca dcedatii puteau fi copiati si introdusi in apartamentele casele oamenilor . anul 2010  fugit in ilfov de la apartamentul 61 de pe soseaua oltenitei nr 119 , sector 4 , blocul 30 , scara 2 etjul 7 cu divergenta niculescu corina " vrea sereiiuu ! vrea sereiiuuu !! " si tot el ocneanu adrian de pe scara blocului " sa nu te ia ei " si niculescu corina " f.b.i  " . 

Adauga comentariu