Sanatate

Palparea sânilor, o treabă serioasă

Sanii sunt un simbol al frumusetii feminine, si, cu atat mai mult, trebuie sa avem grija de ei. Dupa o scurta lectie de anatomie, medicul Attila Tamas ne explica de ce si cum se palpeaza LUNAR sanii. Foarte important momentul din luna!

 

„Pe cât sunt sânii de frumoși în exterior, pe atât sunt de frumoși și pe interior, doar că treaba e mult mai complexă. Sânii au o structură mixtă, formată din țesut adipos, grăsime, țesut glandular și țesutul de susținere. Practic, de-a lungul vieții, raportul între aceste țesuturi se schimbă. Dacă la persoanele tinere predomină țesutul glandular, pe măsură ce se înaintează în vârstă acesta se atrofiază și se dezvolta ulterior, progresiv, țesutul adipos”, precizează medicul.

Din nefericire, foarte puține femei știu cum se efectuează corect autopalparea sânului. Autopalparea și inspecția sânilor sunt activități de rutină care trebuie făcute de fiecare femeie în parte, o dată pe lună.

 

„Pentru femeile care nu sunt încă la vârsta menopauzei, recomandăm ca inspecția și palparea să se efectueze aproximativ la cinci zile de la terminarea menstruației. Asta înseamnă că femeia trebuie să stea în fața unei oglinzi și să-și privească sânii. Să-i inspecteze. Trebuie să privească atât pielea, cât și regiunea mamelonului. Trebuie să se uite după încrețiri ale pielii, denivelări ale tegumentului sau zone de roșeață”, atrage atenția medicul Attila Tamas.

Sânii mai mari trebuie ridicați, astfel încât întreaga suprafață să fie vizualizată. Mamelonul nu trebuie să prezinte semne de roșeață, să se afle în poziția normală, iar în cazul în care femeie nu alăptează, la strângere nu trebuie să apară nicio secreție mamelonară.

Fiecare femeie, și în lipsa unor probleme aparente, ar trebui să își facă măcar o dată la doi-trei ani o ecografie mamară. Femeile peste 40 de ani se pretează la mamografie, ca parte din screeningul pentru cancerul de sân.

De ce este importantă autopalparea, lună de lună? Deoarece, cu cât depistăm mai repede o problemă, cu atât suntem mai aproape de rezolvarea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *