Palmierul care luptă pentru viață. Cel mai mare palmier din Grădina Botanică a spart sera ca să trăiască

Puțini dintre vizitatorii care ajung în Grădina Botanică din Cluj știu că cel mai înalt palmier din sera cu palmieri este o femelă, produce curmale și are 150 de ani. Originar din Insulele Canare, palmierul a fost adus din Grădina Botanică din Schonbrunn, când avea vreo 30 – 40 de ani, spun biologii care îl îngrijesc și acum a ajuns aproape de limita maximă de înălțime: 20 de metri. Doar că nu mai are loc în seră.

“Planta își cere drepturile, vrea sa traiasca si sa ajunga la inaltimea pe care ar atinge-o in mod normal, in habitatul natural, adica aproximativ 20 de metri. Sera noastra, avand doar 16 metri inaltime, planta a reusit, prin forta pe care o are, sa strapunga sticla serei si sa evadeze din spațiu”, a declarat biologul Crina Mocan.

Cele trei sere din Grădina Botanică au fost construite în 1960. De atunci, aici nu s-a mai făcut nici o lucrare de renovare. 


“Am avea nevoie, in primul rand, de suprainaltarea serei, iar pentru restul plantelor de un sistem de incalzire mai performant, mai bun. Caloriferele sunt din ’60, multe colmatate, multe sparte. Ar mai fi nevoie de instalatii de ploaie artificiala sau de ceata artificiala, pentru plantele tropicale. Pentru acest tip de plante nu este suficient aportul de apa din sol”, a mai precizat biologul. 

Bugetul Grădinii Botanice este atât de sărac acum, încât nu mai există bani nici măcar pentru ghivece. Pentru că în sere nu se folosesc ghivece din plastic, ci din ceramică și lemn tare, acestea sunt destul de costisitoare.

Reprezentanții Grădinii Botanice spun că din încasările de pe bilete, banii nu le ajung nici măcar pentru plata utilităților. Așa că, financiar, grădina și angajații depind de bugetul Universității Babeș-Bolyai. Pentru renovarea serei mari, unde e palmierul, ar fi nevoie de câteva zeci de mii de lei. Iar pentru renovarea celor 3 sere, ar fi nevoie de foarte mulți bani.


Comentarii

Cineva

18.04.2017 13:28

De apreciat faptul ca scrieti si astfel de stiri "banale" si nu doar iesite din comun. Pacat ca lumea e atat de prinsa in viata cotidiana si in probleme de supravietuire si nu observa si lucrurile mai marunte dar de o insemnatate mare ca in cazul de fata. Felicitari! M-as intinde sa critic faptul ca sunt bani ptr tot soiul de paranghelii, dar ptr Gradina Botanica nu sunt, dar sincer sa fiu, nu stiu daca primaria sau vreun minister ar trebui sa suplimenteze bugetul gradinii, dar oricum ar fi, rusine lor.

Loredana

14.06.2017 13:46

O gradina botanica foarte deosebita....o intrece detasat pe cea de la Bucuresti. Am inteles ca ar fi pelocul 4 in Europa. Felicitari si la cat mai multe specii :)

Adauga comentariu