Din oras

Painea din Cluj, vopsita cu aditivi neconformi, dar neamendata

Painea noastra cea de toate zilele, neconforma european, dar neamendata la nivel local. Clujenii mananca paine cu creta, insa reprezentantii autoritatilor locale sustin ca scopul scuza ingredientul. Desi substanta nu este acceptata ca si colorant in Europa, ea poate fi folosita in paine cu scop antiaglomerant.

Potrivit unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), incepand de saptamana viitoare brutarii nu mai au voie sa foloseasca aditivi si coloranti alimentari pentru produsele de panificatie, care nu se regasesc in Regulamentul European 1.333 din 2008. Cu toate ca recentul Ordin al ANPC 392/2013 nu face altceva decat sa preia actul european intrat in vigoare acum 5 ani, care e valabil pentru toate statele Uniunii Europene (UE) inclusiv Romania, painea din Cluj continua sa contina aditivi care nu apar in lista actualizata a Regulamentul European nr. 1.333/2008 in ceea ce priveste produsele de panificatie. Regulamentul prevede o lista cu aditivii care pot fi folositi in procesul de fabricatie al painii.

Curios este faptul ca desi clujenii mananca paine neconforma european de peste 5 ani, in 2013 nici Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorului nici Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Cluj nu au dat vreo sanctiune brutarilor. Potrivit actului european, singurul colorant alimentar care poate fi utilizat pentru cornuri si paine este caramelul sau E 150.

Umbla cu painea vopsita; graham din paine alba si E-uri

Desi situatia este cunoscuta la nivel national, la nivel local nu s-a aplicat vreo sanctiune. Potrivit specialistilor clujeni, cele mai cunoscute E – uri care pot da culoare neagra painii sunt: E 151 Negru briliant, E 153 Carbunele vegetal si E 155 brun HT.  Inspectorii ANPC au gasit in judetul Cluj, in decursul anului trecut, paine graham, sau paine neagra facuta din faina alba plus coloranti.

“Comercializarea painii denumite “neagra”, dar ca ingredient principal apare faina alba, urmata de faina neagra din grau, respectiv a painii graham si a painii cu secara, care de asemenea au ca principal ingredient faina alba si abia apoi tarate sau faina integrala, sau faina din secara, astfel ca denumirea produselor ar fi trebuit sa fie “paine cu faina neagra, faina de secara, faina integrala …etc. (…) Painea denumita graham care avea ca ingredient principal faina alba dupa care figura faina graham; paine neagra care era fabricata din faina semialba si tarate”, arata un comunicat al ANPC din septembrie 2013.

 “Aluatul din faina alba creste mai repede”

Agentii economici spun ca faina alba utilizata in loc de faina neagra poate eficientiza procesul de productie si scade cu peste o treime timpul in care painea se lasa la dospit.

“De exemplu, faina alba si aditivii scurteaza procesul tehnologic de panificatie, de la 30 de minute, la 20 de minute”, a explicat un brutar.

Producatorii de paine din Cluj spun ca faina alba ajuta coca sa dospeasca, de aceea poate fi utilizata in compozitia aluatului de paine neagra.

“Pentru painea neagra noi folosim doar faina neagra, sare, apa si drojdie, desi procesul tehnologic este mai greu, sunt mai multe rebuturi, iar painea costa mai mult. Noi nu punem coloranti in painea neagra, pentru ca avem un produs sanatos. Faina alba din compozitia painii negre ajuta aluatul sa creasca si eficientizeaza procesul tehnologic, insa gratie tehnologiei avansate noi nu folosim nici coloranti nici aditivi”, spune directorul executiv al unei brutarii din Cluj, Elena Muresan.

Potrivit Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Cluj, in decursul anului trecut, la nivel local, nu a fost data vreo sanctiune pentru comercializarea painii din faina alba si colorant pe post de paine neagra.

“Au fost mai multe suspiciuni care nu s-au confirmat in ceea ce priveste colorantii alimentari din paine. Nu s-au dat sanctiuni”, a precizat purtatorul de cuvant al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului, Ioana Katona.

Reprezentantii DSVSA Cluj sustin ca painea din Cluj este conforma si ca, in decursul anului 2013, nu s-a aplicat vreo amenda in ceea ce priveste colorantii sau aditivii alimentari neconformi din paine.

“In decursul anului 2013 nu s-a dat vreo sanctiune pentru neconformitati in ceea ce priveste produsele de panificatie, in conformitate cu Regulamentul 1.333/2008”, a precizat Laura Dragos, sefa Biroului Siguranta Alimentelor de Origine Nonanimala din cadrul DSVSA Cluj.

Scopul scuza ingredientele: paine cu creta

Potrivit Regulamentului european, in lista aditivilor pentru produsele de panificatie nu se regaseste E 170 – carbonatul de calciu – sau creta –  care se afla, insa, pe etichetele produselor de panificatie comercializate in Cluj. Scopul scuza ingredientele, dupa cum explica specialistii. Substanta se afla, insa, in lista tuturor aditivilor alimentari utilizati in produsele alimentare. Potrivit aceluiasi regulament, carbonatul de calciu – E 170, sau creta poate fi utilizata cu scop antiaglomerant ca ingredient in paine.

 

„Carbonatul de calciu poate fi utilizat cu conditia maxim specifica; conform Regulamentului 1333/2008, dar si Ordinului ANPC in quantum statis, adica nu exista limita numerica maxima pana la care substanta poate fi utilizata, cu conditia ca nivelul necesar sa nu induca in eroare cumparatorul si sa fie utilizata in scopul inscriptionarii pe ambalaj”, au explicat reprezentantii DSVSA Cluj.

Nutritionistii clujeni sustin ca la ora actuala este foarte greu sa se verifice componenta exacta a produselor alimentare.

“Cu cat painea are coaja mai groasa si cu cat e mai mare, cu atat contine mai multi sunt aditivii si substantele care duc la cresterea painii. Clasica paine romaneasca, facuta in casa, e singura fara aditivi, in care stii ce ingrediente ai”, a explicat profesorul Nicolae Hancu, specialist in Nutritie si Boli Metabolice.

In ceea ce priveste carbonatul de calciu – creta – medicii ne linistesc.

“Aditivii permisi se folosesc. Foarte greu mai faci un produs alimentar fara aditivii. Carbonatul de calciu se foloseste in scop medical pentru reducerea secretiilor gastrice, insa depinde in ce cantitate si cum este utilizat”, a conchis Hancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *