Diete

Painea adevarata

Ce sa alegem: paine alba sau paine integrala? “Painea nostra cea de toate zilele” este o combinatie bizara intre partea mai putin hranitoare a grauntelui de grau si un numar de substante chimice artificiale, dintre care unele sunt chiar daunatoare.

 

 

Ce anume nu este “in ordine” in legatura cu painea alba? Totul porneste de la ceea ce se intampla cu graul in cursul macinarii. Bobul de grau este format dintr-un invelis exterior – tarata -, un embrion – germenele – si un miez – endosperma.

 

 

Tarata contine majoritatea fibrelor, cantitati generoase de vitamine si elemente minerale, precum si proteine in cantitate mai mica. Germenele, partea vie a plantei, constituie o sursa bogata de vitamine din complexul B, vitamina E, elemente minerale si fibre. Endosperma, care reprezinta aproximativ 4/5 din volumul bobului de grau, contine proteine (gluten) si amidon. Aceasta este singura parte care ramane in faina alba dupa macinare. In mod ironic parca, tocmai partile cele mai hranitoare ale bobului de grau – tarata si germenele – sunt indepartate prin macinare, fiind “valorificate” in scopuri furajere.

 

 

Industria alimentara complica si mai mult lucrurile din punct de vedere nutritional prin folosirea catorva substante chimice artificiale cum ar fi: propilen glicolul (antigelul) pentru mentinerea culorii albe a painii; acidul diacetiltartaric, un agent emulsifiant; sulfatul de calciu, care usureaza framantarea bucatilor mari de aluat in malaxoare.

 

 

Trebuie sa evitam sa consumam painea alba? La drept vorbind, nici o varietate de paine nu este intrutotul nesanatoasa. Chiar si cea mai alba si mai pufoasa paine ramane un aliment bogat in amidon si sarac in grasime. Ceea ce vrem sa spunem este ca unele varietati de paine sunt mult mai bune decat altele.

 

 

De ce? Sa luam fibrele, spre exemplu. O felie de paine alba contine un sfert de gram de fibre, in timp ce o felie de paine integrala contine 2 g, iar unele tipuri de paine, obtinute din mai multe cereale, contin pana la 33,5 g de fibre pentru fiecare felie. Aceasta inseamna ca ar trebui sa mancam opt sau mai multe felii de paine alba pentru a obtine aceeasi cantitate de fibre care se gaseste intr-o felie de paine integrala.

 

 

Faina si painea “imbogatite”. In cursul macinarii graului sunt inlaturate, in mare masura cel putin 24 de elemente minerale si vitamine cunoscute. La inceputul secolului, cand au inceput sa apara boli cauzate de deficientele nutritionale (dintre care multe erau rezultatul direct al macinarii comerciale), industria a inceput sa aplice un program de “imbogatire” a fainii albe. Acest program prevedea reintegrarea a patru elemente nutritive pierdute prin macinarea: tiramina (vitamina B), riboflavina (B2), niacina (B3) si fierul. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, nu s-a facut si nu se face nimic in legatura cu celelalte substante nutritive care se pierd.

 

 

 

Ce varietate de paine este cea mai sanatoasa? Orice paine obtinuta din faina integrala, deci care contine, pe langa endosperma, si tarata, si embrionul bobului de grau. Aceasta paine are o valoare nutritiva dubla, tripla si uneori chiar cvadrupla fata de painea alba obisnuita.

 

 

Combinata cu fructe proaspete, cereale, zarzavaturi, legume, cartofi si fasole, painea contribuie la realizarea unor pranzuri interesante, gustoase si hranitoare si ajuta la mentinerea unui bun tonus energetic pe parcursul unor perioade lungi de timp.

 

 

Atunci cand aveti posibilitatea de a alege, nu va lasati impresionati de varietatile de paine alba si pufoasa, ci cautati mai degraba painea integrala 100 %. Ideal ar fi ca graul sa fie macinat cu o moara de piatra. Varietatile de paine obtinute din cereale incoltite sunt, de asemenea, foarte bune, in special daca nu se adauga prea multa faina alba. Este si mai bine daca puteti gasi o brutarie de unde sa va procurati paine la comanda sau daca va puteti pregati singuri paine integrala “de casa”.

 

 

Alte secrete pentru a alege o paine buna:

 

 

Citeste lista de ingrediente, care e bine sa fie cat mai scurta; tot ce urmeaza dupa “faina, apa, drojdie, sare” e folosit ca sa prelungeasca durata de valabilitate a produsului, sa-i dea un aspect mai placut, sa ajute la cresterea aluatului sau sa nu sfarme.
Cauta paine cu sare mai putina, nerafinata, care sa contina oligoelemente benefice organismului.

 

 

Alege painea care are mai multa faina integrala din grau ecologic (nu s-au folosit pesticide si ingrasaminte de sinteza); cu cat faina este mai rafinata, cu atat painea este mai saraca din punct de vedere nutritional.

 

 

Nu toata painea inchisa la culoare este facuta din faina integrala; multi producatori folosesc de fapt faina alba si coloranti alimentari.
In general, cu cat painea expira mai tarziu, cu atat contine mai multi aditivi alimentar.

 

 

O paine din faina de grau trebuie sa aiba coaja crocanta si interiorul plin de bule de aer, ceea ce inseamna ca a fost lasata timp suficient la crescut.
Gustul painii bune trebuie sa fie dulceag-acrisor.

 

 

O paine buna, fara conservanti, se usca atunci cand se invecheste, nu mucegaieste.

 

 

Painea integrala ingrasa? Nu painea, ci ce punem pe paine ingrasa. O felie de paine integrala are numai 70 de calorii – exact cat un mar. Insa, daca deasupra acestei felii se pune un strat substantial de margarina sau unt, cu gem sau dulceata, se obtine un produs a carui valoare calorica depaseste cu usurinta 450 de calorii. Deci, ceea ce i se adauga transforma felia de paine, saraca in calorii, intr-un dezastru caloric.

 

 

Painea a constituit dintotdeauna coloana vertebrala a alimentatiei omenesti; reasezarea painii adevarate pe locul ce i se cuvine inseamna un pas mare catre o sanatate mai buna.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *