Diete

Paine alba sau paine integrala?

Pentru cele mai multe populatii ale lumii, paine este un aliment de mare insemnatate pentru sanatate. Painea corect preparata, din faina integrala, a fost principalul aliment inca din vremea Bibliei, dar a devenit un produs nesanatos o data cu inventarea moraritului modern.

Painea coapta din faina alba nu poate hrani organismul la fel cu cea din faina integrala. Nu face decat sa agraveze problemele celor cu ficat lenes. Sortimentele de paine din magazine sunt in majoritate nesanatoase, fiindca au in compozitie cantitati variabile de faina alba si aditivi. In multe cazuri, nu sunt suficient coapte pentru a distruge germenii din drojdie si insuficient pentru a transforma amidonul, facandu-l mai usor de digerat.


Ce paine sa mancam?

Din cele mai vechi timpuri, se utiliza o mare cantitate de paine fara drojdie, atat pentru alimentatie de peste zi cat si pentru ofrande. Prepararea painii lua putin timp. Daca se foloseste drojdie sau alt soi de plamadeala, painea ar trebui sa fie foarte bine coapta, astfel incat sa fie distrusi complet germenii de fermentare.

Oricine poate trai bine cu o dieta bazata exclusiv pe paine integrala, de grau, de secara sau de orz, adaugand numai fructe si legume. Si din ovaz se obtine o paine foarte buna. O varianta delicioasa de paine rezulta amestecand faina partial integrala de ovaz, cu malai integral sau cu faina integrala de soia. Adaugati putin zahar sau miere de malt foarte hranitoare, langa care, pentru a trai si a munci, nu mai aveti nevoie decat de niste fructe.

Asigurati-va ca painea cumparata este realizata numai cu faina integrala. Este mai sanatos s-o mancati abia dupa ce a trecut o zi; trebuie sa fie bine coapta, pana la mijloc, fara zone moi sau cleioase.


Amidonul si coacerea

Inainte de coacerea cerealelor, cand au o consistenta laptoasa, boabele pot fi mancate si crude. In acest stadiu ele contin glucoza, similar cu fructele coapte. Dupa ce s-au copt, glucoza este inlocuita de amidon si, inainte de a fi utilizate de organism, peretele exterior de celuloza trebuie spart prin macinare sau prin fierbere. Animalele poseda fluide digestive diferite de cele din stomacul omului, care le asigura digestia celulozei (fibrelor).

Procesul de coacere in cuptor este similar cu coacerea fructelor in copac. Inainte de a se coace, fructele nu sunt bune de mancat. Prin coacere la soare, amidonul se transforma in glucoza. In acest stadiu, poate fi asimilat usor, fara sa necesite o digestie lunga. In cuptor, painea trece prin acelasi proces. In mare masura, cocerea indelungata transforma amidonul, facandu-l mai usor de digerat.


Faina alba

Spre deosebire de rafinarea aurului, care are rolul de a indeparta impuritatile, crescand valoarea produsului, in cazul cerealelor (grau, orez, porumb), prin rafinare se pierde cele mai multe dintre calitatile nutritive, scazand astfel valoarea  produsului. Rafinarea produselor cerealiere nu sugereaza un produs alimentar imbunatatit; el inseamna mai degraba devitalizarea lui.

Faina alba obtinuta are avantaje pentru producatori si distribuitori la brutarii: nu se altereaza rancezand si este mai greu invadata de insecte. Cel care pierde mai mult este consumatorul; in procesul de rafinare se elimina si acidul fitic si fitatii, care fixeaza o parte din fier, calciu si zinc, ceea ce determina si o diminuare a concentratiei acestor minerale in organism.

Toate cerealele sunt seminte erbacee si au o structura oarecum similara cu a graului; vitaminele si mineralele esentiale sunt cantonate in tarate, aleurona si germeni, iar endospermul, singurul ramas dupa rafinare, contine doar amidon si putin proteina. In faina integrala intra intregul bob, cu exceptia stratului exterior al cojii, care este necombustibil. Trebuie sa tinem seama ca fulgii  si painea din faina integrala se pastreaza in frigider, deoarece grasimea prezenta la nivelul germenilor are tendinta de a se rancezi.

Rafinarea cerealelor a inceput la inceputul secoluilui XVIII; cu timpul imbogatirea produsului a devenit obligatorie dupa al II-lea Razboi Mondial. Programul de imbogatire consta in adaugarea de tiramina, riboflavina si fier, in cantitati suficiente pentru a inlocui pierderile din procesul de morarit; adausurile de calciu si de vitamina D sunt optionale.

Din acest motiv, este foarte important ca consumatorii sa citeasca etichetele de pa paine, cereale, paste fainoase, orez etc. pentru a cunoaste compusii adaugati fainii imbogatite. Necesarul de vitamine si minerale ce trebuie adaugat intr-o paine mareste costul de productie. Prin rafinare sunt indepartate multe vitamine si minerale, dintre care multe nu sunt suplinite in nici un fel.

Painea nu ingarsa excesiv; o felie de paine contine cam 70 de calorii si contine putine grasimi. Daca folositi numai paine integrala, veti constata ca este o sursa valabila de fibre, de elemente minerale si de hidrocarbonati complecsi.


.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *