Pădurea Hoia dispare încet dar sigur. Boc și Tișe se prefac că nu văd nimic

Sute de copaci sunt tăiați din Pădurea Hoia, situată la câteva sute de metri de oraș. Cei care taie arborii flutură o autorizație atunci când sunt întrebați de sănătate, Primăria Cluj-Napoca pasează problema la Consiliul Județean, iar Consiliul Județean la Primăria Baciu. Între timp, un deputat din Cluj încearcă să facă o lege prin care pădurile de la marginea orașului să fie declarate păduri parc.   

Pădurea Hoia este tăiată sistematic de ani buni. Ici colo câte un copac să nu se vadă paguba. Situația a fost sesizată recent de deputatul independent Adrian Dohotaru. 

taieri padurea hoia

taieri padurea hoia

„Se taie sute de copaci în Pădurea Hoia, la câteva sute de metri de case. Chiar dacă drujbiștii flutură o autorizație de tăiere de la ocolul silvic, tăierile sunt ilegale. Pădurea are statut de protecție, pot fi îndepărtați doar copaci bolnavi, nu cei sănătoși, cum se taie cu sutele”, scria recent Dohotaru, pe Facebook. 
Deși a sesizat Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean, autoritățile nu au făcut nimic. Ridică din umeri și pasează problema de la unii la alții. 
„Am sesizat și Primăria Cluj cu privire la tăierile a sute de copaci din Hoia pentru că zona respectivă e în intravilanul Clujului, în apropierea caselor vecine cu pădurea. În Planul Urbanistic General (PUG), zona apare ca propunere de pădure-parc, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. De aceea, i-am și cerut primarului Emil Boc o dezbatere la care să participe și reprezentanți ai Primăriei, ai Direcției Silvice, ai Gărzii Forestiere, proprietari privați, asociații de mediu și cetățeni interesați. Ce mi se răspunde în bătaie de joc? Nici vorbă de a da curs invitației de a organiza o dezbatere pentru a transforma zona în pădure parc, așa cum prevede PUG-ul, ca să nu mai exploatăm lemnul. Mai mult, îmi spun că zona respectivă nu ține de orașul Cluj pentru că au vorbit ei cu pădurarul?!

În loc să consulte fotografiile și video-urile pe care le-am trimis atât eu, cât și locația semnalată pe social media de alți clujeni, ca să vadă exact unde au avut loc tăierile, Primăria ne trimite la Consiliul Județean și la comuna Baciu. Nimeni nu exclude că într-o pădure de 300 de hectare, din care o mare parte se poate transforma în pădure-parc, sunt zone care aparțin de Consiliul Județean, de comuna Baciu, de proprietari privați și unde au loc alte tăieri. Dar să nu știi ce zonă din pădure e în intravilanul orașului tău este de o incompetență maximă!

Există specialiști cu experiență în silvicultură care au arătat că s-au tăiat destui arbori sănătoși, nu doar nesănătoși, cum invocă Direcția Silvică oficial, deși neoficial, la discuții, se acceptă faptul că s-au tăiat arbori sănătoși. Ce înseamnă că s-au tăiat arbori „în curs de uscare”? Orice copac sănătos este în curs de uscare. Există soluții pentru a-i despăgubi pe proprietarii privați. Romsilva le poate da pur și simplu masă lemnoasă din alte părți, din păduri ale statului, ca să nu mai taie de lângă oraș”, a declarat Adrian Dohotaru. 

raspuns taieri padurea hoia

Deputatul independent promovează o lege prin care pădurile de la marginea orașelor să fie declarate păduri parc pentru a se evita tăierile ilegale precum cele din Hoia. 

„Susțin ideea ca pădurile din preajma marilor orașe să dobândească statutul de pădure-parc. Exploatările pe care le-am văzut în Cluj, la două minute de blocuri, în pădurea Făget, sau la câteva sute de metri de case în Pădurea Hoia produc disconfort locuitorilor marilor orașe care în lipsa parcurilor folosesc pădurile în scop de recreere și agrement. I-am transmis Ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, o serie de întrebări pentru a afla care sunt mecanismele legale și instituționale pentru a realiza o astfel de schimbare la nivel național”, a mai spus Dohotaru. 

Adauga comentariu