Reportaj

Pădurea clujenilor bogați, unde întoarce tramvaiul și uliul intereselor

O pădure-parc, mai mare decât Parcul Central, se construiește în cartierul Iris, o fostă zonă industrială, uitată până acum de Primăria Cluj-Napoca. Singurul parc comunist al cartierului, situat pe strada Oașului, zace în paragină, de la Revoluție încoace, neîntreținut, cu toată că în arealul devenit, în ultimele două decenii, rezidențial, prin construirea a zeci de blocuri noi, era și este mare nevoie de spații verzi. Vechiul parc al cartierului, aflat într-o zonă densă ca populație, este lăsat de izbeliște, însă, în schimb, se construiește de la zero o pădure-parc la periferia cea mai periferică a cartierului periferic, în zona unde întoarce tramvaiul, unde am putea crede că nu locuiește, practic, nimeni.

De la stradă, de pe Bulevardul Muncii, arealul pare unul exclusiv industrial, nicidecum o zonă rezidențială. De-a lungul bulevardului, unde se amenajează parcul, blocurile se termină, casele sunt rare, halele și scaieții dominând peisajul.

În aceste condiții, prima întrebare pe care și-o pune muritorul de rând este: de ce a făcut Boc un parc imens aici, unde aparent nu locuiește nimeni? Un parc de care vor beneficia doar șacalii și vulpile, fiindcă locuitorii din Iris pe jos ar dura prea mult să ajungă, și cine ia tramvaiul doar ca să se plimbe apoi prin parc?

Răspunsul la această întrebare nu se află însă la strada principală, ci dincolo de deal, unde se termină terenul viitorului parc și încep actualele și viitoarele vile de lux, care nu se văd de pe Bulevardul Muncii, de unde întoarce tramvaiul, ci doar din deal, de unde întoarce uliul privirea. Și nu doar uliul.

Privirea spre acest teren a întors-o și Primăria lui Emil Boc  – mai întâi, acum un deceniu și jumătate, Boc a promis construirea Cartierului Tineretului, care le-ar fi oferit clujenilor sute de locuințe sociale. Nu s-a făcut, așa că pe respectivul teren Boc a plasat o nouă promisiune – Pădurea Clujenilor. Între anii 2009-2014, au fost plantați aici anual câte 10 000 de puieți, însă copacii s-au uscat și pădurea ia-o de unde nu-i! Așa că Pădurea Clujenilor a fost reconvertită, în anul 2018, în Parcul Tineretului. „Cartierul Tineretului” și „Pădurea Clujenilor”, stoarse de conținut, au dat numele noului proiect, care, de această dată, a început să se și facă: „Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor”.

În 19 iulie 2019, Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru parcul-pădure de 21,3 hectare.

„Contractul de proiectare și execuție a proiectului a fost câștigat de către asocierea SC Nord Conforest SA – Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL.

Valoarea contractului este de 15.987.325,64 lei fără TVA, din care: 326.200 lei fără TVA pentru servicii de proiectare și asistență tehnică, iar 15.661.125,64 lei fără TVA valoarea aferentă execuției lucrărilor.

Termenul de proiectare a proiectului este de 90 de zile și termenul de execuție este de 19 luni.

Pădurea Clujenilor – Parcul Tineretului se va extinde pe o suprafață de 213.004 mp și va fi un parc recreativ, un loc pentru petrecerea timpului liber, ideal pentru a explora natura, mediul înconjurător și viitoarea faună care se va instala în cadrul eco-sistemului nou creat. (…)

Valoarea totală a investiției este de 22.861.202,24 lei, din care 21.632.046,20 lei sunt fonduri nerambursabile. Proiectul este finanțat prin fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os – 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședință de județ. 

Prin realizarea proiectului Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, municipalitatea urmărește îmbunătățirea mediului urban, revitalizarea municipiului, regenerarea și decontaminarea zonelor de reconversie, reducerea poluării aerului și promovarea măsurilor de reducere a zgomotului”, anunța Emil Boc, pe pagina sa de Facebook, în 22 iulie 2019.

În 22 septembrie 2020, Emil Boc s-a afișat pe Facebook în Pădurea Clujenilor, sprijinind cu mâna dreaptă un copac, iar cu stânga o lopată.

„Pădurea Clujenilor – proiect european pentru realizarea unei noi păduri-parc: a început plantarea primilor 150 arbori din 1500 #ClujulVerde

M-am bucurat să fiu prezent astăzi, alături de colegii mei, la plantarea primilor arbori din proiectul cu finanțare europeană “Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor”.

Localizată în zona Bulevardului Muncii, pe o suprafață de 21,3 hectare, noua pădure-parc va cuprinde:

– plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1505 arbori);

– perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp)

– zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban

– două clădiri cu funcțiuni publice

– două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa

– punct de belvedere

– tiroliană

– parcare (603 mp)

– grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4 517 mp)

– zonă pentru plimbare câini

Prin acest proiect, Primăria Cluj-Napoca urmărește crearea unei zone de recreere care să satisfacă cerințele clujenilor privind modalitățile de petrecere a timpului liber. Toată vegetația propusă are rolul de a crea un spațiu bogat din punct de vedere estetic și coloristic, optim pentru plimbări, drumeții, picnic, plimbări cu bicicleta, socializare, sport.

Grădina urbană va veni în ajutorul școlilor și ONG-urilor care promovează cunoșterea naturii și a mediului înconjurător, fiind un spațiu de explorare și experimentare.

Acest parc va oferi pe lângă posibilitatea de relaxare și posibilități de agrement, motiv pentru care a fost propusă realizarea unei instalații de tip tiroliană pe un traseu de 250m lungime (diferență de nivel de 19,50 m)”, a anunțat primarul, care nu sprijinea, în poza de mai sus, numai copacul și lopata, ci și investitorii din zonă.

De ce spunem că, prin construirea noului parc, Emil Boc îi sprijină pe investitorii din zonă? Fiindcă, pe terenurile de pe dealurile de deasupra viitorului „cel mai mare parc al orașului” s-a construit, în ultima vreme, un mic orășel de lux, o zonă rezidențială exclusivistă, de vile.

Pe strada Voroneț în sus și pe străzile adiacente cu nume de flori, bogații Clujului și-au ridicat  și își ridică într-o veselie vile și duplexuri. Iar acum, Emil Boc le face parc, cu tiroliană, cu pădure, poiană, punct de belvedere ș.a., ca să aibă săracii locuitori de la periferia orașului zonă verde, unde să descalece din bolizii de zeci (sau sute) de mii de euro!

Este evident că, în acest parc, situat la marginea unui cartier fost industrial, deja periferic al orașului, nu vor veni să se plimbe mănășturenii, cei din Gheorgheni, Mărăști, nici măcar locuitorii din Iris, de la bloc, fiindcă blocurile sunt situate prea departe de parc, pentru ca parcul să fie accesibil pe jos.

Parcul Tineretului este pădurea clujenilor bogați din zonă, care au acum, lângă vile, și un loc de promenadă. Vechile proiecte ale Primăriei, concepute (și) pentru muritorii de rând, Cartierul Tineretului și Pădurea Clujenilor, au eșuat, fiindcă în zonă nu încolțise încă sămânța de lux a dezvoltărilor imobiliare actuale.

A trebuit ca dealul de deasupra Bulevardului Muncii să se umple de vile noi, de proiecte de vile, de vile în construcție, ca aici să răsară și un parc-pădure, pentru noile vile.

De data aceasta, Pădurea Clujenilor are toate șansele să fie finalizată. Iar populimea îl va aplauda extaziată pe Emil Boc, ce va inaugura cel mai mare parc al orașului, în care se vor plimba mai ales bogații Clujului. Pălmașii vor rămâne cu bătutul din palme, șmecherii cu promenada. Că așa-i de când lumea (bună)!

Să vedem, și în imagini, cum arată realizarea lui Emil Boc!

Irisul, o zonă periferică a orașului considerată de majoritatea clujenilor drept una de mâna a doua din punct de vedere locativ, imobiliar, un cartier gri, industrial, ascunde un mini-orășel de vile, în care, odată ce pășești, înțelegi ce înseamnă expresia: „E fain la Cluj!”

Bulevardul Muncii, la stradă, în apropiere de terenul unde se construiește noul parc, arată jalnic – hale industriale, cotețe rurale și scaieți:

La intrare pe strada Voroneț, în locul unde întoarce tramvaiul și uliul privirea de la interesele imobiliare din zonă, aceste interese sunt greu de ghicit.

Însă un panou aflat la intrare pe strada pe care se ajunge la noul parc ne frapează:

„PROPRIETATE PRIVATĂ – Str. Voroneț/ Str. Daliei”

Adică, la Parcul Clujenilor, strada de acces este proprietate privată? Se construiește un parc al clujenilor, adică un bun public, ca o enclavă înconjurată de proprietăți private. Interesul public sau pe cel privat îl servește noul parc? O întrebare, bineînțeles, retorică.

Priviți panoul de șantier al Parcului Clujenilor:

Și acum să privim din spatele panoului. Ce se vede? Vile!

Vile care vor avea, la doi metri distanță față de limita de proprietate, cel mai mare și mai modern parc al Clujului, construit departe de clujeanul de rând, din cartierele clasice. Fiind departe de cartiere, parcul are toate șansele să fie, după finalizare, de facto, unul privat, el fiind situat doar în proximitatea potentaților din zonă.

Pădurea Clujenilor se întinde pe o suprafață vastă. Cu toate că va fi foarte departe de populimea orașului, parcul nu va fi chiar pustiu, fiindcă pe dealul de deasupra, pe străzile cu nume de flori, au înflorit și înfloresc în continuare sute de vile:

Practic, un cartier de vile se construiește în buza noului parc:

Există în zonă și terenuri „ideale pentru construcție”, cărora le va crește valoarea după terminarea parcului:

Sunt și vile de vânzare, care vor putea fi tranzacționate mai scump, după ce vor fi promovate drept „vilă modernă, în apropierea Parcului Clujenilor”:

Practic, proprietarii vilelor de mai sus și ai sutelor de vile care nu se văd în imaginile de mai sus, vor avea în curând un parc-pădure imediat lângă proprietățile care astfel le vor fi mult mai scumpe și mai confortabile. Toți clujenii vor putea folosi noul parc public, însă parcul este departe de majoritatea clujenilor, așa că omul de rând, cel mai probabil, se va plimba în continuare pe lângă blocurile gri, pe lângă care ne plimbăm majoritatea.

Pădurea-parc este a clujenilor, dar a celor bogați. Unde întoarce uliul privirea, unde bate vântul intereselor înalte, feriți de ochii săraci ai lumii, înstăriții Clujului vor avea loc de promenadă. E fain la Cluj, dar nu pentru oricine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *