Paducelul

La noi in tara, paducelul (Crataegus sp.), denumit si gherghinar sau maracine, creste spontan (salbatic) sub forma de arbust (tufa) sau arbore spinos. Are fructe foarte mici (7-15 mm diametru) si sunt rosii; se culeg in septembrie-octombrie, dupa ce se inrosesc bine.


In scopuri terapeutice se folosesc fructele, florile si frunzele de paducel sub forma de infuzie, decoct, macerat si tinctura.


Fructele de paducel sunt active prin substantele pe care le contin: tanin, pectine, acizi (tartric, citric, oxalic, nicotinic, clorogenic, ursolic), glucoza, levuloza, sorbitol colina, acetilcolina, autociani, flavonizi (vitamina P), ceara, ulei gras, vitamina C, vitamine din complexul B, saruri minerale. Datorita acidului oxalic, fructele de paducel sunt contraindicate in litiaza urinara oxalica.


Florile si fructele de paducel sunt bogate in principii active; sub forma de infuzie, tinctura, decoct etc. poseda insusirea de a regla tulburarile de natura nervoasa ale inimii, au efecte coronariene dilatatoare, usor hipotensive, hipnotice si antispasmodice. Se recomanda in hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica (insuficienta coronariana), aritmii  si nevroze cardiace, ateroscleroza, emotivitate excesiva, tulburari de menopauza, tahicardie.


Decoctul din fructe, flori sau frunze de paducel (cate o lingurita de fructe, respectiv frunze sau flori, la 200 ml apa in clocot), se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoara, se raceste si se bea fractionat, in cursul unei zile.
Infuzia din fructe, flori sau frunze de paducel, o lingurita la 250 ml apa in clocot, se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara, se indulceste si se consuma treptat, in cursul unei zile.


Maceratul din fructe de paducel are efect cardiotonic; totodata este indicat in enterocolita si enterita amibiana. El se prepara astfel: se pun 100 de fructe in 200 ml apa, se lasa la macerat 12 ore, apoi se fierb 10 minute, se strecoara si se bea, in trei portii egale, pe parcursul unei zile.


Tinctura din fructe, flori sau frunze de paducel se foloseste in hipertiroidie, cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala etc. Aceasta tinctura se prepara astfel: 20 g planta se macereaza timp de 7-10 zile in 100 ml alcool de 70 de grade; se poate folosi simpla sau amestecata cu tinctura de valeriana, in parti egale; se iau cate 10-15 picaturi, de 3 ori pe zi, inainte de mese, preventiv si curativ.


Florile si fructele de paducel, asociate cu valeriana si talpa gastei isi maresc efectul medical.


Recolta florilor de paducel se face impreuna cu rozeta de frunze din jurul lor, prin ciupire sau prin prinderea intre degete a inflorescentei si tragerea mainii in sus, astfel ca in palma sa ramana florile, fara pedunculi. Recoltarea trebuie facuta pe vreme uscata, insorita. Daca se recolteaza pe timp ploios sau cu roua nezvantata, florile se brunifica foarte repede si pierd din calitatile active terapeutice.


Adauga comentariu