Sanatate

Pacienții oncologici au nevoie de suport psihologic. Cum ar trebui să arate psihooncologul ideal?

Când afli că ai cancer, toată lumea se prăbușește, în jurul tău. Fie că e o veste care era oarecum așteptată, fie că te ia prin surprindere cu totul, nu e ușor de digerat.

Suportul psihologic e și mai important în această situație, deoarece lupta cu diagnosticul oncologic e una de durată, uneori… pentru tot restul vieții.

Intervenția psihooncologică ajută enorm în reducerea distresului oncologic, la reducerea tulburărilor de tip afectiv, depresie, anxietate, la creșterea calității vieții, nu doar pentru pacient, ci și pentru familie.

Psihologul Florina Pop, de la Institutul Oncologic Cluj-Napoca, ne ajută să înțelegem mai bine rolul psihologului în procesul lung și anevoios prin care trec atât pacienții, cât și cei dragi lor.

„În tratatele de psihooncologie există câteva recomandări esențiale. Printre acestea, putem enumera: intervențiile furnizate să fie de scurtă durată, dar în același timp să se centreze pe principiile psihoterapiei cognitiv-comportametale, având la bază o relație suportivă de la început până la sfârșit și terapeuți cu experiență. Experiența de a fi față în față cu pacientul, de a face acest lucru continuu, pe o perioadă lungă de timp, nu doar câteva luni sau un an, e ceva ce dă cu adevărat valoare acestui domeniu și ajută ca ceea ce noi facem să pătrundă, nu doar să fie auzit”, ne explică psihologul.

Această zonă este una extrem de sensibilă, nu oricine e potrivit și suficient de rezistent pentru a lucra zilnic cu pacienți oncologici. De aceea an încercat să aflăm mai multe despre motivațiile psihooncologului de la IOCN.

„Inițial, mi s-a părut un domeniu de interes public și de o reală importanță, în care nu îți selectezi pacienții, ci ești acolo pentru cine e nevoie. În literatura de specialitate, psihooncologia e prezentată ca un domeniu interdisciplinar ce, pe de o parte studiază reacțiile pacienților și ale familiilor acestora în toate stadiile bolii, iar pe de altă parte se axează și pe a studia acei factori psihologici, sociali, comportamentali care pot avea un impact atât în ceea ce privește supraviețuirea, cât și cauzele. E un domeniu de nișă și nu e foarte ușor. Norocul meu a fost că am terminat facultatea si masteratul la Cluj, ceea ce mi-a permis să știu măcar unde să caut informația validă și ce înseamnă o intervenție validată științific”, povestește Florina Pop despre experiența sa.

Partea de formare profesională a venit de la sine, în paralel cu foarte multă muncă. Psihologul mărturisește că este importantă pregătirea academică, dar nu e suficientă. E nevoie de o formare, exact așa cum se formează și psihoterapeuții, dar și de o dezvoltare personală temeinică și continuă.

Creșterea exponențială a numărului pacienților oncologici din ultimele decenii nu a venit și cu o creștere semnificativă a numărului specialiștilor în acest domeniu sensibil, psihooncologia.

„Din nefericire, mulți își permit să spună că sunt psihooncologi, chiar dacă au văzut, poate, un pacient sau doi, de două ori pe an, au avut doar experiența de cercetare sau s-au intâlnit doar cu experiențe personale în psihooncologie. Nu e suficient, iar din punctul meu de vedere presupune devotament total și dăruire totală”, subliniază Florina Pop.

Am rugat psihooncologul să ne facă un portret al persoanei care ar avea șanse reale să desfășoare cu succes această activitate.

„Cred că e nevoie să aibă background în psihologie. E nevoie să aibă background și formare în psihologia clinică, formare în psihoterapia cognitiv-comportamentala, dar, în același timp, să fie deschis spre un ecletism metodologic în ideea de a fi capabil să livreze pachete de tehnici validate și să se adapteze rapid, cu tact și judecată clinică pacientului sau aparținătorului din fața lui. Trebuie să fie un om care să țină la dezvoltarea personală, un om care să fie interesat de cercetare. Nu consider că trebuie să faca neapărat cercetare, dar trebuie să citească, să fie actualizat”, ne spune psihologul.

Indiferent dacă aveți în familie un pacient oncologic, un prieten sau chiar dumneavoastră vă găsiți în această situație, luați în calcul opțiunea de a lucra cu un psihooncolog. Alegeți-l în funcție de compatibilitate, astfel încât să fie ușor să vă deschideți sufletul.

De multe ori, terapia pentru minte și suflet face la fel de mult ca și chimio sau radioterapia. Degeaba ți se vindecă trupul, dacă sufletul nu se poate bucura de viață.

 

 

 

 

 

 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *