Pacienții internați în spitale ar putea să beneficieze de o alocație de hrană de minim 16 lei/zi

După ce în spațiul public a apărut informația că bolnavii din spitale beneficiază de o alocație de hranbă de doar 10 lei/ zi, Ministerul Sănătății intenționează să modifice nivelul minim al alocațiilor de hrană. Astfel, acesta va crește până la 16 lei.

„Prin prezentul proiect de act normativ se doreste reglementarea modalitatii de stabilire a unui nivel minim pe care unitatile sanitare trebuie sa il acorde la stabilirea alocatiilor de hrana/pacient – respectiv de 16 lei /pacienti/zi”, se arată în proiectul de hotărâre.

Ministerul Sănătății consideră că această modificare este impusă de faptul că ultima reglementare a cuantumului alocației de hrană a avut loc în 2008, iar costurile asociate alocațiilor de hrană pentru persoanele internate a crescut pentru toate alimentele de bază.

„Începând cu anul 2008 a fost stabilit nivelul alocațiilor de hrană pentru persoanele internate în unitățile sanitare prin Hotărârea de Guvern nr. 429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Astfel, prin hotararea de guvern au fost stabilite limitele maxime pe care unitatile sanitare sunt obligate sa le respecte la realizarea meniurilor pentru pacientii internati, in functie de patologia pe care o prezinta. Limitele au fost stabilite in functie de necesarul minim caloric pe tipuri de patologii si regimuri dietetice. Totodată, pentru anumite categorii de bolnavi au fost stabilite prin lege nivelurile alocatiilor de hrana care se acorda lunar, atat pentru persoanele internate dar si pentru persoanele tratate in ambulator, in vederea asigurarii unei alimentatii corepunzatoare si de crestere a aderentei la tratamentul specific, respectiv pentru pacientii infectati cu tuberculoza si pacientii cu infectie HIV sau afectate de SIDA”, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice se stabilește de către conducătorul unității sanitare, cu avizul consiliului de administrație.

Adauga comentariu