Diete

Oul, alimentul ideal

Oul este considerat ca cel mai valoros si mai bun aliment de origine animala, reprezentand un element de o deosebita valoare in alimentatia umana.

 

Din punct de vedere al continutului, ouale reprezinta sursa principala pentru mai multe vitamine, intre acestea predominand vitaminele A, E si D si foarte multe din grupul B. In schimb, sunt aproape lipsite de vitamina C.
In alimentatia omului, ouale aduc proteine de cea mai mare valoare nutritiva, avand cel mai echilibrat continut in aminoacizi. Acest lucru a facut ca oul sa fie luat drept termen de referinta, respectiv 100, in aprecierea valorii nutritive a celorlalte proteine. Prin marea lor valoare biologica, proteinele din ou maresc eficienta proteica si a ratiei alimentare din meniurile in care se gasesc incluse multe proteine de origine vegetala.

 

Ouale reprezinta si o sursa importanta de elemente minerale, ca fosforul, fierul, sulful, sodiul, potasiul, magneziul si zincul, pe langa alte numeroase oligoelemente indispensabile vietii. Avand avantajul ca sunt sarace in sare, pot fi recomandate in regimurile alimentare declorurate.

 

Grasimile din galbenusul oului sunt de cea mai buna calitate, avand efecte tonifiante pentru activitatea nervoasa superioara si un rol important in metabolismul grasimilor. Prin bogatia sa in grasimi emulsionate, galbenusul este un excitant puternic al mobilitatii colicistului, fiind indicat in alimentatia bolnavilor cu colecistopatii de tip aton.
Oul excita secretia gastrica mai putin decat preparatele din carne. Galbenusul crud sau fiert moale se digera mai usor decat cel intarit prin caldura. Oul fiert moale paraseste stomacul dupa 2-3 ore de la ingestie, in timp ce sub forma de omleta sau fiert tare nu trece in duoden decat dupa 3-4 ore. Daca oul se consuma sub  forma in care digestia sa este mai usoara, proportia substantelor hranitoare absorbite este de 95-97 %.

 

Inca din antichitate se cunoastea faptul ca conditia fundamentala pe care trebuie sa o indeplineasca oul ca aliment este ca acesta sa fie proaspat si moale. Datorita valorii lor nutritive ridicate, ouale sunt de mare folos celor care depun eforturi fizice si intelectuale mari si in lungi perioade de timp. Dupa unele pareri autorizate, se recomanda ca femeia gravida sa consume 4-5 oua pe saptamana, iar copiii, adolescentii si femeile care alapteaza cate un ou pe zi. Pentru adultii aflati in campul muncii este recomandabil ca dieta sa cuprinda un ou la doua zile, in timp ce pentru persoanele in varsta, consumul lor sa fie redus la 1-2 pe saptamana. Daca este posibil, pentru consumul familial, folositi oua de tara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *