Sanatate

Osteoporoza, o afecțiune specifică femeilor, de care suferă și bărbații

Auzim tot mai des despre osteoporoză. Informațiile care zboară vag sunt legate de faptul că afectează femeile aflate la menopauză și că are legătură cu lipsa calciului din organism.

 

Ca să nu lăsăm lucrurile astfel, l-am rugat pe medicul Ioan Onac, șeful secției Balneologie II din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj, să ne ajute să înțelegem ce este, de fapt, osteoporoza.

„Osteoporoza este o afecțiune generală care, în principal, afectează scheletul osos în întregime, toate tripurile de structuri osoase. Osteoporoza este prezentă la o proporție destul de mare de populația mondială, are foarte multe cauze, este caracteristică după vârsta de memopauză, predominant la femei sau după vârsta de andropauză la bărbați. Este o formă de boală care afectează foarte mulți pacienți, motiv pentru care necesită tratament. Din punct de vedere medical, consecințele sale sunt cu potențial de agravare și evoluție defavorizantă, în timp”, atrage atenția medicul.

 

Din nefericire, lipsa tratamentului complică foarte mult situația și viața pacientului osteoporotic.

„În principal, osteoporoza predomină la femei, cu mențiunea că există forme care sunt în proporție apropiată și la bărbați, cum ar fi osteoporoza de vârstă.”

 

Primele simptome

Osteoporoza nu este resimțită de la instalare. Primele semne care îi duc pe pacienți la medic sunt durerile, mai ales cele vertebrale.

„În literatura de specialitate se spune că durerile sunt secundare unor microtasări, deci vorbim de microfracturi care devin simptomatice clinic. De aceea, nouă, medicilor, ni se cere să facem diagnosticare precoce, în fază preclinică, atunci când nu avem manifestări clinice. Și aici vedem importanța osteodensiometriei”, punctează medicul.

Osteodensitometria este o metodă radiologică de evaluare a densității osoase la nivelul întregului sistem osos sau în zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice – col femural, coloană vertebrală și antebraț. Cu o expunere minimă de radiații, examinarea durează 5-7 minute și permite atât calculul riscului de demineralizare osoasă în timp, cât și evaluarea răspunsului la tratament.

 

Toate femeile la care s-a instalat deja menopauza ar trebui să ia legătura cu medicul de familie, în vederea programării la o osteodensiometrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *