Sanatate

Osteoartrita

Osteoartrita e cea mai frecventa forma de artrita si ii afecteaza pe oamenii de varsta medie si pe cei in varsta. De obicei locurile afectate sunt coloana cervicala, lombara, genunchii, soldurile si articulatiile de la degetele de la mana.
Aproape 70 %  dintre oamenii cu varsta de peste 70 de ani prezinta semne de osteoartrita, care sunt mai vizibile in urma unei radiografii. Pe langa faptul ca aceasta apare la articulatiile imbatranite, osteoartita mai poate aparea si la articulatii lezate sau care au fost supuse unui efort indelungat si la articulatiile care au fost afectate de infectii anterioare si artrite inflamatorii.

 

Cauzele aparitiei. Osteoartrita rezulta din degradarea treptata a cartilajului, care invaluie si tamponeaza articulatia afectata. Cartilajul sanatos care acopera capatul osului unei articulatii este, in mod normal, foarte fin, puternic si flexibil. Dar, in cazul osteoartritei, datorita uzurii, se formeaza in cartilaj gauri sfaramicioase si aspre. Exista multe alte cauze care determina distrugerea cartilajului. Cel mai adesea este vorba de o articulatie asupra careia se exercita o greutate. La anumiti oameni, aceasta produce mai mult decat o simpla rigiditate, iar la altii poate cauza un disconfort considerabil si chiar invaliditate. Unele tipuri de osteoartrita sunt cunoscute ca fiind ereditare, ca de exemplu noduli lui Heberden (doctorul care ia identificat prima data), excrescente aparute la primul deget de la mana.

 

Semnele si simptomele osteoartritei variaza in frecventa si gravitate, in functie de  stadiul in care a ajuns aceasta afectiune. In stadiul incipient, bolnavii resimt o durere dupa mobilizare, durere ce creste o data cu trecerea zilei. Torusi, pentru inceput, durerea, rigiditatea si o mobilitate scazuta reprezinta indicii ca osteoartrita va va face probleme din cand in cand si se va ameliora o data cu odihna.

 

Exercitiul sau efortul si starea de umezeala pot agrava starea sanatatii dvs. Articulatia afectata poate face zgomot, se pot auzi pocnituri sau un scartait usor. Acest lucru se intampla deoarece cartilajul care tamponeaza osul din interiorul articulatiei se inaspreste odata cu distrugerea lui si  nu se mai  misca asa usor si silentios ca inainte. In plus, se poate observa o tumefiere, care pooate fi osoasa (de exemplu, la articulatia degetului mare de la picior) si fluida (care poate fi remarcata la genunchi si la glezne).

 

In functie de gradul de avansare al acestei conditii, articulatia afectata poate deveni dureroasa chiar  si la un efort minim, dar si cand aceasta e odihnita sau in timpul noptii.
Osteoartrita poate de asemenea determina schimbarea formei sau marimii oaselor. Se pot forma excrescente si articulatiile pot avea aspect noduros. In general, rigiditatea unei articulatii se localizeaza intr-o anumita zona si dureaza un timp scurt.

 

Articulatiile afectate cel mai des de osteoartrita sunt:
– la maini, in special la articulatiile de la degete;
– la genunchi, unde se poate resimti durere si o usoara sensibilitate;
– la solduri, unde se poate resimti o durere in stinghie sau in coapsa interioara, la fese si la genunchi;
– la picioare, mai ales la degetul mare;
– la coloana vertebrala, cel mai frecvent este afectata zona lombara, dar si vertebrele cervicale, boala care este adeseea numita spondiloza.

 

Diagnostic. Daca va considerati suspect de osteoartrita si mai ales daca unul din parinti a suferit de aceasta boala, este important sa va consultati medicul, pentru a va stabili un diagnostic. De obicei, doctorii stabilesc diagnosticul in urma unei examinari fizice si prin anamneza, precum si in urma descrierii simptomelor. Radiografiile sunt folosite pentru a confirma diagnosticul. Cu cat acest diagnostic este stabilit mai repede, cu atat sunt mai mari sansele dvs. de a va mentine mobilitatea si de a controla durerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *