Editorial

Oroare muncii!

Sistemul de educaţie din România (“educată”) se află într-o cădere continuă: dintr-o generaţie de “studioşi”, 30% dintre copii abandonează şcoala, iar cei care termină “generala”, luând examenul de Evaluare Naţională, sunt doar 60-70%.

Dintre cei care dau Bac-ul, numai 60% îl iau.

Dintre cei care intră la facultate, doar 70-80% finalizează studiile.

De ce să ne mirăm de dezastru când ani de zile Statul interlop român şi-a bătut joc de educaţie şi, implicit, de muncă, tolerând loaze ca educatori, învăţători, profesori?

Vedem asta, an după an, la concursurile de titularizare. Iar anul acesta dimensiunea dezastrului este atât de vizibilă încât până şi ministrul Educaţiei a avut o reacţie.

Citez: „Acum avem sub 45% în rândul celor care au obținut peste 7, nota 7 fiind necesară pentru promovarea examenelor de titularizare pentru angajare pentru o perioadă nedeterminată. Pentru o perioadă determinată, este suficientă nota 5. Din păcate, avem un procent de 20% dintre candidații care au susținut proba scrisă cu note sub 5. (…) 35% între 5 și 7 și aproape 45% note mai mari de 7. Nu doresc să generalizez, discutăm acum situația candidaților înscriși la acest examen de titularizare. (…) Este un rezultat îngrijorător. (…) 15 candidați au obținut doar nota 1”.

Prin urmare, cu aceste “unelte” de proastă calitate “forjăm” şi pregătim pentru viaţă minţile copiilor noştri.

Loazele pregătesc loaze. Şi o fac de peste un sfert de veac. Vorba aia: “Pentru o perioadă determinată, este suficientă nota 5”…

Numai în România s-a mai văzut profesor “de 5” care scoate de pe băncile şcolii elevi “de zece”… Şi sortatori-împachetatori de fum în gară…

Prin urmare, zic să nu ne minunăm că în timp ce companiile caută să angajeze ingineri, meseriaşi, constructori (conform Top 10 al celor mai căutate meserii de către angajatori), românii, bărbaţii, tinerii vor să se facă bodyguarzi, să plece la muncă în străinătate sau caută un job sezonier (conform Indexului locurilor de muncă OLX pentru luna iunie 2021, analizat de Ziarul Finaciar).

Atât de redus este nivelul de educaţie din România în care s-au tocat banii contribuabililor pentru a pregăti munca în dolce far niente. Asta şi cu ajutorul tembeliziunilor de ştiri care dau “modele” de reuşită în viaţă tot cocalarul cu ceafa groasă şi botoxata de centură.

Emisiunile mondene ale tembeliziunilor din România nu fac altceva decât să promoveze nonvalorile şi să creeze modele negative. Aceste emisiuni induc ideea că există un mod uşor de îmbogăţire bazat pe cât de frumos sau frumoasă te-a lăsat în viaţă Mama Natură.

Lumea uită că cea mai bună cremă anti-rid este tinereţea. Că bazat numai pe corp, nu şi pe minte, falimentul vine odată cu lăsarea muşchilor. Dar, abandonaţi în faţa televizorului, mulţi băieţi şi multe fete se bazează pe frumuseţe pentru a-şi croi un rost în viaţă.

Toţi vor să lucreze în showbusiness fără să ştie că, de fapt, asta înseamnă să intre într-o reţea de prostituţie de lux mascată în “emisiuni mondene” în care “se promovează” “marfa”.

Dacă cu “tembeliziunile” era cândva uşor să le ştergi din grilă, să nu mai aibă acces “odoraşul” la îndoctrinare împotriva muncii, nu la fel de simplu este cu politicienii care dau exemple zilnice despre hoţie şi nemuncă. Cu cât fură şi mint mai mult, cu atât mai votaţi sunt.

De nici nu mai ştii de la câtă pagubă aplicată bugetelor şi României este diferenţa dintre “hoţ ordinar” şi “deţinut politic”.

Iar “prostoii” cu ştampila în mână nici nu realizează că, după hoţia şi nemunca “prestate” timp de mai bine de un sfert de veac de către politicieni, culegem “roadele” acum: o naţiune de analfabeţi funcţional care se vrea bodyguard, dar ştie filozofa şi “păreriza” mai ceva ca Platon şi Aristotel la un loc.

Ce să mai zic? Onoare muncii!

Că, din 5 milioane de angajaţi ai României, numai 10% au, oficial, în acte, un salariu de peste 1.000 de euro net pe lună. Restul sunt pe salariu minim pe economie şi la un pas să-şi ia lumea în cap şi traista-n băţ.

Este realitatea de pe piaţa forţei de muncă, unde companiile au nevoie de un anumit tip de angajaţi, iar piaţa le oferă bodyguarzi.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *