Anchete

Organizatorii Untold au minţit cu neruşinare cu privire la locaţia festivalului Neversea. Iată dovada!

Un document oficial transmis redacţiei Ziar de Cluj de către Adminsitraţia Bazinală de Apă “Dobrogea Litoral”(ABADL), în urma unei solicitări făcute în baza Legii 544/2001, demonstrează cu câtă neruşinare au minţit autorităţile publice locale şi organizatorii festivalului “Neversea” cu privire la locaţia de desfăşurare a evenimentului din perioada 7-9 iulie 2017 pe Plaja I, sector 2 Constanţa. 

Se ştie că ulciorul nu merge prea des la apă, cu atât mai mult la apa Mării Negre. O altă vorbă din popor spune că minciuna are picioare scurte. Ziar de Cluj demonstrează că organizatorii festivalului “Neversea” au minţit cu nonşalanţă şi cu bună-ştiinţă atunci când,  întrebaţi de reprezentanţii redacţiei, în 14 iunie, dacă deţin sau nu aviz de la Adminsitraţia Bazinală de Apă “Dobrogea Litoral” privind organizarea evenimentului pe Plaja I din Constanţa afirmau că locaţia evenimentului nu se va schimba şi că tot ce a apărut în presă nu se confirmă. 

“Nu se confirmă nimic din cele apărute în presă. Festivalul se ţine pe aceeaşi plajă pe care am anunţat-o, în aceeaşi perioadă în care am anunţat-o. Nu există motive de îngrijorare. Totul merge conform planului, lucrările au început deja, echipele noastre sunt acolo. Noi atâta vă putem spune, că festivalul se va ţine pe plaja respectivă”, a declarat  pentru Ziar de Cluj, în 14 iunie, Ioana Chifor, PR Untold și Neversea. 

Ulterior acestor declaraţii, în 23 iunie, organizatorii celui mai mare festival de anul acesta pe litoral au anunţat că locul de desfăşurare se mută cu un kilometru, de pe Plaja I de 200.000 de metri pătraţi anunţată initial, în zona dintre plajele Modern şi Trei Papuci. Motivaţia organizatorilor festivalului a fost uluitoare: după ce au analizat posibilităţile de acces – au decis să mute locaţia cu un kilometru mai departe.

“Cele 7 scene vor fi amplasate de aici din partea stângă unde se vede că se lucrează deja până în partea dreaptă spre portul turistic Tomis”, a afirmat Ioana Chifor, pentru Pro TV, în 23 iunie. 

Ioana Chifor, PR-ul festivalului afirma în 14 iunie că lucrările au început şi că evenimentul se va ţine pe locaţia anunţată iniţial, pe plaja de 200.000 de metri pătraţi, iar Edy Chereji, organizator Untold și Neversea, declara în 23 iunie că lucrările au început în săptămâna 18-23 iunie.

Am început în această săptămână lucrările, vorbim de peste 100 de mii de metri pătrati, vorbim de 7 scene” a afirmat Edy Chereji pentru Pro Tv în 23 iunie.

Primarul social democrat din Constanța, Decebal Fărăgău susţinea sus şi tare în luna aprilie că nu există nicio problemă ca evenimentul să se desfăşoare pe plaja construită din fonduri europene. Mai mult decât atât, edilul afirma că a adresat o solicitare Apelor Române (ABADL) şi că la data respectivelor afirmaţii exista un acord din partea ABADL. 

„Plaja este a statului român, prin Apele Române. Noi avem solicitare depusă în termen. Există acord pentru organizarea acestui eveniment. Nu sunt niciun fel de probleme cu porțiunea construită din fonduri europene. Plaja nu este închiriată. Chiar dacă ar fi fost închiriată, sunt convins că, pentru un asemenea eveniment, proprietarul, prin administratorul său, ar găsi soluții, așa cum și la Cluj Sala Polivalentă este a cuiva, stadionul este al altcuiva, infrastructura aparține fie municipalității, fie județului”, a afirmat primarul Decebal Făgădău în aprilie 2017. 

Scuza cu privire la accesul festivalierilor este puerilă dacă ţinem cont de răspunsul oferit de către ABADL redacţiei Ziar de Cluj în urma unei solicitări în baza Legii 544 trimisă în 14 iunie către ABADL, după ce Ioana Chifor anunţa că locaţia Neversea va fi cea anunţată iniţial.

Ziar de Cluj a adresat ABADL următoarele întrebări justificate pe fondul zvonurilor apărute în presa constănţeană cu privire la posibila modificare a zonei de defăşurare a festivalului.

„1. Dacă până la 14.06.2017 s-a cerut aviz din partea organizatorilor pentru desfășurarea evenimentului “Neversea” în perioada 7-9 iulie 2017 pe plaja I, sector 2 Constanţa.
2. Dacă s-a cerut aviz pentru evenimentul “Neversea” când s-a făcut acest lucru (în ce dată a fost depusă cererea ) şi de către cine (organizatori sau Primărie)?
3. Plaja respectivă a fost construită cu fonduri europene, iar timp de cinci ani nu se pot derula activități economice acolo. Poate fi considerat festivalul Neversea o activitate economică în acest caz?
4. Actualul concesionar al plajei poate să piardă concesiunea celor 200.000 metri pătraţi în cazul în care subînchiriază respectiva plajă organizatorilor festivalului “Neversea”?
5. În cazul în care evenimentul se va desfăşura fără avizul Administraţiei Bazinală de Apă Dobrogea Litoral ce sancţiuni riscă organizatorii?
6. Există  sau nu aviz eliberat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral pentru festivalul “Neversea”?”

Răspunsul oferit de ABADL este unul care demonstreză că atât organizatorii Neversea cât şi autorităţile locale constănţene au minţit cu cea mai mare neruşinare.

Administraţia Bazinală de Apă “Dobrogea Litoral” a emis consultanţă tehnică de specialitate pentru organizarea festivalului Neversea în data de 19.06.2017, în urma solicitării făcute de Primăria Municipiului Constanţa în data de 16.06.2017 pentru desfăşurarea evenimentului pe plaja veche Modern”, se regăseşte în răspunsul oferit de ABADL. 

De aici tragem concluzia că până în 14 iunie, când Ioana Chifor susţinea că festivalul se va ţine pe locaţia anunţată iniţial nu exista niciun act emis de către ABADL care să permită desfăşurarea evenimentului pe litoralul Mării Negre. 

Cu privire la locaţia anunţată iniţial, răspunsul negru pe alb al ABADL arată că Neversea, considerat un eveniment cultural, nu avea cadrul legal pentru a putea fi ţinut pe plaja de 200.000 metri pătraţi realizată cu fonduri europene. 

Pe plajele nou create, realizate pe fonduri europene, nu se pot desfăşura evenimente culturale. Acestea pot fi realizate însă pe plajele vechi cu acordul operatorilor de plajă care au contracte de închiriere cu instituţia noastră. De menţionat că accesul turiştilor pe plajele nou create este liber şi nu poate fi restricţionat. ABADL nu are încheiat un contract de închiriere în suprafaţă de 200.0000 metri pătraţi, conform prevederilor contractuale subînchirierea este interzisă. Operatorii economici în calitate de locatari ai contractelor de închiriere au posibiliateta colaborării în ceea ce priveşte exploatarea în comun a sectorului de plajă, însă numai cu acordul scris al instituţiei noastre în calitate de locator”, se arată în răspunsul oferit de ABADL. 

Organizatorii „Neversea”, potrivit aceluiaşi răspuns oferit de ABADL riscau sancţiuni dacă festivalul se desfăşura pe locaţia anunţată iniţial. 

“Organizatorii evenimentului care au obţinut Consultanţă tehnică de la ABADL şi care nu respectă condiţiile stabilite prin acestea riscă sancţiuni prevăzute de OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere, de Legea apelor nr 107/1996 şi de Legea 50/1991 privind autorizarea executării construcţiilor şi unele măsuri pentru realizarea locuinţelor.
Conform prevederilor legale în vigoare referitor la regimul folosirii plajelor şi a zonelor costiere precum şi regimului juridic al construcţiilor, sancţiunile pot fi aplicate de reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale din domeniul mediului şi gospodăririi apelor, Administraţiei şi Internelor precum şi reprezentanţii autorităţilor publice locale”, este răspunsul oferit de ABADL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *