Organizatorii de festivaluri solicită ajutor de la stat, după țeapa aplicată participanților în privința returnării contravalorii biletelor

După ce o parte a organizatorilor unor festivaluri precum UNTOLD ori Neversea au refuzat să anunțe răspicat anularea evenimentelor, schimbând biletele în vouchere, suspendând cu nesimțire posibilitatea returului, aceștia au solicitat acum Guvernului includerea în fondul pentru ajutor de stat destinat IMM-urilor, precum și facilități fiscale pentru sponsorii evenimentelor. 

CITEȘTE ȘI: Începe un nou festival: Never see your money back?

De altfel, la o zi după lansarea platformei IMM Invest, Ziar de Cluj nota că printre primii solicitanți ai creditului garantat de stat se numără chiar organizatorii Festivalului Untold. 

CITEȘTE ȘI: UNTOLD, Platinia, Termoficare Napoca, printre solicitanții creditelor garantate de stat

Acum, reprezentanți ai festivalurilor și sponsorilor acestora au întreprins o serie de acțiuni de lobby și presiuni la nivelul Ministerului Culturii și Executivului. 

O parte a reprezentanţilor organizatorilor de festivaluri, precum Untold, Electric Castle, TIFF, Jazz in the Park, Summer Well şi ARTmania, s-au întâlnit miercuri cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, prim-ministrul Ludovic Orban şi viceprim-ministrul Raluca Turcan pentru a dezbate propuneri şi măsuri pentru ieşirea din criza indusă de restricţionarea activităţilor culturale.

Potrivit news.ro, organizatorii au propus includerea companiilor din zona de evenimente (cod CAEN 9001 şi 9002) de tip festivaluri în fondul pentru ajutorul de stat dedicat IMM-urilor, provenit de la Uniunea Europeană. De asemenea, au propus includerea festivalurilor care au deja recunoaştere foarte naţională şi internaţională în strategia concepută pentru turismul cultural.

O altă solicitare a fost acordarea de facilităţi fiscale pentru sponsorii evenimentelor, pentru a stimula investiţiile viitoare în această industrie, aportul sponsorilor fiind esenţial pentru susţinerea supravieţuirii acesteia.

Ţinând cont de impactul pe care antreprenoriatul cultural îl are în dezvoltarea societăţii, de beneficiile pe care oraşele le au prin organizarea de evenimente şi festivaluri, unii participanţi au solicitat crearea unui grup de lucru pentru sectorul economic din zona culturală, sector care are alte nevoi faţă de ONG-uri sau instituţiile de cultură administrate de stat.

„Ministerul Culturii îşi manifestă deschiderea faţă de propunerile primite astăzi, dar şi cu alte ocazii, din partea altor reprezentanţi ai organizaţiilor reprezentative pentru diverse ramuri culturale şi face demersuri pentru a pune în aplicare cât mai multe dintre acestea”.

Este menţionat că implementarea măsurilor solicitate în această perioadă nu este sarcina specifică a unui singur minister, dar Ministerul Culturii va colabora cu toate instituţiile pentru a încerca adoptarea cât mai multor propuneri.

Edițiile din acest an ale unor festivaluri precum Untold sau Neversea sunt puse sub semnul întrebării în condițiile pandemiei de coronavirus. În vreme ce unele festivaluri, precum TIFF, au anunțat public anularea evenimentelor culturale din acest an, precum și posibilitatea de retur, alți organizatori de festivaluri, precum Untold ori Neversea s-au eschivat să facă precizări concrete în privința imposibilității organizării edițiilor din acest an, suspendând posibilitatea legală de retur prin opțiunea transformării contravalorii biletelor deja achiziționate în vouchere. 

 

 

 

sursa foto: untold/facebook.com

Adauga comentariu