”Organic Sound Twist”, muzica de dincolo de muzică, la Teatrul Național Cluj

”Organic Sound Twist”, un spectacol 100% Andrea Gavriliu, a debutat pe scena Teatrului Național miercuri, 4 octombrie, cu ocazia Întâlnirilor Internaționale de la Cluj. Spectacolul reprezintă o îmbinare perfectă și sinestezică între trup, sunet, lumină și mișcare, toate senzațiile percepute în sală fiind receptate ca un tot unitar, ca un singur organism artistic ce, timp de 50 de minute, încearcă să exprime și să se exprime, să se imprime pe retina, timpanul și în spiritul fiecărui spectator.

Spectacolul de dans al Andreei Gavriliu, primul ei solo, este conceput ca o fulgurație scenică menită să te pună pe gânduri, să te facă să treci de la umor la uitare de sine, de la catharsis la impresia că te afli în fața unei improvizații, pentru ca, după ce te coboară la senzația de repetiție teatrală să te urce brusc la coregrafii sublime. 

Marea reușită a acestui spectacol este cea de a stârni senzații prin modalități artistice neobișnuite. Coregrafia și mișcările corporale ale artistei te poartă rapid printr-o gamă foarte variată de trăiri, de la umor la gravitate, de la meditație la superficialitate, te introduc într-un alt timp și spațiu, fac ceea ce teatrul ar trebui să facă de fiecare dată: creează o lume aparte, departe de cotidian.

Lumea Organic Sound Twist este una a ființei robotizate care învață prin repetiție să trăiască o viață care, în fond, e de împrumut și nu îi aparține. Piesa debutează pe muzică arăbească (de data aceasta cei de la Noua Dreaptă nu au mai fost pe fază, să își aducă contribuția la spectacol prin intonarea imnului României), muzică pe care Andrea Gavriliu o mestecă la propriu, și-o integrează trupește și o interpretează prin mișcări mecanice, repetitive. Partea introductivă este urmată de o reflecție asupra fenomenului muzical, rostită în fața spectatorilor pe un ton grav-glumeț, pe un fond sonor eteroclit format din bucăți sfâșiate, de 2-3 secunde, din piese celebre amalgamate cu zgomote. Mărturiile vocale ale unor anonimi întregesc haosul auditiv pe care se pliază trupul dansatoarei, trup ce devine, pe rând, armonie, dizarmonie, disperare existențială sau grație coregrafică. 

Organic Sound Twist este, pe scurt, o poezie scrisă de Andrea Gavriliu din mișcări, sunete, lumini și cuvinte. E o reprezentație, astfel, greu de digerat, una care își „fură” sensul și semnificațiile din mintea și din sufletul spectatorului. Piesa le e destinată mai degrabă spectatorilor avizați, „de carieră”, celor cu multe reprezentații savurate anterior, și mai puțin „începătorilor”, care riscă să nu guste reprezentația ce iese mult din tiparele clasice. „Organic Sound Twist” e altceva, pentru cei sătui de același fel. Un altceva reușit.

Adauga comentariu