Organele unui bărbat de 48 de ani au salvat vieți la Cluj și București

Două echipe de medici de la Cluj și București au participat la intevenția  Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant de la SCJU Sibiu pentru prelevarea de rinichi și ficat de la un pacient de 48 de ani care s-a aflat în moarte cerebrală. 

Echipa de la Cluj, coordonată de Dr. Liviu Constantin, a prelevat cu succes rinichii donatorului pentru a salva viața unui pacient internat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca.

„Multumim familiei pentru acceptul prelevarii de organe tinand cont de faptul ca exista foarte multi pacienti pe listele de asteptare. Organele prelevate sunt de calitate foarte buna si ne vor ajuta sa salvam vietile pacientilor primitori”, a declarat Dr. Liviu Constantin, medic primar urolog la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj Napoca.

 

Pacientul de 48 de ani a fost internat în data de 16 otombrie 2017, cu diagnosticul de accident vascular ischemic iar diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în data de 19 octombrie ora 22.00. Diagnosticul de moarte cerebrală este stabilit de către Dr. Mihai Sava, medic șef Anestezie Terapie Intensivă SCJU Sibiu, în calitate de 'key donation person'. De asemenea, Dr. Sava are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării. Acordul pentru donare a fost obținut de la către Dr. Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transplant care, după obținerea acordului familiei pacientului, demarează procedurile necesare prelevării, luând legătura cu centrele de transplant și echipele de recoltare.

'Permanent depunem eforturi la nivel local pentru dezvoltarea acestei activități esențiale în demersul de salvare a vieții cât mai multor pacienți. În acest sens, când există potențiali donatori, discutăm cu familia, le explicăm însemnătatea acestui gest, care, în fond este unul umanitar', a declarat Dr. Tiberiu Toabeș, coordonatorul local de transplant. 

De asemenea, echipa medicală de la București condusă de Dr. Lungu Vasile a contribut la salvarea vieții unui alt pacient ce avea nevoie cu prioritate de un ficat. 

Pentru eforturile depuse de toți cei implicați în intervenție, Ziar de Cluj le dedică rubrica „Jos Pălăria”. 

Adauga comentariu