Orele de religie nu se scot, dar vor fi altfel. Ce dorește Ministerul Educației să învețe elevii de la fețele bisericești

Conducerea Ministerului Educației nu renunță la orele de religie din școală. Ecaterina Andronescu, ministrul Educației a anunțat, joi la Cluj, că a avut discuții cu conducerea Bisericii Ortodoxe pentru schimbarea formatului orelor de religie. Se dorește să nu se mai insiste pe educația religioasă, ci mai degrabă pe reperele morale. 

„În urmă cu 2 săptămâni am cerut o întâlnire cu PF Patriarh în încercarea mea de a regândi ora de religie ca ea să fie centrată pe setul acesta de valori morale cu care orice om trebuie să plece din școală și care să reprezinte referințe pentru toată viața. Încercăm acum să facem acest lucru și cred că nu este deloc nepotrivit să ne ocupăm de aceste valori pentru că uitați-vă în ce societate trăim, extrem de dezbinată. Dacă vrem să dăm performanță acestei țări trebuie să încercăm să avem o societate mai puțin contondentă decât este ea astăzi și fiecare trebuie să își asigure partea lui de responsabilitate. Nu sunt de părere că ora de religie trebuie scoasă din școală. Eu cred că și față de această instituție noi trebuie să avem respectul cuvenit pentru că dacă ne uităm în istoria acestei țări o să constatăm că școlile au apărut întâi pe lângă biserici. Rolul pe care instituțiile bisericești l-au jucat în istoria noastră este unul pe care trebuie să îl respectăm așa cum este el.
Dacă ora de religie face ceea ce este normal să facă, setul acesta de valori morale...sunt atât de multe pilde atât de frumoase care ar putea fi transferate către copii încât eu sper ca orele de religie să meargă corespunzător în direcția despre care am vorbit”, a declarat Ecaterina Andronescu. 

Discuția despre orele de religie apare în contextul în care recenet, senatorii din Comisia pentru învăţământ au decis ca înscrierea la ora de religie să se facă pe un ciclu de învăţământ (4 ani de şcoală), printr-o cerere scrisă. De asemenea, conform deciziei luate, retragerea de la ora de Religie se va putea face numai la sfârşit unui an şcolar şi tot prin cerere scrisă.

Proiectul de lege privind înscrierea la ora de Religie a ajuns săptămâna trecută la Comisia de învăţământ din Senat, care a adus o serie de amendamente pe textul aprobat de Comisia de învăţământ de la Camera Deputaţilor. Astfel, în loc ca înscrierea la Religie să se facă pe o perioadă nedeterminată, retragerea putând să se facă oricând ar fi dorit elevul/părinţii, Comisia de învăţământ din Senatul României a decis ca înscrierea să se facă pe ciclu de învăţământ, aşa cum a dorit Patriarhia Română în recomandarea trimisă în Parlament în luna martie a anului în curs.

De asemenea, dacă elevul care frecventează ora de religie va hotărî că vrea să se retragă, va putea face asta numai la sfârşit de an şcolar, prin cerere scrisă, pe motiv că în felul acesta nu se va dezechilibra structura posturilor profesorale în mijlocul anului şcolar.

Adauga comentariu