Ordinul lui Arafat care va transforma spitalele în morgi COVID

Imaginați-vă că lucrați într-un spital din România, oricare ar fi el, și faceți eforturi supraomenești pentru a merge înainte, deoarece personalul și așa insuficient a fost decimat de COVID-19. Încercați să tratați toți pacienții în cele mai sigure condiții, făcând un triaj cât mai riguros, pentru a nu pune în pericol viața lor sau a personalului medical. Și vine un ordin precum cel de la Raed Arafat, care sună ca o acuzație, și vă impune să primiți toți pacienții indiferent dacă aveți locuri sau nu. Cum vă simțiți când realizați că eforturile pe care le faceți nu sunt apreciate, iar Arafat nu dă doi bani pe ele? 

Acest ordin vine să ia personalului medical și ultimele fărâme de putere pe care le mai avea. Dacă mai erau medici care aveau speranțe că acest Guvern va găsi soluții pentru a preveni sucombarea sistemului de sănătate românesc, a avut grijă Arafat să le distrugă.  

Sunt medici, asistente sau infirmiere care de opt luni trăiesc un coșmar: frică, epuizare și uneori neputință. Sunt 33 de cadre medicale care au murit, răpuse de noul coronavirus, iar numărul celor infectați este de 3800. Acești oameni, fie că lucrează în spitale COVID sau nu, de opt luni se duc cu frică acasă, știind că pot duce virusul cu ei. Sunt medici sau asistente care s-au mutat la hotel, într-o încercare disperată de a-și proteja familiile. Din păcate unii dintre ei au murit, iar pentru guvernanți sunt doar niște cifre.  

De luni de zile personalul medical strigă după ajutor, iar dovada că nimeni nu îi aude este tocmai acest ordin venit de la Arafat. România este parte a unui război pe care îl va pierde, iar printre primii sacrificați vor fi tocmai cei numiți cu mare fast de către guvernanți ”cei din linia întâi”. Cum vrei să câștigi bătălia cu virusul, dacă îți desconsideri principalii tăi soldați? Dragi guvernanți, credeți că acest război se câștigă din birourile voastre călduțe, ferite de virus? Credeți că prin ordine puteți să măriți capacitatea de răspuns a spitalelor? Aceasta este marea rezolvare?  Domnule Arafat, când ați fost ultima dată într-o Unitate de Primiri Urgențe?  

Acesta este răspunsul lui Arafat la revendicările personalului medical care au cerut protecție suplimentară în fața virusului. Același Arafat care se află în același post călduț deși este unul dintre principalii vinovați pentru tragedia de la Colectiv. Domnule Arafat, la fel ca și la Colectiv am început să numărăm morții printre medici și asistente. Ce face statul pentru ei? Îi acuză că refuză pacienți și îi obligă să îi primească în orice condiții.  

Dacă acest ordin se respectă spitalele vor ajunge cele mai mari focare de COVID. Spitale supraîncărcate înseamnă că măsurile impuse de coronavirus nu vor mai putea fi respectate. Numărul persoanele care vor muri în spitale va crește, dar ce e mai grav , personalul medical va fi expus virusului, iar unii dintre ei nu vor supraviețui. Cine îi va mai trata pe bolnavi atunci, domnule Arafat? Vreți să vedeți până unde puteți împinge limitele spitalelor? Nu veți mai avea mult de așteptat. Spitalele se apropie de limită de foarte mult timp și doar medicii și asistentele, cei pe care îi acuzați acum, mai țin acest sistem medical pe linia de plutire. 

Medicii nu ar trebui niciodată să fie puși în situația de a decide cine trăiește și cine moare. Nu ei sunt responsabili să asigure resursele medicale, asta este treaba guvernanților. Aceeași guvernanți care în loc să le întindă medicilor o mână de ajutor, mai ales în situația aceasta când resursele sunt limitate, aleg să se spele pe mâini și să îi scoată pe ei vinovați.  

Adauga comentariu